DOLAR

32,3785

0.16%
EURO

35,1844

-0.02%
ALTIN(gr)

2.325,02

0,26%
BİST 100

%
Asgari Ücrette Kritik Aşamaya Gelindi!

Asgari Ücrette Kritik Aşamaya Gelindi!

Hükümet ve, işveren ve işçi temsilcilerinden oluşan asgari ücret tespit komisyonu, 2022 senesi içerisinde geçerli olacak asgari ücreti tespit etmeye faaliyetleri bağlandığında 2. toplantısını yarın ekonomi gündemi ile TÜRK-İŞ’in ev sahipliğinde gerçekleştirilecek. Komisyon, toplantıda ekonomik rapor ve verileri ele alacak.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:58
Asgari Ücrette Kritik Aşamaya Gelindi!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’de asgari ücretle çalışan 7 milyon vatandaşı doğrudan ve dolaylı olarak ise bütün yurttaşları oldukça yakından ilgilendiren yeni asgari ücreti belirlemek faaliyetlerinde 1 Aralık tarihinde başlangıç yapan süreç halen devam ediyor. Asgari ücret tespit komisyonu, ikinci toplantısını ise yarın saat 14’te TÜRK-İŞ’in ev sahipliğinde gerçekleştirilecek. Çalışma genel müdürü Nurcan Önder’in başkanlığında gerçekleştirilecek toplantıda, işveren heyetini Türkiye işveren sendikaları konfederasyonu (TİSK), işçi hayatını ise TÜRK-İŞ temsil edecek. Ekonomideki öne çıkan gelişmelerin ele alınacağı toplantıda, Hazine ve maliye ile ticaret bakanlıkları sivilceleri, ekonomik veri ve raporları masaya yatıracak.

 Çalışma Bakanı Bilgin’den Emeği Koruyacak Asgari Ücret Vurgusu

1 Aralık tarihinde gerçekleştirilen ilk toplantıda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türkiye işverenler sendikası konfederasyonu genel sekreteri Akansel Koç ile TÜRK-İŞ genel eğitim sekreteri Nazmi Irgat, konu ile ilgili fikirlerini beyan etti. Gerçekleştirilen toplantıda, görüşmeleri hızlı bir şekilde bitireceklerini yönünde bir açıklama gerçekleştiren bakın Bilgin, enflasyon veya ekonomide meydana gelen dalgalanmalar karşısında emeği koruyacaklarını, koruyacak bir asgari ücret açıklayacaklarını dile getirmişti.

 Asgari Ücretin Belirlenmesi

Asgari ücreti, kanun gereği hükümet, işveren ve işçi kesimi beşer temsilci olmak üzere toplamda 15 kişi de meydana geliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti tespit etme faaliyetleri bağlamada 4 defa bir araya geliyor. Bakanlıktaki ilk toplantının sonrasında komisyon, işçiyi, işveren ev sahipliğindeki toplantıların sonrasında son toplantısını yeniden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda gerçekleştiriyor. Bakanlığın belirlemiş olduğu üyelerden birinin başkanlık etmiş olduğu komisyon, En az 10 üyenin katılım sağlaması ile beraber toplanıp, oy çokluğu ile karara varıyor. Oyların eşitliği durumunda başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

 Türkiye’de Şu Anda Asgari Ücret Net 2825 Lira

Asgari ücret, şu anda Türkiye’de bekar bir işçi açısından brüt 3577 TL olup vergiler ve kesintiler gittikten sonra net 2825 TL olarak kalıyor. Apartman görevlileri açısından ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediği için net 3040 lira olacak şekilde hesaplanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti 1 işçi için 4203 TL olurken, bunun 3577 TL’si brüt asgari ücret ve 544 lirası ise sosyal güvenlik primi, 71 lirası işveren işsizlik sigorta fonunu oluşturuyor.

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP