DOLAR

32,5149

-0.09%
EURO

34,9559

0.32%
ALTIN(gr)

2.430,17

0,31%
BİST 100

%
Amerikan Bankacılık Devi JP Morgan: Dünyayı Vuran Çip Krizi O Tarihte Bitecek!
  • Finans 365
  • Gündem
  • Amerikan Bankacılık Devi JP Morgan: Dünyayı Vuran Çip Krizi O Tarihte Bitecek!

Amerikan Bankacılık Devi JP Morgan: Dünyayı Vuran Çip Krizi O Tarihte Bitecek!

Otomobil sektörü başta olmak üzere bütün teknoloji piyasasını etkisi altına alan küresel krizinin 2022 senesinin ortasında biteceğini söyleyen Amerikan bankacılık devi JP Morgan, dünya ekonomisine yön vermeye devam ediyor.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:55
Amerikan Bankacılık Devi JP Morgan: Dünyayı Vuran Çip Krizi O Tarihte Bitecek!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Otomotiv sektöründe başta olmak üzere pek çok elektronik biriminde meydana gelen çip krizi, özellikle de sıfır araç üretiminin aksamasına, tedarik zincirinin duraksamasına, ikinci el araç piyasasının yükselmesine sebep oldu. Son birkaç yıl öncesine kadar 50.000 TL’ye alınan bir otomobil, günümüzde %300 kar oranı ile (150.000 TL) gibi bir rakam ile satışa sunuluyor. İşte ikinci el araç piyasasının bu şekilde yükselmesinin en büyük sebebi, sıfır araç üretiminde dünya ekonomisini vuran çip krizi geliyor.

  2022 senesinin biraz daha zorlu bir şekilde geçeceğini dile getiren JP Morgan analisti,

“Daha fazla malzeme ulaşılabilir hale geldikçe yılın ikinci yarısında işler iyileşebilir ancak ilk 6 ayda sektörde kıtlıklar görülebilir“

ifadesini kullandı.

 ABD merkezli çok uluslu yatırım bankası JP Morgan’ın üst düzey analisti Gokul Hariharan, dünya geneline yayılan küresel çip kıtlığının 2022 senesine kadar devam etmesini beklediğini belirtti.

 Hariharan, durumun gelecek sene ortasından itibaren iyi bir hal alacağını da söyledi.

2023’te Sıkıntısı Olacağını Düşünmüyoruz

 Bütün dünya ekonomisini etkileyen çip krizinin tam olarak ne zaman sona ereceği iş dünyası tarafından merak edilirken, Amerikan merkezli çok uluslu yatırım bankası devi JP Morgan, Asya-pasifik teknoloji, Medya ile Telekom araştırması eş başkanı Gokul hariharan geçtiğimiz hafta ortasında CNBC’ye vermiş olduğu röportajda, “2023 senesi içerisinde arz problemi olmasını beklemiyoruz” şeklinde konuştu.

Çip Krizi Nedir?

Yarı iletken özelliği taşıyan maddeler ile tasarlanmış metal bir levha üzerine bırakılan elektronik devreler şeklinde tanımlanır. Çipler, bilgisayarlardan otomobile kadar pek çok elektronik üründe kullanım alanı buluyor. Yeni araçlarda çok sayıda yarı iletken de denilen mikroçip mevcut. 2020 senesinde başlangıç yapan koronavirüsü salgını sebebiyle elektronik ürünlere olan talebin artış göstermesi ile tedarik zincirinde çeşitli aksamalar yaşanması, akıllı telefonlardan bilgisayarlara, otomobillerden askeri ekipmanlara kadar pek çok teknolojik mamulun imalatında kullanılmakta olan çiplerin arz edilmesi hususunda küresel çapta bir kıtlık beraberinde geldi.

 

 

 

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP