DOLAR

32,5687

0.16%
EURO

34,7135

0.13%
ALTIN(gr)

2.409,49

-0,94%
BİST 100

%
Mısır’dan Türk Ürünlerine Son Dakika Anti-Damping Kararı
  • Finans 365
  • Finans
  • Mısır’dan Türk Ürünlerine Son Dakika Anti-Damping Kararı

Mısır’dan Türk Ürünlerine Son Dakika Anti-Damping Kararı

Mısır'da, Türk menşeli plastik mamullerine anti-damping vergileri uygulanarak, son zamanlarda yumuşayan Türkiye-Mısır ilişkilerini bozacak bir adıma imza atıldı.  

ABONE OL
3 Şubat 2022 23:02
Mısır’dan Türk Ürünlerine Son Dakika Anti-Damping Kararı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ankara ile Kahire arasında 2013 senesinden itibaren meydana gelen siyasi gerilim, son birkaç aydır yerini ılıman bir iklime bırakmıştı. Türk tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamalara bakıldığında ise Mısır başta olmak üzere pek çok devlet ile Türkiye arasında herhangi bir problemin olmaması amacıyla gerekli altyapı yatırımlarının ve görüşmelerinin başladığı vurgulanmıştır. Fakat Mısır hükümeti, bu olumlu havayı bozacak bir adım attı.

 Ancak, mısır hükümeti tarafından anti-damping uygulamalarına başvurulmasının yeniden Türk-Mısır işbirliğini ekonomik açıdan bir yokuşa sürükleyecek gibi görünüyor.

 Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanlığı, yerli sanayiye bazı zararlar verdiği gerekçelerini öne sürerek, Türk menşeli plastikleştirilmemiş polivinil klorür ya da UPVC ithalatını anti-damping vergileri getirdiğini açıkladı. Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanlığının resmi internet sayfasında bulunan habere göre, Mısır’ın resmi gazetesinde ilan etmiş olduğu tarihten itibaren 5 sene boyunca Türkiye menşeli ya da Türkiye’den ihraç edilecek olan ve edilen UPVC mısır ithalatına (HS kodları 391620 ile 392520) nihai anti-damping uygulanan bir kararnameye imza attığını yayınladı.

 Mısır ticaret ve sanayi bakanı Nevine Gamea, Mısır hükümeti tarafından alınmış bu anti-damping kararının, yerel üreticilerin iddialarını analiz ettiklerini ve Türk UPVC gönderilerinin damping marjında satışının gerçekleştirildiği neticesinde var aldıktan sonra yetkili danışma komitesinin önerileri üzerine alındığını duyurdu.

Geçtiğimiz senelerde Mısır hükümeti, aynı şekilde benzer adımı halı ve çelik ürünlerinde de atmıştı. 2020 senesinin Haziran ayı içerisinde Mısır hükümeti, Türkiye menşei makine halısı ile diğer yer kaplamaları gümrük tarife pozisyonlarında ithalatına karşı 29 Haziran 2020 senesinde bir anti-damping soruşturması başlatmıştı. O tarihte başlatılan soruşturmayı bu sene tamamlayan Mısır hükümeti, soruşturmaya taraf olmayan şirketler açısından %33.27 vergi uygulaması kararı almıştı.

 Anti Damping Nedir?

Anti damping vergisi, çeşitli yurtdışı şirketler tarafından ihracatını artırmak ve herhangi bir üründe haksız rekabet meydana getirmek üzere Türkiye’ye gerçekleştirmiş olduğu ihracatları yönelik özel olarak uygulanan indirime karşı alınmış bir vergi çeşididir.

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP