DOLAR

32,3989

-0.13%
EURO

34,7949

0.14%
ALTIN(gr)

2.431,17

-0,29%
BİST 100

%
Asgari Ücrette Son Viraja Gelindi: İşçilerle İşverenler 3 Konuda Anlaştı!
  • Finans 365
  • Gündem
  • Asgari Ücrette Son Viraja Gelindi: İşçilerle İşverenler 3 Konuda Anlaştı!

Asgari Ücrette Son Viraja Gelindi: İşçilerle İşverenler 3 Konuda Anlaştı!

Asgari ücret tespit komisyonu, 13 Aralık 2021 tarihinde 4. kritik toplantısını Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığının ev sahipliğinde gerçekleştirdi.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:59
Asgari Ücrette Son Viraja Gelindi: İşçilerle İşverenler 3 Konuda Anlaştı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İşçi ile işveren sendikalarının 3 hususta uzlaşma sağladığı ve bunlardan ilkinin ise Sosyal Güvenlik işçi priminde 5 puanlık bir indirim yapılması, ikincisinin ise gelir vergisinin ilk diliminin senelik asgari ücret düzeyine yükseltilmesi ve en son olarak üçüncüsü ise işverene destek sağlanması şeklinde gerçekleşti. Bu üç hususta varılacak anlaşma ile beraber asgari ücretin kaderi de böylece belirlenmiş olunacak.

 İşçiler İle İşverenler, 3 Konuda Uzlaştı

Alınan bir son dakika haberine göre taraflar arasında gerçekleştirilen ilk üç toplantıdaki görüşmelerde işçileri temsil eden TÜRK-İŞ ile işveren tarafını temsil eden Türkiye işveren sendikaları konfederasyonu ( TİSK) üyeleri, 3 önemli hususta anlaşmaya vardı. Bunlardan birincisi, TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ile DİSK’in asgari ücret görüşmeleri başlamadan önceki yapmış oldukları çağrılarda da değinilen sosyal güvenlik işçi priminde 5 puanlık bir indirimin sağlanması. İkinci husus ise gelir vergisinin ilk diliminin senelik asgari ücret düzeyine çıkarılması ve 3. en son hususta ise işveren sendikaları işletmelerde asgari ücretin %6’sı, diğer işletmelerde ise %3 oranında bir destek sağlanması.

 5 Puanlık İndirim, İşçinin Cebine Girecek Parayı Artıracak

İşçinin cebine giren net asgari ücretin yükselmesini kolaylaştıracak uygulamalardan birincisi 5 puanlık işçi sigorta primi indiriminin yapılmasıdır. İşçi payı olarak şu anda %14 oranında bir sigorta primi kesintisi yapılıyor. 5 puanlık indirim ise bugünkü asgari ücret rakamında uygulansa dahi işçinin cebine giren aylık net ücret 178 TL artış gösterecek. Var olan uygulama aynen bu şekilde devam ettiği sürece 4000 lira net asgari ücret açısından %42 oranında bir artış yapılması gerekli olacak. Böyle olması durumunda ise brüt ücretin 5065 liraya ve asgari ücretin net işverene maliyeti de 5951 liraya çıkacak. Fakat işçi, işçi priminde %5 puanlık indirim yapıldığı takdirde eline net ücret ise 250 lira artış şeklinde olacak. İşverenin maliyeti ise 5649 TL şeklinde ortaya çıkacak. Böylelikle işçinin eline geçen net ücret ise %42 oranında artış sağlarken, işverenin maliyetindeki artış oranı ise %34 olarak ortaya çıkacak. Asgari ücret tespit komisyonu, son ve net kararını vermek amacıyla hafta içi son bir kez daha bir araya gelecek nihayetinde Türkiye’de şu anda milyonlarca asgari ücretle çalışan vatandaşın heyecanla bekledikleri 2022 senesi içerisinde asgari ücretin brüt ve net ne kadar olacağı ile ilgili kesin ve net kararı Türkiye kamuoyu ile paylaşılacak.

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP