Dolar Neden Düştü, Doların Düşme Sebebi Nedir,Dolar Düşmeye Devam Edecek Mi?
  • Finans 365
  • Döviz
  • Dolar Neden Düştü, Doların Düşme Sebebi Nedir,Dolar Düşmeye Devam Edecek Mi?

Dolar Neden Düştü, Doların Düşme Sebebi Nedir,Dolar Düşmeye Devam Edecek Mi?

Türkiye piyasalarında 1 Amerikan dolarının 18 lirayı aştığı bir durumda ansızın 12.27 liraya kadar düşmesinin sebebini merak eden vatandaşlar,bu sorunun cevabını araştırıyor.

ABONE OL
3 Şubat 2022 23:00
Dolar Neden Düştü, Doların Düşme Sebebi Nedir,Dolar Düşmeye Devam Edecek Mi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye bankalar birliği başkanı, yapmış olduğu açıklamada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabine toplantısının hemen sonrasında doların indirilmesine yönelik ve nasıl indirileceğini yönelik yapmış olduğu açıklamalarının ardından 1 milyar doların piyasalarda bozdurulduğunu söyledi.  Cumhurbaşkanlığı hükümeti kabine toplantısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında ekonomi ağırlıklı konuların konuşulması amacıyla toplandı. Toplantı içerisinde yükselen döviz kuru başta olmak üzere 3600 ek gösterge, memur emeklileri ile memurlara zam şeklindeki konular konuşuldu. Toplantıdan önce 18 liraya yaklaşan Amerikan dolarının, toplantıdan hemen sonra 12.27 lira seviyesine kadar çok sert bir şekilde düşmesinin sebebini merak mı ediyorsunuz? Uzman isimler, doların neden düştüğünü ve düşüşün devam edip etmeyeceği ile ilgili fikirlerini tek tek açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kurdaki oynaklığı durdurmak amacıyla alınacak 10 maddelik önlemleri kamuoyu ile paylaşmasından sonra dolarda sert bir düşüş meydana geldi. Finans profesörü, ünlü ekonomist Özgür Demirtaş; kafa karışıklığını giderecek çeşitli açıklamalarda bulundu. Demirtaş,

Dolar/TL artışı oranında ekstra bir faiz artışıdır bu. Yani örtülü bir mevduat faizi gibi. Dolardaki düşüşün nedeni de bu faiz artışı. İkinci bir konuda ekstra faizin nereden ödeneceği? O da yeni bir para basarak ödenecekse ekstra enflasyon anlamına gelebilir”

Dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabine toplantısının sonrasında kurdaki dalgalanmalar durdurmak amacıyla 10 maddeden oluşan tedbir bildirgesini açıklamasının sonrasında 18. 43 lira ile rekor kıran Amerikan doları, Türkiye piyasalarında çok kısa süre içerisinde Türk Lirası karşısında büyük bir kayıp yaşayarak 12.27 gibi seviyesine kadar geriledi. Meydana gelen bu gelişmelerin sonrasında herkes, doların düşüşünün temel sebebini merak etmeye başladı. Konuya yönelik en çarpıcı açıklamalar ise yine Özgür Demirtaş’tan geldi.

 Finans profesörü Demirtaş, Tek Tek Anlattı!

Sosyal medya hesabı Twitter’dan konu ile alakalı 9 tweet atan Finans profesörü ünlü Ekonomist Özgür Demirtaş,

“Finans alanında bizim ve primary security dediğimiz ürünlerin yanında (şemsiye, tahvil, hisse, mevduat parasız kapat bizim dediğimizi türev ürünleri vardır. Bu ürünlerin en ünlülerinden biri opsiyonlar 1.2 tip opsiyon vardır. Alım opsiyonu ve satım opsiyonu. At Ararım opsiyonu yatırımcısını bir finansal ürünü belirli bir fiyatın alma hakkı verir. Örneğin dolar TL’ye almak yerine onu alma hakkını alabilirsiniz. Örneğin Dolar TL 4 iken Siz dolar TL’yi 7 liradan alma hakkını yani alım opsiyonu almış olabilirsiniz. At Eğer dolar-tl dokuza çıkarsa Siz 7’den alma hakkını kullanırsınız ve yeniden alıp 9’dan satın ve edeceğiniz kar yanımızda kalır. Satım opsiyonları da bunun tersidir.”

İfadelerini kullandı.

 

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP