DOLAR

32,4504

-0.15%
EURO

34,8290

-0.66%
ALTIN(gr)

2.441,26

0,23%
BİST 100

%
Türk Lirası Mevduata Dönüşüm Sisteminde Kurumlar Vergisi İstisnası
  • Finans 365
  • Finans
  • Türk Lirası Mevduata Dönüşüm Sisteminde Kurumlar Vergisi İstisnası

Türk Lirası Mevduata Dönüşüm Sisteminde Kurumlar Vergisi İstisnası

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türk lirasına dönüşümün desteklenmesi açısından alınmakta olan kurumların kuru ve altın değerlemesinde meydana gelen kaza farklarına kurumlar vergisi istisnası getirecek.

ABONE OL
6 Şubat 2022 03:11
Türk Lirası Mevduata Dönüşüm Sisteminde Kurumlar Vergisi İstisnası
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kurumlar vergisi mükellefleri, 31 Aralık 2021 tarihinde bilançolarında bulunan yabancı paralarını Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın düzenlemeleri bağlamada Türk lirasına dönüştürmeleri durumunda bu suretle açılacak Türk Lirası mevduat ve katılım hesaplarında en az 3 aylık vadeli şeklinde değerlendirilebilecek.

Bakanlığın hazırlamış olduğu taslak bağlamında, kur değerlemesi neticesinde hesaplanan kur farkı kazançları kurumlar vergisinden istisna tutulacak. Vadenin nihayetinde faiz ile kar payları da kurumlar vergisinden istisna olacak.

Türk lirasına dönüştürme işleminin 17 Şubat 2022 tarihine dek yapılması halinde, 2021 senesi son geçici vergi dönemi açısından bu istisnadan faydalanılabilecek.

Altın Varlıklarının Türk Lirasına Dönüşümünden Elde Edilecek Kazançlar Da Destek Kapsamında Değerlendirilecek

Diğer tarafların kurumlar vergisi mükellefleri, altın cinsi hesaplamalardaki varlıkları başta olmak üzere işlenmiş ve hurda altın karşılığı altın hesabı bakiyelerini dönüşüm fiyatı uygulaması üzerinden Türk lirasına çevirebilecek. Böylece elde edilmiş olan Türk Lirası varlıklarının en az 3 ay vadeli Türk Lirası mevduat ve katılma hesaplarında değerlendirilmesi halinde, altının Türk lirasına çevrildiği tarihte meydana gelecek kazançlar ile vade sonucunda elde edilecek faiz ve kar payları da kurumlar vergisinden istisna tutulacak.

Peki Ne Olmuştu?

Türkiye piyasalarında dolar kuru başta olmak üzere altın fiyatlarının ciddi manada yükselmeye başlamasının sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamalarda korumalı Türk Lirası mevduat sisteminden bahsedilmişti. Bu açıklamadan sonra hazine ve maliye bakanı tarafından bu sistemin geniş bir şekilde detayları kamuoyu ile paylaşıldı. Buna göre yabancı para cinsinden varlıkları bulunan vatandaşların ve şirketlerin, ellerinde bulunan bu kaynakları Türk lirasına çevirmeleri halinde Merkez A 12 ve hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından koruma altına alınacak.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP