Son Zamanlarda Çokça Konuşulan Kur Korumalı TL Vadeli Mevduata Yönelik Detaylar!
  • Finans 365
  • Döviz
  • Son Zamanlarda Çokça Konuşulan Kur Korumalı TL Vadeli Mevduata Yönelik Detaylar!

Son Zamanlarda Çokça Konuşulan Kur Korumalı TL Vadeli Mevduata Yönelik Detaylar!

Kum korumalı Türk Lirası vadeli mevduat ile beraber euro ve dolar, ciddi manada düşüşe geçti. Türk lirasına olan talep de ise büyük bir artış meydana geldi. Döviz kurlarında değer düşüşleri sonrasında dolar 18 liradan 10 liraya; euro ise 20 liradan 11 liraya kadar düştü. Yurttaşlar, mevzuata yönelmeye başladı. Bankalar, mevduat yarışında adet rekabete girdi. Kur korumalı Türk Lirası vadeli mevduatı seçenlere stopaj vergisi kesintisi uygulanmayacak.

ABONE OL
3 Şubat 2022 23:02
Son Zamanlarda Çokça Konuşulan Kur Korumalı TL Vadeli Mevduata Yönelik Detaylar!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın açıklamış olduğu ekonomik önlemler ile beraber dövizden kaçış devam ederken, yurttaşlar mevduata yönelmeye başladı. Türkiye piyasalarında 1 Amerikan doları 18 liradan 11 liraya kadar gerileme gösterdi. Paraları tasarruf etmek isteyen vatandaşlar ise mevduat faizini tercih ediyor. Geçen hafta Türkiye ekonomisine yönelik Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çok önemli açıklamalarda bulunmuştu. Kur korumalı Türk Lirası vadeli mevduat ürünü ile beraber euro ve dolarda çok sert kayıplar meydana geldi. Döviz kurlarında %40 oranını aşan düşüşler sonrasında dolar 18 liradan 10 liraya; euro ise 20 liradan 11 liraya kadar düştü. Bu gelişmenin yaşanmasından sonra kur korumalı TL vadeli mevduat ürünü de böylelikle hayata geçirildi. 90 gün ile 1 yıl arasında vadeye bağlanarak hem sabit mevduat faizi hem de kur farkı oluşması durumunda farkın hesaba yansıtılmasını karar verildi. Böylelikle Türk lirasına olan ilgi de büyük bir artış meydana geldi. Diğer taraftan kur korumalı Türk Lirası vadeli mevzuatı seçen vatandaşlara stopaj vergisi kesintisi uygulanmamasına yönelik karara varıldı.

 Kur Korumalı Türk Lirası Vadeli Mevduat Nedir?

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kamuoyu ile paylaşılan kur korumalı Türk Lirası vadeli mevduat sistemi ile beraber dolar kurunda meydana gelen fark vade neticesinde mudinin hesabına hem sabit mevduat faizinde kur farkı şeklinde ödeniyor. Bir örnek üzerinde konunun aydınlatılmasında fayda olacaktır ki 100.000 liralık para kur korumalı Türk Lirası vadeli mevduata yatırıldığında 100.000 liralık hesap açılırken, doların 10 lira olduğunu göz önüne alırsak 100 bin lira ile 10 bin dolar alımı gerçekleştiriliyordu. 90 Dün nihayetinde dolar kurunun 11 lira olduğunu göz önüne alırsak vade sonunda 100.000 lira aslında dolar bazında 110.000 lira rakamına ulaşmış oluyor. Aradaki 10 bin liralık fark ile mevduat faizi böylelikle mudinin hesabına geçmiş oluyor.

Yurttaşlar, Döviz Bürolarına Koştu

Kur korumalı Türk Lirası vadeli mevduat sisteminin kamuoyu ile paylaşılmasında hemen sonra hem stopajdan muafiyet hem de mevzuat getirisini duyan yurttaşlar, yastık altındaki dövizleri bozdurmak amacı ve döviz büroları önünde uzun kuyruklar oluşmasını sağladı. Euro ve dolar da yüzde 40’ı Aşan düşüşler meydana geldi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP