DOLAR

32,5940

0.36%
EURO

34,8580

0.34%
ALTIN(gr)

2.507,93

0,95%
BİST 100

%
Varlık Barışı İle Kripto Paralar! Vergisiz Bir Şekilde Paranızı Çekmeniz Mümkün

Varlık Barışı İle Kripto Paralar! Vergisiz Bir Şekilde Paranızı Çekmeniz Mümkün

Eğer ki Kripto para piyasalarında yüksek miktarda yatırımınız varsa ve vergi incelemesinden endişe duyuyorsanız bu fırsatı kesinlikle kaçırılmamalısınız.

ABONE OL
3 Şubat 2022 23:05
Varlık Barışı İle Kripto Paralar! Vergisiz Bir Şekilde Paranızı Çekmeniz Mümkün
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bilindiği gibi varlık barışı, 2021 senesi içerisinde sona erdi. Ancak varlık barışından faydalanamayanlar açısından süre 2022 senesinin haziran ayına kadar uzatıldı. Kripto para yatırımcılarını da oldukça yakından ilgilendiren varlık barışı hususunda pek çok hatalı bilgi mevcut. Finans365.com olarak konuyu daha da netleştirmek ve adım adım süreci sade bir hale dönüştürmek amacıyla bu haber makalesini kaleme aldık. Peki varlık barışı nedir, Kripto para yatırımcıları nasıl yararlanabiliyor? Tüm Bu soruların cevapları ve çok daha fazlası haberimizin ayrıntılarında…

  Kripto Paralar Ve Varlık Barışı

Kripto paralar ile ilgili Kanuni çalışma birkaç ay içerisinde netlik kazanacak ve meclisten geçecek. Şimdilik ise vergilendirme hususu ile ilgili net bir pozisyon bulunmasa da belli oranda verginin yatırımcılardan alınmasını kesin gözüyle şimdiden bakılıyor. Eğer ki Global kripto para piyasalarında yatırımlarınız mevcut ise ve bu parayı en az vergi ile Türkiye‘ye getirmek istiyorsanız o zaman varlık barışı en iyi alternatif olacaktır.

Varlık barışı, yurttaşların yurtdışında bulunan birikimlerini bildirmek suretiyle vergi ödeme işlemlerini gerçekleştirmeden Türkiye’ye sokmasına imkan tanımaktadır. Birkaç kez uzatılan varlık barışı süreci son olarak 2022 senesinin haziran sonuna kadar sürecek. Yeniden uzatma ihtimali ise teknik bir şekilde son defa mevcut ancak yatırımcılar, bu fırsatı yeniden yakalamayabilir.

Varlık Barışının Faydaları Nelerdir?

  • Türkiye’ye kripto para borsalarındaki bütün paranızı ‘0’ vergi ile getirmeniz mümkündür,
  • Banka aracılığı ile çekilen yüksek meblağlara bloke (uzun vadeli bloke) konulamaz ve bakiyenizi özgür bir şekilde harcama serbestisine sahip olacaksınız,
  • Vergi dairesi tarafından incelemeye girip ceza alma riski ortadan kalkacaktır.

Gelir İdaresi Ceza Kesebilir

Banka hesap hareketlerinde bir anormallik olması durumunda Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı bir şekilde faaliyet göstermekte olan mali suçları araştırma kurulu (MASAK) ile gelir idaresi tarafından incelemeye sebep olabilir. Bu kurguda en yakın vergi dairesinden davet almak ve hesaba giren paranın kaynağını açıklaması talep edilebilir. Eğer ki devamlı yüksek miktarlarda para girişi mevcut ise bu süreç içerisinde öncelikli olarak çalışılan banka hesabı kapatacaktır. Hatta tekrar o bankanın hesap açma gibi bir durumda söz konusu olabilir. Daha sonrasında ise gelir idaresi, yatırımcıya geçmişe dönük cezalı biçimde vergi çıkaracaktır. Bu cezaları ise kimi zaman kazanılan paranın çok daha üstünde dahi olabilmektedir. Adsense geliri elde eden içerik üreticileri ise geçmişte bu süreçleri yaşadı ve çok ciddi problemleri yaşadı.

 

Kripto Para Vergisi İle Cezadan Muafiyet

Örnek verilmesi de fayda olacaktır ki Binance, Global hesaplarda 300 bin dolar değerinde yatırımınız olduğunu göz önünde bulundurursak bu para ile iş kurmak gibi bir hedefiniz vardır ve parayı Türkiye’deki banka hesabına göndermek istediğinizde büyük ihtimalle hesaba kısa süreli bir şekilde bloke konulacaktır. Blokenin kalkması durumunda dahi banka, Masak ile gelir idaresi başkanlığına bu kullanıcıyı rapor şeklinde sunacak ve incelemeye almanıza sebep olacaktır. Daha sonrasında ise yukarıda belirtilen süreci yaşamak muhtemeldir.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP