DOLAR

32,3427

0.17%
EURO

35,2113

0.05%
ALTIN(gr)

2.246,34

0,14%
BİST 100

%
Amerikalı Yetkilileri ‘Finans Sistemi Değişecek’ korkusu Sardı

Amerikalı Yetkilileri ‘Finans Sistemi Değişecek’ korkusu Sardı

Amerikan Merkez Bankası, uzun zamandır üzerinde çalışmış olduğu dijital para raporunu yayınladı. Raporda, dijital doların dezavantajları ve avantajları ele alındı. Yetkili isimler, her ne kadar taraf belirtmemiş olsalar da çekimser göründükleri her satırda kendini belli ediyor. Amerika Merkez Bankası, uzun zamandır dijital para birimleri ve platformlar üzerinde çeşitli faaliyetler sürdürüyor. Konuyla alakalı bir rapor kaleme alındı. Bu rapor, nihayet Amerika’nın kamuoyu ile paylaşıldı.

ABONE OL
4 Şubat 2022 01:20
Amerikalı Yetkilileri ‘Finans Sistemi Değişecek’ korkusu Sardı
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Amerikan Merkez Bankası FED’in dijital para raporu, bir taraftan doların dijital versiyonu ile alakalı çok önemli detaylar barındırırken, diğer taraftan da rapor içerisinde dijital paraları yönelik net bir pozisyon alınmadığı ifade edildi. Fakat rapordaki bazı hususlar vardır ki FED’in çekincelerini gözler önüne seriyor.

Amerikan Merkez Bankası FED’in hazırlamış olduğu rapora göre dijital dolar, özellikle de ABD’li vatandaşların işine çok yarayacak. Zira bu sistem aracılığı ile hem maliyetlerde düşüş meydana gelecek hem de gerçekleştirilen iş ve işlemlerin hızı artacak. Üstelik Banka hesabı açmak istemeyen vatandaşlar da bu sisteme dahil olabilecek. Fakat bu demek değildir ki dijital dolara geçiş yapılması şart olmuştur. Merkez bankasına göre dijital dolar, mahremiyet endişeleri doğurabilecek çeşitli risk faktörlerini de meydana getirecek.

Amerikan Finans Sisteminde Köklü Değişiklik Yaşanabilir

Amerikan Merkez Bankası FED’in hazırlamış olduğu raporda bulunan en önemli kriter, geleneksel finans sistemi ile alakalı. ABD Merkez bankasına göre dijital dolara geçiş olması durumunda finans sistemi temelden değişiklik yaşayabilir. Üstelik dijital olarak geçişle parasal yani finansal istikrarda  problem meydana gelebilir. ABD’nin para otoritesi, kongreden resmi onayının alınmasından itibaren doların dijital versiyonunu öğretmek amacıyla harekete geçemeyeceğini dile getiriyor. Fakat merkez bankasına göre dijital paralar ile alakalı harekete geçmemek iyi bir şey değil. Zira ABD’nin dijital para hususunda geç kalması, ABD’nin küresel piyasalardaki konumunu zedeleyebilir.

Diğer taraftan Amerikan Merkez Bankası başkanı Jerome Powell, konu ile alakalı açıklamalarda bulundu. Amerikan Merkez Bankası başkanı, bir Merkez Bankası olarak dijital para birimlerinin artı ve eksilerini incelemesi sureti ile halkın, seçilmiş temsilciler ve çok çeşitli paydaşlar ile etkileşimi kurmayı sabırsızlıkla beklediklerini söyledi.

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP