DOLAR

32,5475

0.16%
EURO

35,0223

-0.04%
ALTIN(gr)

2.437,96

0,11%
BİST 100

%
İYİ Parti’den Bomba İddia: Merkez Bankası 2022’de İflas Edecek!
  • Finans 365
  • Gündem
  • İYİ Parti’den Bomba İddia: Merkez Bankası 2022’de İflas Edecek!

İYİ Parti’den Bomba İddia: Merkez Bankası 2022’de İflas Edecek!

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özlale, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasına ilişkin tartışma yaratacak bir değerlendirmede bulundu. Özlale, döviz kurunun bu rakamlardan işlem görmesi halinde, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın 2022 senesinin başından itibaren iflas edeceğini açıkladı.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:57
İYİ Parti’den Bomba İddia: Merkez Bankası 2022’de İflas Edecek!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Kalkınma politikaları başkanı ile eski Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası danışmanı Prof. Dr. Ümit Özlale Amerikan dolarının bu seviyelerden işlem görmesi ile beraber Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın 2022 senesi içerisinde batık bir şirket haline gelebileceğini açıkladı.

 Özlale, Twitter hesabından paylaştığı bir video ile Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası bilançosunun mevcut durumu ile alakalı çarpıcı açıklamalarda bulundu. Özlale, yapmış olduğu hesaplamalar ile döviz kurunun bu seviyelerde işlem görmesi durumunda 2022 senesinin başında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın Türk Ticaret Kanunu’na göre borca batık bir şirket olarak değerlendirileceğini ve teknik bir şekilde İflas etmiş olacağını ifade etti.

 İflasa Kur Artışı Sürükledi

Özlale, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın içinde bulunduğu durumu ve İflas riskini şu sözlerle ifade etti:

“Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Anonim Şirketi, uzun zamandır hatta en fazladır kurumlar vergisi veren şirketlerin başında geliyor. Merkez Bankası yönetimi son dönemlerde döviz rezervlerini eritmede sınır tanımıyor. Mevcut halde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası net rezervleri -43 milyar dolar seviyesinde. Bu berbat rezerv yönetimi ile son dönemdeki kur artışı Merkez Bankası bilançosunu nasıl etkiledi? 19 Kasım 2021 itibari ile swap yükümlülüklerinden kaynaklı kur farkını bilançoya eklediğimizde yabancı para cinsinden aktif ve pasif farkı 138 milyar liraya düşüyor. 19 kasımda Dolar kuru 11, 057 bugün ise bu seviyenin çok üzerinde. Kaba bir hesapla dolar 13.56 seviyesinde olursa aktif pasif farkı sıfırlanıyor. Bunun üstünde bir kur artışından ise Merkez Bankası’nın özkaynakları eksiye düşüyor. Türk Ticaret Kanunu’nun 376 sayılı maddesine göre özkaynakları eksiye düşen şirket, borca batık bir şirkettir. Yani kur 13.56’nın üstüne çıkarsa Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası borca batık bir şirket haline gelir.”

İfadelerini kullandı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP