DOLAR

32,3782

0.16%
EURO

34,9963

-0.29%
ALTIN(gr)

2.324,08

0,21%
BİST 100

%
Döviz Kuru Korumalı TL Mevzuatı Sisteminin Detayları Neler?
  • Finans 365
  • Finans
  • Döviz Kuru Korumalı TL Mevzuatı Sisteminin Detayları Neler?

Döviz Kuru Korumalı TL Mevzuatı Sisteminin Detayları Neler?

Son zamanlarda Türkiye piyasalarında döviz kurunun aşırı bir şekilde yükselmesi sonrasında dün gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı kabinesi toplantısının sonrasında halka sesleniş konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, döviz kuru korumalı TL mevduatı sisteminden bahsetti. Daha sonrasında ise Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından konuyla alakalı detaylı bilgiler verildi.

ABONE OL
3 Şubat 2022 23:00
Döviz Kuru Korumalı TL Mevzuatı Sisteminin Detayları Neler?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kur korumalı TL vadeli mevduat hesapları 3, 6, 9 ile 12 ay vade ile atılabilecek. En az faiz oranı ise Merkez Bankası‘nın politika faiz oranı şeklinde uygulanacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı, dövize endeksli bir şekilde geliştirilecek Türk Lirası mevzuatlar ile alakalı düzenlemelerin ayrıntılarını kamuoyu ile paylaştı. Buna göre Merkez Bankası, her gün saat 11’de dolar döviz alış kuru yayınlayacak. Vadeli nihayetinde ise kur değişiminin faiz oranı üzerinde kalması durumunda meydana gelebilecek fark ise müşteri hesabına TL şeklinde yansıtılacak.

 Vadesinden Önce Çekilmesi Durumunda Faiz Hakkı Kalkacak

Haberin başında da belirtildiği gibi hesapları, 3, 6, 9 ile 12 ay vadeler ile açılabilecek. Bu vadeden önce hesaptan para çekilmesi halinde ise hesabın vadesiz hesaba dönüşmesi durumu ortaya çıkacak. Faiz hakkı ise tamamen ortadan kalkacak. En az faiz oranı ise Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın politika faiz oranı (halihazırda %14) olarak uygulanacak. Sisteme her banka katılım sağlayabilecek.

 Stopaj Olmayacak

Yeni geliştirilecek sistemin işleyişine yönelik Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalarda vatandaşların, birikimlerini TL mevduat olarak değerlendirmek amacıyla hareket etmeleri durumunda vatandaşların kurudaki oynaklık karşısında mağdur olmamaları amacıyla kurumları TL mevduat ürünü devreye alındı açıklandı. Ürün, gerçek kişiler tarafından TL vadeli hesaplar üzerinden işleme sokulacak faiz ile hesabına açılış ile vade tarihlerindeki kur değişim oranı kıyaslanacak. Yüksek Olan oran üzerinden hesap yapılacak ve bu mevduat ürününü ise stopaj uygulanmayacak. Böylelikle vatandaşların döviz kurunda meydana gelen hareketlilikten olumsuz bir şekilde etkilenmesinin önüne geçilmiş olacak.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP