DOLAR

32,4671

-0.07%
EURO

34,7275

-0.72%
ALTIN(gr)

2.433,18

-0,11%
BİST 100

%
IMF’den Kripto Para Düzenlenmesine Yönelik Öneri

IMF’den Kripto Para Düzenlenmesine Yönelik Öneri

Uluslararası Para Fonu (IMF), kripto paraların düzenlenmesine yönelik sınır ötesi işbirliği mesajını vererek alanın ne şekilde regüle edilmesi hususunda bazı önerilerde bulunur. IMF, kripto para düzenlemelerine yönelik öneri sundu.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:59
IMF’den Kripto Para Düzenlenmesine Yönelik Öneri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

IMF’nin Sunduğu Blog Raporu Ve Detayları

Uluslararası Para Fonu (IMF), bundan birkaç gün önce kripto para alanının düzenlenmesi ile ilgili bir blog yazısı kaleme aldı. Küresel kripto düzenlemesi bağlamında, koordineli ve tutarlı olmalı başlıklı yazı ile İMF’nin sermaye ve para piyasaları departmanından Tobias Adrian, ve Aditya Narain aracılığı ile yazılan blog makalesinde yazarlar, kripto varlıklar ile alakalı ürün ve hizmetlerin son zamanlarda hızlı bir şekilde büyüdüğünü ve bunların düzenlenmiş finansal sistem ve olan ilişkilerinin artış gösterdiğini açıklayarak şu ifadelere yer verdi:

“Kripto varlıklar, potansiyel olarak uluslararası parasal ve finansal sistemi derinden değiştiriyor. Politika yapıcılar, pek çok faaliyetin düzenlenmediği kripto para sektöründen kaynaklanan riskleri izlemek için mücadele ediyor. Aslında bu finansal istikrar risklerinin bazı ülkelerde yakında sistematik hale gelebileceğini düşünüyoruz.”

Dedi.

Uluslararası Para Fonu IMF, Kripto varlıkların düzenlenme usulleri hususunda da değindi. Yazarlar, kaleme aldıkları blog makalesinde küresel düzenleyici çerçeve, yelpazesi ile faaliyet kapsamında eşit bir oyun alanı sağlanması gerektiğine fikirlerini beyan ederken, dahil edilmesi gereken üç kriteri belirledi.

İlk etapta Kripto varlıkların depolanması, aktarılması, ödenmesi ile muhafaza edilmesini teklif edenler dahil olmak üzere kripto hizmet sağlayıcısı olan kişi ya da kurumların lisanslı ve yetkilendirilmiş olmaları gerekecek. Diğer taraftan blog makalesinde, lisans ile yetkilendirme unsurları çok açık bir şekilde ifade edilmesi ile sorumlu makamlar çok açık bir şekilde belirlenmeli ve bunlar arasındaki koordinasyon mekanizmaları çok iyi tanımlanmalıdır.

İlk etapta ise gereksinimler, kripto varlıkların ve sabit paraların ana kullanım alanlarına göre uyarlanmalıdır. Kripto varlık düzenleyicilerinin merkez bankaları ile menkul kıymet düzenleyicileri dahil olmak üzere değişik ve değişiklik gösteren kullanımlardan meydana gelen değişik risk faktörleri de ele almak adına koordine edilmeleri gerekir.

Son olarak da Uluslararası Para Fonu IMF, yetkili kişi ve kurumların kripto para hizmetleri ile etkileşimleri ile alakalı düzenlenmiş parasal kurumları ile ilgili net ihtiyaçları sağlaması notunu kayıtlara geçti. Yazarlar, gelişmekte olan pazarlarda ve diğer piyasa ekonomilerinde, kripto paraların ortaya çıkışı ile ilgili yerel para birimlerinin yerini aldığında, döviz kısıtlamaları ile sermaye hesabı yönetimi önlemlerini açtığında grip dolaştırma şeklinde adlandırılan sürecin hızlı bir hal alacağını kaydetti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP