Artık Döviz Bürolarında Al Sat Yapmak İçin O Kurallara Uymak Gerekir!
  • Finans 365
  • Döviz
  • Artık Döviz Bürolarında Al Sat Yapmak İçin O Kurallara Uymak Gerekir!

Artık Döviz Bürolarında Al Sat Yapmak İçin O Kurallara Uymak Gerekir!

Alınan bir son dakika haberine göre; Hazine ve Maliye Bakanlığı, döviz ile döviz büroları ile alakalı bir duyuru da bulundu. Hazineden gerçekleştirilen açıklamada, "Bazı basın yayın organlarında ve sosyal medya mecralarında döviz bürolarına yönelik yetkili  tebliğine ilişkin gerçeği yansıtmayan ve gerçekle uzaktan yakından ilgisi olmayan bazı iddialara yer verildiği görülmüştür.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:53
Artık Döviz Bürolarında Al Sat Yapmak İçin O Kurallara Uymak Gerekir!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

”Yapılan değişiklik ile bir alt sınır olmaksızın döviz alım satım işlemlerinde kimlik tespiti zorunlu hale getirilmiştir. Türkiye’de bankalar ve sermaye piyasası aracı kuruluşları nezdinde gerçekleştirilen işlemler de olduğu gibi yetkili döviz sektöründeki tüm işlemlerin de kayıt altına alınması ve ayrıca sektörün uluslararası uygulamalar ile uyumlu hale getirilmesi hedeflenmiştir. Söz konusu yeni uygulamanın sektördeki kayıt dışılığın azaltılması ve kurumsallaşma düzeyinin artırılması ile uluslararası düzenlemelere uygunluk dışında başka hiçbir amacı yoktur.”

Denedi.

 Son dakika haberine göre Hazine ve Maliye Bakanlığı, yapış olduğu basın açıklaması ile 2018-32-45 sayılı tebliğde yapılan güncellemenin, biz piyasalarına herhangi bir müdahalenin içermediğini açıkladı.

 Hazine Ve Maliye Bakanlığından Yapılan Açıklamada Şu İfadelere Yer Verildi:

“Bugün bazı basın yayın organlarında ve sosyal medya mecralarında döviz bürolarına yönelik yetkili müesseseler tebliğine ilişkin gerçeği yansıtmayan ve gerçekle uzaktan yakından ilgisi olmayan bazı iddialara yer verildiği görülmüştür.”

 Döviz Bürolarında İşlem Yapmak İçin Kimlik Tespiti Zorunlu Hale Getirilmiştir

 10 Ekim 2021 tarihli 2018-32-45 sayılı tebliğ değişikliği yapılana kadar, Kambiyo Mevzuatı bağlamında döviz alım satım işlemlerinde kimlik bildirim zorunluluğu bulunmamakla beraber, daha öncesinde Masak Mevzuatı bağlamında işlem tutarı veya birbiriyle bağlantılı birden fazla işlemin toplam tutarı 75 bin TL’yi aşan işlemler ile Vergi Mevzuatı bağlamında 3 bin ABD doları ya da buna eşit olarak gerçekleştirilecek işlemlerde kimlik tespiti zorunluluğu vardır. 2018-32-45 sayılı tebliğ ile yapılan değişiklik ile beraber bir alt sınırı olmaksızın döviz alım satım işlemlerinde kimlik tespiti zorunlu hale getirilmişir.

 Hazine ve Maliye Bakanlığı: Yapılan Değişiklik, Döviz Piyasalarında Müdahale Değildir

 Türkiye’de sermaye piyasası aracı kuruluşları ile bankalar nezdinde gerçekleştirilen iş ve işlemlerde olduğu gibi ip yetkili müesseseler piyasasındaki bütün iş ve işlemlerinde aynı şekilde kayıt altına alınması ve diğer taraftan sektörün uluslararası uygulamaları ile uyumlu bir şekilde çalışması hedeflemiştir. Söz konusu yeni uygulamanın, sektördeki kayıt dışılığın azaltılması ile kurumsallaşma düzeyinin artırılması ile uluslararası düzenlemelere uygun haricinde hiçbir amacı yoktur. Tebliğ ile gerçekleştirilen değişikliği çevir Gül döviz piyasalarına yönelik herhangi bir müdahaleyi kesinlikle içermemektedir.

 

Düzenleme, yalnızca döviz bürolarının işleyişi ve kurumsallaşmasını günlük için gereksinimlerini karşılamaya yönelik olarak hazırlanmıştır.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP