DOLAR

32,3403

0.24%
EURO

35,1088

-0.14%
ALTIN(gr)

2.306,50

1,29%
BİST 100

%
2021 Senesinde Kripto Para Dolandırıcılığından Çalınan Para O Rakama Ulaştı

2021 Senesinde Kripto Para Dolandırıcılığından Çalınan Para O Rakama Ulaştı

2021 senesinde kripto para dolandırıcılığı, 2020 senesine oranla yaklaşık olarak %80 oranında artış göstererek 14 milyar dolarla rekor bir seviyede  gerçekti.

ABONE OL
3 Şubat 2022 23:04
2021 Senesinde Kripto Para Dolandırıcılığından Çalınan Para O Rakama Ulaştı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kripto para borsaları, yatırımcılarına bazen sadece 24 saat içerisinde %500 oranında kazanca sağlarken, diğer taraftan bakıldığında gerçekten de tehlikeli bir durum olarak karşımızda duruyor. Yapılan reklamlar sayesinde kripto para borsalarına olan ilgi son dönemlerde gittikçe artıyor. Borsalar, daha fazla müşteri çekebilmek amacıyla ünlü isimlerin fotoğraflarını da kendi sitelerinde reklamlarını yaparak ve görsellerini paylaşarak sanki o ünlü isimler de kendileri ile beraber çalışıyormuş gibi bir hava yaratıp vatandaşların daha çok yatırım yapmaları sağlanıyor. Son dönemlerde kripto para dolandırıcılığı ile ilgili haberleri peş peşe duymaya başladık. Özellikle de Türkiye piyasalarında faaliyet gösteren ve binlerce kişiden milyarlarca lira para çalan hırsızlar, sırra kadem basarken polis ise mağdurların yapmış oldukları şikayet üzerine Cumhuriyet savcılıklarında işlem başlatıyor. Avukatları aracılığı ile adliye binalarının önünde çeşitli açıklamalarda bulunan kripto para dolandırıcılığı mağdurları, bu borsaların kendilerini kandırmak amacıyla her şeyi söylediklerini, yüksek derecede kazanç vaat ettiklerini söylüyor. Dünya piyasasında da durum aynı. Pek çok yerde binlerce kripto para borsası kurulmuş ve milyonlarca kişilerden trilyonlarca dolar değerindeki para vurgunu yapılmıştır. Bu nedenle dünya devletleri, kripto para yasa tasarısı ile ilgili çalışmalara hız vererek en azından kripto para borsalarının yasal bir zeminde faaliyet göstermesi açısından çalışmalara başlamış durumda. Türkiye’de geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamada kripto para yasa tasarısının hazır olduğu ve hiç vakit kaybetmeden bunu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunacaklarını söylemişti. Bu haberin hemen sonrasında Türkiye’de şu anda AK Parti başta olmak üzere pek çok finans kuruluşu uzmanları tarafından kripto paraların Türkiye’de nasıl bir muamele ile karşılaşacağı ile ilgili çalışmalar son gaz devam ediyor.

Kripto para ile dolandırıcılık, geçtiğimiz sene (2021), 2020 senesine oranla yaklaşık olarak %81 artış göstererek 14 milyar dolarla rekor bira rakama ulaştı. Blockzincir analitik firması Chainalysis’in paylaşmış olduğu verilere göre, kripto paralarda totalde işlem hacmi 2021 senesinde, 2020 senesine göre %567 oranında artış göstererek 15.8 trilyon dolara çekti. Bununla beraber, 2021 senesinde kripto para ile gayri resmi işlemlerde %80 oranında artış göstererek 14 milyara çıktı. Meydana gelen bu artışa rağmen, kripto paralarda işlem hacmi artışı sebebiyle yasadışı çalışmaların kripto para işlem hacmindeki payı ise yüzde 0.60’dan yüzde 0.15’e geriledi.

 2021 içerisinde 3.2 milyar dolar değerinde kripto para vurgunu yapılırken, 2020 senesine göre ise artış oranı %516 olarak gerçekleşti. Kripto para birimleri, son derece karmaşık bir bilgisayar hesaplamaları ile üretimi gerçekleştirilirken, euro ve dolar gibi geleneksel para birimlerinin aksine merkez bankaları tarafından kontrol edilemiyor. Bu sebeple dünya genelinde düzenleyici makamlar, dolandırıcılık hususunda uyarılarını artırırken, mali denetçiler ise piyasa açısından uygun düzenlemeler üzerine çalışmalar yürütüyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP