DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

%
TCMB PPK 16 Aralıkta, Uzmanlar Faiz Tahminlerini Açıkladı!

TCMB PPK 16 Aralıkta, Uzmanlar Faiz Tahminlerini Açıkladı!

Dövizde meydana gelen rekorların sonrasında gözler, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası para politikası kurulunun 16 Aralık tarihinde açıklayacağı faiz kararına çevrildi. Vatandaş, Merkez Bankası'nın vereceği faiz kararının ne olacağını merak içerisinde beklerken, ekonomistler ise politika faizinin 100 baz puan daha indirileceği konusunda hemfikir. Yapılan bu tahminlere göre; politika faizi %14 olarak gerçekleşecek.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:59
TCMB PPK 16 Aralıkta, Uzmanlar Faiz Tahminlerini Açıkladı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Artık sayılı günler kaldı ve bütün dikkatler, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası para politikası kurulu tarafından 16 Aralık Perşembe günü yapılacak toplantının sonrasında 14.00’de kamuoyu ile paylaşılacak faiz kararına çevrildi. Karar, yurtdışı piyasaları tarafından da oldukça yakından takip edilirken, ekonomistler faiz kararı öncesinde tahminlerini yürütmeye devam ediyor. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, kasım ayı içerisinde gerçekleştirmiş olduğu para politikası kurulu toplantısında politika faizini 100 baz puan indirme kararı almış ve %16’dan %15 seviyesine çekmişti.

 Faiz Kararı İle İlgili Ekonomistlerin Fikirleri Nasıl?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası para politikası kurulu faiz kararı ile ilgili Anadolu Ajansı’nın yapmış olduğu çalışmalara göre, katılım sağlayan ekonomistlerin geneli, bu ay içerisinde yine aynı şekilde faiz oranlarında 100 baz puan indirim beklentisi var. Anadolu Ajansı’nın 16 Aralık Perşembe günü gerçekleştirilecek para politikası kurulu toplantısına ilişkin piyasa beklenti anketi, 20 ekonomistin katılım sağlaması ile sonuçlandı. Ekonomistlerin, politika faizindeki değişikliğe yönelik öngörülerinin medyanı 100 baz puan indirim şeklinde gerçekleşti. Yapılan Anketin sonuçlarına göre 2 ekonomist 200 baz puan, 1 ekonomist 150 baz puan, 14 ekonomist 100 baz puan, 1 ekonomist 75 puan, 1 ekonomist 50 puan, 1 ekonomist ise 25 baz puan indirim yapılacağı görüşünü savundu. Diğer taraftan Forex anketine katılım sağlayan ekonomistlerin çoğunluğu yine aynı şekilde faiz indirimi olacağı hususunda hemfikir. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası para politikası kurulu faiz indirimi kararı almasından hemen sonra zaten son zamanlarda azgınlaşan Amerikan doları, Türkiye piyasalarını adeta ateşe vermiş durumda. Doların yükselmesi ile beraber başta akaryakıt fiyatları olmak üzere akaryakıt fiyatları ve pek çok kalemde peş peşe zam almaya devam ediyor. Hükümetin yapmış olduğu açıklamalara bakıldığında 16 Aralık Perşembe günü gerçekleştirilecek para politikası kurulu toplantısının sonucunda politika faizinin 100 baz puan daha indirilmesi fikri ön plana çıkıyor. Böyle olması durumunda döviz kuru daha da yükselecek.

 

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP