DOLAR

32,5350

0.32%
EURO

34,6215

0.26%
ALTIN(gr)

2.503,13

0,82%
BİST 100

%
Küresel Piyasalarda Durum Karışık Görünüyor Peki, Orta Vadede Neler Olacak?
  • Finans 365
  • Borsa
  • Küresel Piyasalarda Durum Karışık Görünüyor Peki, Orta Vadede Neler Olacak?

Küresel Piyasalarda Durum Karışık Görünüyor Peki, Orta Vadede Neler Olacak?

Küresel piyasaları, geçtiğimiz gün Amerika Birleşik Devletleri’nde açıklanan makroekonomik verilerin sonrasında ABD Merkez Bankası’nın faiz artışına mayıs ayı içerisinde başlayabileceğini yönelik fiyatlamaların güç kazanması ile beraber karışık bir seyir izliyor.

ABONE OL
3 Şubat 2022 23:04
Küresel Piyasalarda Durum Karışık Görünüyor Peki, Orta Vadede Neler Olacak?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Amerikan Merkez Bankası’nın para politikasına yönelik beklentileri piyasalarda tekrardan başrole geçmeyi başarırken, Bu akşam açıklanacak toplantı raporlarında, para politikasının geleceğine yönelik çeşitli ipuçları aranacak. Yeni tip koronavirüsü salgınında omicron varyantı sanayi piyasalar açısından risk teşkil etmeye devam etse de yatırımcıların, bu hastalığın kolay bir şekilde atlatıldı ve ekonomi ile rekor kıran etkiyi yapmayacağına yönelik eğitimleri şimdilik fiyatlamaları üzerinde etkili oluyor. ABD‘de dün açıklanan tedarik yönetim enstitüsü imalat endeksi, 2021 senesinin aralık ayı içerisinde bir önceki aya oranla 2.4 puan azalış ile 5.87 inerek 11 ayın en düşük seviyesine geriledi.

JOLTS açık iş sayısı da yine aynı şekilde 2021 senesinin kasım ayı içerisinde bir önceki aya oranla 529000 azalma göstererek 10562000 inerken, Amerika Birleşik Devletleri’nde işinden ayrılan vatandaşların sayısı ise aynı dönem içerisinde 4.5 milyon ile bütün zamanların en yüksek seviyesini gördü. Uzmanların yapmış oldukları açıklamalara bakıldığında ise işinden ayrılan vatandaşların artış göstermeye devam etmesinin firmalar üzerindeki yüksek maaş baskısını, dolayısıyla da enflasyon beklentilerini yükseltecek gibi görünüyor. Dünkü açıklanan verilerden sonra Amerikan Merkez Bankası’nın ilk faiz artışına mayıs ayı içerisinde gidileceğini kesin gözüyle artık bakıldığını aktaran uzmanlar, mart ayı içerisinde ise yüzde 67 ihtimalle 15 baz puanlık bir faiz artışı beklediklerini söylüyor. ABD’nin eğrisindeki dikleşme sonrasında teknoloji yoğun nasıl endeksi ise yüzde 1.33 oranında gerilerken, dow Jones endeksi ise %5.9 artış ile kapanış rekorunu kırdığını Avrupa’da bu hafta Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin yapmış oldukları açıklamaları yatırımcıların odağında yer alırken, hareketlenen veri takviminin ise varlık fiyatlarında oynaklığa sebep olması bekleniyor. Almanya’da dün açıklanan ekonomik verilere göre ise işsizlik %5,2’ye gerilerken perakende satışlar ise ayrılık yüzde 0.6 artış ile beklentileri geride bıraktı.

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP