DOLAR

32,5824

0.04%
EURO

34,9226

0.06%
ALTIN(gr)

2.430,75

0,04%
BİST 100

%
Erdoğan ‘Savaş Açtık’ Demişti: Kripto Para Borsalarına Vergi Geliyor

Erdoğan ‘Savaş Açtık’ Demişti: Kripto Para Borsalarına Vergi Geliyor

Türkiye'de Kripto paraları kabul etmek gibi bir niyetlerinin kesinlikle bulunmadığını dile getiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, aksine onlara karşı ayrı bir savaşlarının ve ayrı bir mücadelelerinin olduğunu söylemişti.

ABONE OL
3 Şubat 2022 23:01
Erdoğan ‘Savaş Açtık’ Demişti: Kripto Para Borsalarına Vergi Geliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kısa süre içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gündemine taşınması beklenen kripto paralar ile alakalı yasal düzenlemede alım satım işlemlerine vergi öngörüldüğü açıklandı. Dün, akademisyen ve ekonomistlerle gerçekleştirdiği toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kripto para düzenlemesi ile ilgili yasanın hazır olduğunu ve yakın zaman içerisinde bunu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunacaklarını söyledi.

 Alınan bir son dakika haberine göre kripto para alım satım işlemlerine sıkı denetim getiren çalışma, Amerika ile Avrupa’daki benzerlerinden daha katı kurallar barındıracak. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yasa taslağında ise kripto varlık çeşitleri tanımı yapılırken, bu tip varlıkların ihracı ile dağıtımı ile alışverişlerinde yönelik ilkeler belirlendi. Varlık saklama hizmetinin hangi koşullarda kimler tarafından gerçekleştirileceği öngörüldü. Düzenlemeye göre, kripto para alım satım işlemlerine ve kripto varlıklarının saklanmasına olanak tanıyan borsalar, Sermaye Piyasası Kurulu gözetiminde faaliyette bulunabilecek. Bu borsaları oluşturacak firmalar açısından asgari sermaye koşulunun yanı sıra aynı zamanda belirli kriterler aranacak. Şirketleri ise mali suçları araştırma kurulu ( MASAK) denetleyecek.

Bankacılık düzenleme ve denetleme kurulu, kripto para yatırımcılarının kurulması ile sağlıklı bir şekilde piyasa ortamlarının geliştirilmesi açısından gözetim mekanizmasını kuracak. Çalışmada aynı zamanda kripto para alım satım işlemlerinin vergilendirilmesine yönelik maddeler içinde bulunduğu açıklandı. Vergilendirmenin gelir vergisi ya da doğrudan vergiler yerine döviz alım satım işlemlerinde olduğu gibi ‘stopaj’ yöntemi ile gerçekleştirilmesi bekleniyor. Halihazırda döviz alım satım işlemlerinde banka sigorta ve muamele vergisi adı altında binde 2 oranında vergi kesintisi yapılıyor.

 Türkiye’de Kripto Kuralları Daha Sıkı Olacak

Aralık ayı içerisinde görevden alınan hazine ve maliye bakanı yardımcısı Şakir Ercan Gül,

‘Geçtiğimiz temmuz ayı içerisinde meclis plan ve bütçe komisyonunda kripto para düzenlemesine yönelik ‘yasaklayanlar genelde demokrasi problemi olan ülkeler. Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri’nde de serbest mekanizmalar mevcut. Biz, biraz daha sıkı bir düzenleme getiriyoruz. Serbest kambiyo rejiminin meydana getirdiği bir yapıda üç aşağı beş yukarı batı Avrupa’ya da Amerika benzeri düzenlemeyi yapma arayışı içerisindeyiz. Avrupa Birliği’nin bununla alakalı esas düzenlemeleri ise 2024 tarihinde olacak.’

Şeklinde konuşmuştu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP