DOLAR

32,5852

0.16%
EURO

35,0042

-0.11%
ALTIN(gr)

2.438,30

0,10%
BİST 100

%
Kripto Para Yasa Tasarısının İkinci Görüşmesi O Tarihte Yapılacak!

Kripto Para Yasa Tasarısının İkinci Görüşmesi O Tarihte Yapılacak!

Piyasa temsilcileri, kripto para yasa tasarısına yönelik fikirlerini dile getirmek amacıyla çarşamba günü toplantı gerçekleştirecek.

ABONE OL
3 Şubat 2022 23:04
Kripto Para Yasa Tasarısının İkinci Görüşmesi O Tarihte Yapılacak!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Piyasa temsilcileri, kripto paralar yasa tasarısı ile ilgili fikirlerini beyan etmek amacıyla 5 Ocak çarşamba günü Hazine ve Maliye Bakanlığı Finansal piyasalar ve Kambiyo Genel Müdürü Dr. Hakan Ertürk ile bir araya gelecek. Ak Parti grup başkanvekili Mustafa Elitaş, 29 Aralık çarşamba günü Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kripto para temsilcileri ile bir araya gelmişti. Mustafa Elitaş, mecliste yapılan ilk toplantı sonrasında ortak kanaatin bir an önce yasanın çıkarılması olduğunu ve değişimlere ayak uydurabilecek bir yasa tasarısı hazırlanmayı hedeflediklerini söylemişti.

İzin Almadan Kripto Faaliyeti sürdürenlere 3 Yıldan 5 Yıla Kadar Hapis

Toplantı öncesinde piyasa temsilcilerine fikir açısından gönderilen taslakta bulunan ifadeye göre; izin almaksızın kripto varlık hizmet sağlayıcısı olarak çalışmalar yürüttüğü belirlenen kişilere (gerçek ve tüzel) yetkilileri ile ilgili 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası başta olmak üzere 10000 güne kadar adli para cezası verilecek. Kripto varlık alım satım ile transfer işlemlerini kurul tarafından yetkilendirilmemiş kuruluşlarda yapan kişilere (gerçek ve tüzel) 20 bin liradan az olmamak üzere işlem tutarı kadar ceza verilebilecek.

İzin Verme yetkisi SPK’ya Ait

Yine aynı taslak içerisinde bulunan açıklamalara göre, kripto para platformları ile hizmet sağlayıcıları izin verme yetkisi Sermaye Piyasası Kurulu’na verildi. Kurul, işleme tabi tutulacak kripto varlıkların belirlenmesine, işlem görmenin sonlandırılmasına ve işlem görmesi sonlandırılan kripto paraların elden çıkarılmasına yönelik düzenleme yapmaya yetkili olacak.

Ak Parti grup başkanvekili Mustafa Elitaş, gerçekleştirilen 1. Toplantı sonrasında metinin hazırlanma sürecinde yönelik bunun ilk toplantı olduğunu, taslak metin üzerindeki gerçekleştirilen işi bürokrat arkadaşların dinlediklerini, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne, Ak Parti grup başkanlığına ya yazılı şeklinde ya da sosyal medya hesapları aracılığı ile veya mail aracılığı ile gönderdikleri takdirde onların da görüşleri dikkate alınacağını, bir metin hazırlanması daha sonraki aşamalarda olacağını söylemişti.

Türkiye’de Kripto Paralara Vergilendirme Gelecek Mi Gelmeyecek Mi?

Konuyla alakalı en çok merak edilen hususlardan bir tanesi ise vergilendirme konusu… Taslak metinde ve ilk gerçekleştirilen toplantıda vergilendirmeye yönelik henüz bir açıklama yapılmadı. Uzmanlar, kripto varlıklarda vergilendirme yapılmasının yatırımcının kaçmasına neden olacağının altını çiziyor. Çarşamba günü yapılacak ikinci toplantıda bu konunun masaya yatırılması bekleniyor.

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP