DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

%
O Banka Da Açıkladı: Merkez, 2 Günde 7 Milyar Dolar Satmış!

O Banka Da Açıkladı: Merkez, 2 Günde 7 Milyar Dolar Satmış!

HSCB portföyde Merkez Bankası'nın pazartesi ile salı günleri toplamda 7 milyar dolarlık bir rezerv satışı gerçekleştirdiğini açıkladı. 2020 senesinin yaz aylarında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası müdahaleleri hatırlatılan bültende, bu durumun devam edilebilir olamayacağı uyarısı da yapıldı.

ABONE OL
3 Şubat 2022 23:01
O Banka Da Açıkladı: Merkez, 2 Günde 7 Milyar Dolar Satmış!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

20 Aralık Pazartesi gecesinde meydana gelen dolar-tl düşüşünde Merkez Bankası‘nın araçları satışının etkisi ele alındı. Bir gazetede yer alan habere göre dolardaki tarihi düşüş, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın örtülü rezerv satışı ile mi oldu? Başlıklı bir haberde Merkez Bankası’nın 20 ve 21 Aralık tarihlerinde rezervlerinde toplamda 7 milyar dolarlık bir düşüş meydana geldiği bilgisi yer almış ve doların 18’ lerden 11’lere düşüşünde bu satışında etkili olmuş olabileceğine işaret edildi. HSBC portföy yönetiminde bugün kaleme alınan bir haber makalesinde bu konuya dikkat çekilerek çarpıcı açıklamalarda bulunuldu.

 Pazartesi 3,6; Salı 3,4 Milyar Dolar Satıldı!

Yer alan haberde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası günlük bilanço verileri ile swap verilerini kullanılması suretiyle arındırılmış swap rezerv seviyesinin pazartesi günü 3.6 ve salı günü ise 3.4 milyar dolar olmak üzere toplamda 7 milyar dolarlık düşüş yaşandığını hesaplandığı açıklandı. Aynı zamanda kamu bankalarının örtülü satışta yer almış olabileceğine dikkat çekilmek suretiyle açıklanan herhangi bir doğrudan döviz müdahalesi bulunmazken verilen ise Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın hazine ile olduğu daha önce açıklanan protokol kapsamında açıklamadan döviz satışı gerçekleştirildiğine işaret ediliyor şeklinde ifadeler kullanıldı.

2020 Hatırlatması: Devam Edilebilir Olması İmkansız

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın Türk lirasına döviz satışı şekilde olası desteği Türk lirasının bir süre istikrarlı bir şekilde seyir izlemesi ne sebep olabilir şeklinde açıklamalarda bulunan HSBC portföy, bu şekilde bir hareket etmenin devam edilebilir olmadığının vurgulandığı haberde 2020 senesinin yaz aylarında olduğu gibi bu desteğin devam edilebilir olmadığı ve düşük rezerv seviyeleri sebebiyle uzun süre devam edemeyeceğini unut unutulmaması gerektiği açıklandı.

 Risk Priminde Düşüş Sınırlı Seviyede Kaldı

Türk Lirası değer kazanmaya devam ederken Türkiye’nin 5 senelik CDS’inde iş meydana gelen düşüşün sınırlı bir şekilde kaldığına dikkat çekilen haberde doların yükselmesi durumunda yeni Türk Lirası mevduat ürününün maliyeti sebebiyle bütçe açığının nasıl gösterebileceğine yönelik kaygılar etkili oluyordu. Türkiye’nin 5 yıllık tablosuna bakıldığında ise geçtiğimiz günü 9 baz puan düşerek 595 baz puan da tamamlarken 2047 vadeli dolar cinsi eurobond faizi ise 7 baz puan düşüş yaşayarak yüzde 7.68 geriledi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP