DOLAR

32,4504

-0.15%
EURO

34,8290

-0.66%
ALTIN(gr)

2.441,26

0,23%
BİST 100

%
İran, Kendi Kripto Para Birimini Piyasaya Sürecek

İran, Kendi Kripto Para Birimini Piyasaya Sürecek

İran Merkez Bankası'nın yakın zaman içerisinde Merkez Bankası dijital para birimini alım satım işlemlerine tabi tutarak pilot uygulama başlatacağı söyleniyor.

ABONE OL
6 Şubat 2022 03:14
İran, Kendi Kripto Para Birimini Piyasaya Sürecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İran İşçi partisi Haber ajansı tarafından kamuoyu ile paylaşılan bir habere göre İran Merkez Bankası Başkanı Yardımcısı, mali problemler yaşayan İran’ın problemlerini çözmede büyük rol oynayacağını dile getiriyor.

İran Merkez Bankası Piyasa İle CBDC’leri Buluşturacak

İran Merkez Bankası kendisi gibi CBDC’leri çıkarmak amacıyla 2018 senesinde faaliyetlere başladı. Bilişim hizmet çalışmalarında yürütülmekte olan faaliyetlerini kısa süre önce tamamlandığında ve pilot uygulama şeklinde piyasaya sürüleceği aktarıldı fakat İran Merkez Bankası, CBDS’lerin tam olarak ne zaman piyasaya sürüleceği ile ilgili herhangi bir tarih verilmiş değil.

ABD ile yaşamış olduğu problemlerden dolayı İran’a uzun zamandır ambargo uygulanıyor. Bunun neticesinde çok ciddi manada ekonomik ve mali problemler yaşayan İran, çok zor zamanlardan geçiyor. Bu problemlerin ortasında İran’ın, bir çıkış kapısı arayarak bir konu kriptopara birimi ile diğer kripto para birimlerine yöneldi.

İran ve Kripto paralar

Kripto para madenciliği açısından bakıldığında İran çok önemli bir Merkez. Ancak kış aylarının gelmesi ile beraber enerji tüketiminde tasarrufa gitmek amacıyla İran hükümeti tarafından kripto para madenciliği faaliyetlerinin önümüzdeki birkaç ay içerisinde yapılmamasına karar verildi.

Ekonomisini tekrar canlandırmak amacıyla Bitcoin kripto para madenciliği yeni yasal bir hale dönüştüren ülkelerden biri İran’dır. Fakat madencilik çalışmalarının İran ekonomisi ne katılmış olduğu canlılıktan ziyade enerji alanında İran büyük problem yaşadı. Bu durumun bir neticesi olarak İran, Bitcoin Kripto para birimi vade öncelik çalışmalarını birçok kez yasaklama kararı alınmıştı. İran, başta Amerika olmak üzere pek çok dünya devleti’nin kendisine uygulamış olduğu ticari ambargoların kalkması umuduyla CBDC’leri uluslararası alanda doğalgaz, LPG ve petrol gibi enerji ticaretinde de kullanmayı hedefliyor. İran Merkez Bankası, işletmelerin CBI platformunu kullanmak suretiyle ödemeleri kripto paralarla yapabilmesi açısından Ticaret Bakanlığı ile bir anlaşmaya vardığı açıklandı. Diğer taraftan, yaklaşık olarak 100 ülke kendi dijital merkez bankası para birimini piyasaya sürmek amacıyla çalışmaları başlattı. Fakat bunlardan sadece birkaç tanesi pilot uygulamaya ulaşmış durumda. 2019 senesinde kripto para çalışmaları ile ilgili süreci tamamlayan Çin, şu anda pek çok şehirde ve perakende sektörde test uygulamalarına devam ediyor. İsviçre ve Fransa’ya baktığımızda ise birden fazla uluslararası test uygulamasına geçiş yapmayı başardı. Bununla beraber Güney Kore, Rusya ile Japonya’nın 2022 senesi içerisinde denemeler gerçekleştirmesi beklenirken, ABD ise konuyla alakalı henüz çalışmaları dayı başlamış değil.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP