DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

%
Yeni Ekonomik Modeline Bankalardan Destek

Yeni Ekonomik Modeline Bankalardan Destek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'faiz sebep enflasyon netice' tezi ile savunduğu ‘yeni ekonomik model’ yürürlüğe girdi.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:57
Yeni Ekonomik Modeline Bankalardan Destek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Eylül ayı içerisinde 8.30 seviyelerinde alım satım işlemlerine tabi tutulan Amerikan dolarının kasım ayı içerisinde 13 liranın üzerine yerleşmesi ile TL’nin 3 ay içerisinde değer kaybı %57’yi aşmış bulunmakta. Yeni ekonomik modelde ise cari dengenin sağlanması ile beraber enflasyonun düşeceğine inanılıyor. Diğer taraftan TL’nin değersizleşmesi ile beraber ihracatı destekleyeceği ve aynı zamanda düşük faiz ortamının da yatırımları yukarı yönlü bir şekilde çıkararak istihdamı arttıracağı savunuyor. Diğer taraftan ekonomistler, söz konusu bu yeni ekonomi modelinin altını ‘bilimsel gerçeklikler ile içini doldurmakta zorlanıyor.

Türkiye Bankalar Birliği başkanı Alparslan Çakar ise düşük faizli yeni ekonomik modelin bankacılık sektörünün finansmanına katkı vereceğini açıklayarak, kamu bankalarının sermayelerinin güçlendirilmesi açısından görüşmeler gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

 Katıldığı bir ekonomi programında gündeme yönelik görüşlerini dile getiren Çakar,

“Bizim yeni ekonomik modeli finansı etmemiz gerekir. Kamunun yanı ısıra diğer bankaların daha fiyatlama konusunda bizim de aynı konumda olacağını düşünüyorum”

Dedi.

Sektörde bulunan bankaların tamamının bir biçimde elini taşın altına koyacağını dile getiren Çakar, bunun da her bankanın kendi gücüne, sermayelerine ve büyüklüğüne bağlı olacağını dile getirdi. Çakar, aynı zamanda şu ifadelere yer verdi:

“Bankalar olarak bir büyüme ile hareket eden sektör yeni ekonomik modelin finansmanında hepimiz kendi ölçeğimiz oranında bu ekonomik modele katkı vereceğiz”

Şeklinde konuştu.

 Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası‘nın 3 ay içerisinde gerçekleştirilen 400 baz puanlık faiz indiriminin sonrasında kamu bankaları da faizlerde indirime gitmişti.

Sermaye Artırımı Olacak Mı?

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı, ayrıca kamu bankalarında bir sermaye artırımı gerçekleştirilip gerçekleştirilmeyeceğine ilişkin soruya ise, bankaların kredi büyümesini desteklemesi açısından sermayelerinin güçlendirilmesini tavsiye ettiklerini açıklayarak, bununla alakalı görüşmeler gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Çakar, diğer taraftan sektörün sermaye yeterlilik ile takipteki alacaklar rasyosu manasında da ‘sağlam ve güçlü’ olduğunu dile getirdi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP