DOLAR

32,3904

0.21%
EURO

35,0719

-0.02%
ALTIN(gr)

2.324,80

0,24%
BİST 100

%
Merkez Bankası’nın İlk Faiz İndirim Sinyali Verdi Eylül Ayından İtibaren TL %26 Oranında Değer Kaybetti
  • Finans 365
  • Borsa
  • Merkez Bankası’nın İlk Faiz İndirim Sinyali Verdi Eylül Ayından İtibaren TL %26 Oranında Değer Kaybetti

Merkez Bankası’nın İlk Faiz İndirim Sinyali Verdi Eylül Ayından İtibaren TL %26 Oranında Değer Kaybetti

Son 3 ay içerisinde Merkez Bankası tarafından yapılan 400 baz puanlık faiz indirimi sonrasında doların hızlı bir şekilde yükselişi devam ediyor. Merkez Bankası'nın ilk faiz indirimi sinyallerini vermiş olduğu eylül ayından itibaren %26,2 oranında değer kaybına uğradı.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:55
Merkez Bankası’nın İlk Faiz İndirim Sinyali Verdi Eylül Ayından İtibaren TL %26 Oranında Değer Kaybetti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dünyanın pek çok ülkesinde faiz rakamlarında meydana gelen artış veya desteklerini çekme eğilimine girerken, ülkemizde ise faizlerin dünyanın tam aksine düşürülmesi ile beraber dolar-TL 11 TL seviyesinin üzerinde seyretmeye devam ediyor. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası %20’ye yakın seyretmekte olan yüksek enflasyon rakamlarına ve Türk lirasında peş peşe gelen sert değer kayıplarına rağmen faiz indirimlerine geçtiğimiz hafta 100 baz puan ile devam ederken, gelecek ay 1 faiz indirimi daha yapılabileceğine işaret etti. Özellikle de Amerikan bankacılık devi JP Morgan, yapmış olduğu bir çalışmada Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın aralık ayı içerisinde bir faiz indirimi daha yapabileceğini söyledi. Geçtiğimiz hafta 11.32 seviyesine kadar yükselen dolar, bugün ise 11.02’ nin hemen altında güne başlangıç yaptı. Eylül ayından itibaren 400 baz puan faiz indirimi gerçekleştiren Merkez Bankası’nın indirimleri devam edeceği sinyalini de vermesi Türk lirasındaki değer kaybının ana sebebi olarak açıklanıyor.

 Eylül Ayından İtibaren TL’ de %26,2 Oranında Değer Kaybı

 Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri, bu dönem içerisinde dolarda meydana gelen küresel güçlü Seyir sebebiyle değer kaybına uğrasa da  Türk lirasındaki kayıp ise açık ara daha fazla oldu. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın ilk faiz indirimi sinyalini vermiş olduğu eylül ayından itibaren şimdiye kadar 26.2 oranında değer kaybederken, TL’yi Güney Afrika randı %8, Brezilya reali ise %7 değer kaybı ile takip etti.

 Tüketici enflasyonu ise %20 ile son 2,5 senenin zirvesinde seyrederken, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası fiyat artışlarının para politikasının etki alanı haricindeki geçici unsurlardan kaynaklandığı açıklanıyor.

 Faiz Artışı Beklentisi

Tek çok bankacı, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın rezerv satışı veya piyasa dışı uygulamalara gitmemesi durumunda, 2022 senesinin ilk aylarında çok yüklü miktarda faiz artışlarına gitmesini öngörüyor. Ekonomi yönetimi ise enflasyon rakamlarındaki gidişatının geçici olduğunu, cari fazla hedefleyerek enflasyon rakamlarını da düşüreceğini açıklayan piyasalar ise en geç 2023 senesinin ortalarında gerçekleşecek Türkiye seçimlerine kadar ilgili politikaların halkın fakirleşme hissini engelleyecek kadar başarılı olabileceğini tahmin etmiyor.

 

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP