DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

%
Filistin-İsrail Çatışmalarından İran’ın Petrol Rezervlerine Kadar Ön Plana Çıkan Aktör: Bitcoin
  • Finans 365
  • Kripto Paralar
  • Filistin-İsrail Çatışmalarından İran’ın Petrol Rezervlerine Kadar Ön Plana Çıkan Aktör: Bitcoin

Filistin-İsrail Çatışmalarından İran’ın Petrol Rezervlerine Kadar Ön Plana Çıkan Aktör: Bitcoin

Bitcoin kripto para biriminin uluslararası ilişkiler ile ortak dayanak noktasının büyük oranda ‘güvenlik çalışmaları' alanında gelişim gösterdiğini söylemek doğru bir tabir olacaktır. Son zamanlarını yaşadığımız 2021 senesinde dikkat çekici bazı gelişmeler de yine aynı şekilde bu iki alanın entegrasyonunu net bir şekilde karşımıza çıkarıyor.

ABONE OL
3 Şubat 2022 23:02
Filistin-İsrail Çatışmalarından İran’ın Petrol Rezervlerine Kadar Ön Plana Çıkan Aktör: Bitcoin
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Filistin-İsrail Çatışmasında Bitcoin

Bitcoin kripto para birimi başta olmak üzere değişik kripto para birimlerinde yapılan çeşitli bağışlar, 2021 senesinde pek çok kez manşet olarak gündeme gelmişti. Fakat bu manada en dikkat çekici hususlardan biri, hiç şüphesiz ki senelerdir süregelen İsrail Filistin çatışmasında özellikle de Hamas’ın Bitcoin kripto para birimi bağışlarını etkin bir biçimde kullanılmasıydı.

 Geçtiğimiz temmuz ayı içerisinde manşetlere taşınan Haberlerde Gazze Şeridi’ni elinde bulunduran Hamas’ın 84 değişik kripto para adresi üzerinden toplamda 7.7 milyon doları dahi aşmakta olan rakam da Bitcoin kripto para birimi bağış topladığı açıklandı. İsrail kripto para adreslerine el koyma girişimi emri çıkarsa da; bunun ne kadar başarılı olduğu ise henüz bilinmiyor. Pek çok ülke tarafından ‘terör örgütü’ şeklinde tanımlanan ve dolar, gibi küresel ölçekte kuvvetli para birimlerine erişimi kısıtlanan Hamas’ın Bitcoin kripto para birimi gibi çeşitli kripto para birimleri ile Amerikan dolarına endeksli bir şekilde alım satım işlemlerine tabi tutulan Tether (USDT) gibi altcoinleri kullanmak suretiyle bu denli yüksek rakamlarda bağış toplaması bölgede güç dengelerini alt üst edebilecek bir gelişme olarak yorumlandı.

 İran Ve Kripto Paralar

Bitcoin kripto para birimi bağışlarının haricinde İran’ın Bitcoin madencilik piyasasına bakışı ise kripto para ile uluslararası ilişkiler entegrasyonunun değişik bir şeklini örnek olarak ele alınabilir. Ünlü kripto para analiz firması, mayıs ayı içerisinde yayınlamış olduğu bira raporda İran’ın bir sene içerisinde Bitcoin kripto para madenciliğinden yaklaşık olarak 1 milyar dolar gelir elde ettiğini kaleme aldı. İran, uzun senelerdir Amerika Birleşik Devletleri ile çatışma halinde olan bir devlet olarak ön plana çıkıyor. Özellikle de Ticaret savaşları denildiğinde Çin ve ABD akla gelse de aslında ha ithalat ve ihracat yasaklarını delmesi ile bilinen İran’a yönelik çeşitli ambargolar ve yaptırımlar uygulanmaya devam ediliyor. Yeraltı kaynakları açısından bakıldığında oldukça zengin bir ülke konumunda bulunan İran’ın petrol ihracatı şeklindeki alanlarda maruz kaldı ambargolar, bu stratejinin kilit noktalarından biri olarak ön plana çıkıyor. Fakat İran, ülkede çıkarılan petrolün çok önemli bir kısmını da uzun zamandır Bitcoin kripto para madenciliği endüstrisine yönlendiriyor. Kripto para analiz  firması Eliptic raporunda açıklandığı gibi petrol kullanılarak gerçekleştirilen Bitcoin madenciliği de İran’da yıllık 1 milyar dolarlık bir gelir üretecek kadar ciddi bir ekonomik değere ulaşmış görünüyor.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP