DOLAR

32,5684

0.22%
EURO

34,9266

-0.17%
ALTIN(gr)

2.443,89

0,33%
BİST 100

%
Zorunlu Trafik sigortasında O Şart Getirilerek Değişiklik Yapıldı
  • Finans 365
  • Gündem
  • Zorunlu Trafik sigortasında O Şart Getirilerek Değişiklik Yapıldı

Zorunlu Trafik sigortasında O Şart Getirilerek Değişiklik Yapıldı

Zorunlu trafik sigortasını düzenleyen genel koşullarda gerçekleştirilen değişiklikle beraber bundan sonra araç hasarlarının onarımında öncelikli olarak orijinal parça kullanımı koşulu getirildi. Fakat hak sahibinin onayının alınması ya da zarar ya da hasar gören parçanın orijinal parça ile değiştirilmesine imkan bulunmaması durumunda ise hasar gören parça, eşdeğer ya da yeniden kullanılabilir bir parça ile değiştirilebilecek

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:57
Zorunlu Trafik sigortasında O Şart Getirilerek Değişiklik Yapıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sigortacılık ve özel emeklilik düzenleme ve denetleme kurumu tarafından karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortası genel şartlarında değişiklik gerçekleştirilmesine yönelik genel koşulların bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi açıklandı.

Yapılan açıklamada 9 Haziran 2021 tarihli ve 7327 sayılı kanunun 18 ve 19. maddeler ile 2918 sayılı Karayolları trafik kanununun 90 ve 92. maddeleri uyarınca değişikliğe gidildiği ve zorunlu mali sorumluluk sigortası teminatı bağlamında bulunan değer kaybı başta olmak üzere devamlı sakatlık ya da destekten yoksun kalma tazminatlarına yönelik yasal çerçeve belirlenerek uygulamaya yönelik esas ve usulleri belirleme yetkisi sigortacılık ve özel emeklilik düzenleme ve denetleme kurumuna bırakıldığı hatırlatıldı.

  Hasar Onarımına Orijinal Parça Kullanımı Şartı

Genel koşulların düzenlenmesinde Danıştay ve Yargıtay kararlarının esas alındığı dile getirilen açıklamada, bu bağlamda araç hasarlarının onarımında öncelikli olarak orijinal parça kullanımı şartı getirildiği ve fakat hak sahibinin onayının alınması ya da hasar gören parçanın orijinal parça ile değiştirilmesine imkan bulunmaması durumunda hasar gören parça, eşdeğer yada yeniden kullanılabilir parça ile değiştirilebileceği, değişimi gerekli olan parça orijinal değilse eşdeğer parça kullanımının mümkün olacağı ve böylelikle araçların onarımında zarar görenler ile sigortacıların arasındaki en önemli uyuşmazlık hususunun da giderildiği açıklandı.

 Trafik Kazalarında İskonto Oranı Yüzde 1.80’den Yüzde 1.65’ e İndirildi

Yapılan açıklamada, trafik kazaları neticesinde bedeni bir şekilde zarar görmüş vatandaşlara ve hak sahiplerine ödenecek tazminatın en önemli belirleyici faktörlerinden biri olan iskonto oranının, finansal matematik ile aktüerya bilimlerinde uzman akademisyenler tarafından bildirilen teknik görüşler esas alınarak yüzde 1.80’den yüzde 1.65’e indirildiği aktarılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Ayrıca, yerleşik yargı içtihatları ve aktüerya biliminin genel kabul görmüş prensipleri göz önünde bulundurularak sakatlık tazminatı ve destekten yoksun kalma tazminatı hesaplamalarına detaylı düzenlemeler getirilmiştir. Bu düzenlemeler ışığında, tazminat hesaplamalarında yeknesaklık sağlanarak, trafik kazası sonucu zarara uğrayan vatandaşlarımızın zararlarının trafik sigortası kapsamında hızlı ve adil bir şekilde tazmin edilmesinin yanında, taraflar arasındaki uyuşmazlıklarında asgari seviyeye indirilmesi hedeflemektedir.”

Denildi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP