DOLAR

32,5681

0.09%
EURO

34,8082

-0.1%
ALTIN(gr)

2.495,21

0,45%
BİST 100

%
Asgari Ücretten Fazla Alanları İlgilendiren Torba Yasası TBMM’de!
  • Finans 365
  • Gündem
  • Asgari Ücretten Fazla Alanları İlgilendiren Torba Yasası TBMM’de!

Asgari Ücretten Fazla Alanları İlgilendiren Torba Yasası TBMM’de!

2022 senesinde geçerli olacak asgari ücret rakamı belirlendi. Damga ile gelir vergilerinin kaldırılmasının sonrasında asgari ücretten fazla maaş alanlar ise 'asgari geçim indirimi' ödemesi açısından 2021 senesinin son torbasında meclise gitti.

ABONE OL
3 Şubat 2022 23:00
Asgari Ücretten Fazla Alanları İlgilendiren Torba Yasası TBMM’de!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 senesi içerisinde geçerli olacak asgari ücret tutarının %50 artış oranı ile 4250 lira olacağını açıkladı. Böylelikle 450 TL’lik bir maliyetten işvereni kurtardıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, diğer taraftan gelir vergisi ile damga vergisinin alınmayacağını müjdesini de verdi.

Damga vergisi ile gelir vergisinin kaldırılması ile beraber asgari geçim indirimi böylelikle ortadan kalkmış oldu. Asgari ücreti vatandaşlara eş ile çocuk yardımı devam edilecekken, asgari ücretten fazla maaş alan vatandaşlar ise ‘asgari geçim indirimi’ problemi ortaya çıktı. Asgari ücretten daha fazla maaş alan kişilerin asgari geçim indirimi alabilmeleri açısından gerekli çalışmalar ise 2021 senesinin son torbasında Türkiye Büyük Millet Meclisine sunuldu. Adalet ve Kalkınma Partisi, asgari ücretten vergi kesilmemesi, asgari ücret rakamından daha fazla maaş alan vatandaşların ise ‘asgari geçim indirimi’ ödenmesi uygulanmasına devam edilmesine yönelik torba teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanlığına sundu. Diğer taraftan savunma sanayi projelerine ilişkin KDV istisnası getirilmesi başta olmak üzere BOTAŞ’ın kamuya olan borçlarının silinmesi de öngörülen konular arasında yer alıyor. Bu teklifle beraber 2021 senesi bütçesinde oluşan gelir fazlasının kamu kurumlarını ödenek şeklinde aktarılmasına Cumhurbaşkanlığı yetkili kılınıyor. Yenilenebilir enerji üretiminin teşvik edilmesi açısından konutların çatılarına kurulan güneş enerjisi santrallerinin kurulu gücünün 10 kilovat olması şartı bundan sonra 20 kilovat olarak değiştirilecek.

4253 Lira Sınır Kabul Edilecek

Asgari ücret ile çalışan vatandaşlardan damga ile gelir vergisi kesintisi bundan sonra yapılmayacak. Asgari ücretin üzerinde bir ücret alan vatandaşlardan ise vergi kesintisi devam edecek. Böyle olması durumunda ise kesilen gelir vergisinin bir bölümü mevcutta olduğu gibi asgari geçim indirimi yöntemi ile iade edilecek. Ödemiş oldukları vergi sebebiyle net ücreti 4253 liranın altına düşen kişilere ise ilave asgari geçim indirimi verilecek. Böylelikle çalışan vatandaşların net asgari ücretinin 4253 liranın altına düşmemesi dengesi sağlanmış olacak.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP