TCMB’den Dolara Müdahale!

TCMB’den Dolara Müdahale!

En son 2014 senesinde piyasalara müdahale eden Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, yeniden harekete geçti. Merkez Bankası, bugün yapmış olduğu açıklamada doğrudan döviz müdahalesine yönelik basın duyurusu baştaki bir açıklamayla kura doğrudan müdahale ettiğini açıkladı.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:57
TCMB’den Dolara Müdahale!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada ‘ döviz kurlarında görülmekte olan sağlıksız fiyat oynaklık sebebiyle piyasaya satım yönünde doğrudan bir şekilde müdahale edilmektedir’ şeklinde bir açıklama yapıldı. Müdahale öncesinde 13.80 TL seviyesinde bulunan Dolar/TL, Merkez Bankası’nın müdahalesi sonrasında 12.50 TL seviyesine indi.

 2019 ile 2020 dönemleri içerisinde yaklaşık olarak 128 milyar dolarlık örtülü rezerv satışı gerçekleştirerek kur artışını durdurmaya yönelik hareketlerde bulunan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, en son doğrudan müdahaleyi ise 23 Ocak 2014 tarihinde yani bundan yaklaşık olarak 8 yıl önce yapmıştı. 2014 senesindeki son doğrudan müdahale sonrasında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, 3 milyar 151 milyon dolar satış işlemini gerçekleştirmişti.

 Açıklama Geçen Hafta Gelmişti

Dolar fiyatının, tarihinin en büyük rekorunu kırarak yoluna devam ettiği şu günlerde 23 Kasım 2021 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada,

“Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın uygulanmakta olan dalgalı kur rejimi altında kur seviyesini ilişkin bir taahhüdü yoktur. Döviz kurları, serbest piyasa dinamiklerince arz ve talep koşullarınca belirlenmektedir”

İfadelerine yer vermişti.

Diğer taraftan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından konu ile ilgili geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada:

“Merkez Bankası, belli koşullar altında kalıcı yön amacı taşımadan sadece aşırı oynaklığa müdahale edebilmektedir”

İfadesine yer vermişti.

 Aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından piyasada meydana gelen aşırı fiyat dalgalanmaları sebebiyle bir açıklama yapma gereksinimi duymuş ve aşağıdaki ifadeler kullanılmıştı:

“Döviz piyasalarında gerçekçi olmayan ve iktisadi temellerden tamamen uzak, sağlıksız fiyat oluşumları gözlemlenmektedir. Şirketlerimiz ve vatandaşlarımızın aşırı oynak piyasa koşullarında iktisadi temellerden tamamen uzak değerlerdir işlem yaparak olası kayıplara karşı uyarılması lüzumu üzerine bu açıklamaya gerek duyulmuştur”

İfadelerini kullanmıştı.

 Merkez Bankası Müdahalesinden Sonra dolar 12.4 Seviyesine İndi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ‘seçimlere kadar ‘ciddi manada faiz düşüşü’ açıklamasının hemen sonrasında 13.95 TL seviyesine kadar çıkarak rekor tazeleyen dolar, gün içerisinde ise 13.50’nin üzerinde dalgalanma göstermişti. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası dolar satış haberi öncesinde 13.8 TL civarında alım satım işlemlerine tabi tutulan Amerikan dolarının yapılan açıklama sonrasında %10’luk bir değer kaybı ile 12.40 seviyelerine kadar indiği görüldü. Kur sonrasında tekrar 13 TL’nin üzerine çıktı.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP