IMF’den Türkiye’ye Kritik Uyarı!

IMF’den Türkiye’ye Kritik Uyarı!

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıklamış olduğu ve 3 senenin zirvesine çıkan enflasyon rakamlarının sonrasında IMF’den sürpriz Türkiye çıkışı geldi. Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) yapılan açıklamada, “Türkiye'de artan enflasyona rağmen para politikasının gevşetilmesi, enflasyon beklentilerini daha da bozma riski oluşturmasını bekliyoruz " Uyarısı yapıldı.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:57
IMF’den Türkiye’ye Kritik Uyarı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), emekli ile emekli memur maaşları başta olmak üzere asgari ücretlilerin alacakları maaş zamlarına doğrudan etki oluşturacak enflasyon verilerini kamuoyu ile paylaştı. Kasım ayı içerisinde tüketici fiyat endeksi ( TÜFE) yüzde 3.51 oranında artış gösterirken, yıllık enflasyon ise yüzde 21. 31 ve son 12 aylık ortalamalara bakıldığında ise yüzde 17.71 oranında artış gerçekleşti. Böylelikle yıllık tüketici enflasyonunda 2018 senesinin kasım ayından itibaren en yüksek seviye böylece ortaya çıktı. Bu enflasyon verilerinin sonrasında 3 yılın zirvesine çıkan enflasyon ile alakalı Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) sürpriz bir uyarı geldi.

 Enflasyon Beklentilerinin Bozulması, Para Politikasının Gevşetilmesine Bağlıdır

Alınan bir son dakika haberine göre Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yapılan açıklamada:

“Türkiye’de artış gösteren enflasyon rakamlarına rağmen para politikasının gevşetilmesi başta olmak üzere enflasyon beklentilerini daha da bozma riski oluşturmasını bekliyoruz.”

İfadelerine yer verildi.

 Uluslararası Para Fonu (IMF) yapmış olduğu açıklamada diğer taraftan, eğer enflasyon baskısı artış gösterirse diğer ülkelerin öngörülenden çok daha kısa süre içerisinde para politikasını sıkılaştırmaya ihtiyaç duyabileceğinin altını çizdi.

 MB’den 1 Haftada Dolara 2.Müdahale

Diğer taraftan döviz kurunda meydana gelen yükselişin sonrasında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, dolara doğrudan müdahale etme kararı aldı. Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada,

“Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir”

Denildi.

 Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, en son doğrudan satım yönünde müdahaleyi 1 Aralık çarşamba günü gerçekleştirmişti. 13.60 lira seviyesinde güne başlangıç yapan Amerikan doları, enflasyon verilerinin açıklanmasından sonra yükselişe geçerek 13.83 civarlarda alım satım işlemlerine tabi tutuluyordu. 13.95 TL’lik tarihi zirvesine yaklaşmasının sonrasında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasından dövize yönelik müdahalenin sonrasında dolar 13.50 seviyesinin altına girmedi. Fakat dolar kuru daha sonrasında yine aynı şekilde 13.75 seviyelerine yükseldi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP