DOLAR

32,5787

0.07%
EURO

34,9225

0.09%
ALTIN(gr)

2.435,29

0,23%
BİST 100

%
BİM’in kâr oranı nedir? BİM kaç para kar ediyor?

BİM’in kâr oranı nedir? BİM kaç para kar ediyor?

ABONE OL
4 Aralık 2022 15:21
BİM’in kâr oranı nedir? BİM kaç para kar ediyor?
1

BEĞENDİM

ABONE OL

BİM İcra Kurulu Üyesi ve Operasyon Komitesi Başkanı Galip Aykaç, geçen hafta yaptığı açıklamada hükümete sert şekilde yüklenmişti. Bu anlamda vatandaşlarda arama motorlarında BİM’in kar oranı ne nedir? Şeklinde araştırma yapıyorlar. Hükümet, uzun vakittir zincir marketleri enflasyonun yükselmesine yol açmakla suçluyor. Marketlerin açıkladığı yüksek kâr verilerinin, bu suçlamaları haklı çıkardığı öne sürülüyor.

BİM kaç para kar ediyor?

BİM, üçüncü çeyreğe dair son bilanço verilerini geride bıraktığımız ay açıkladı. Bu rakamlara baktığımızda BİM’in bu senenin ilk dokuz ayında 4,8 milyon TL kâr elde ettiği görülüyor. Bu 2021 senesinin ilk dokuz ayına kıyasla kârın yüzde 109 yükselmesi demek.

Bu ilk bakışta dudak uçuklatan bir kâr artışı olarak gözükebilir. Ancak analistlere göre şirketin satışlarının enflasyon miktarında arttığı göz önünde bulundurulursa bu çok da yüksek bir miktar değil. İlk üç çeyreğin son ayı olan Eylül ayında tüketici enflasyonu yüzde %83,45 olarak açıklanmıştı. Gıda enflasyonu ise yüzde 93,05 olarak kaydedildi. Üretici enflasyonu ise Eylül ayında yüzde 151 olmuştu.

BİM’in kâr oranı nedir?

Ayrıca bu kâr, şirketin faiz ve vergi ödemesi yapmadan evvelce elde ettiği kazançtan hesaplanan veri. Şirketlerin bilançoları hesaplanırken enflasyonun etkileri göz önünde bulundurularak muhasebe yapılmıyor. Bu da şirketlerin açıkladığı rakamlarda reel kârın ne olduğunu net olarak anlaşılmasını engelliyor. Bu hali biraz daha kavrayabilmek bağlamında şirketin gelir ve giderlerine bakılabilir. BİM’in bu senenin ilk dokuz ayındaki satışı, 2021 senenin aynı döneme göre yüzde 104 artarak 102 milyon TL’ye yükselmiş. Bu da enflasyona paralel bir veri. Faaliyet giderleri ise daha az artmış, burada yalnızca yüzde 95’lik bir yükseliş var. Bu da şirketin kârlılığının daha yüksek çıkmasında rol oynayan bir etmen.

BİM bir üreticiden ortalama 200 TL’ye aldığı bir ürünü, 236 TL’ye satıyor. Bu da iddia edildiği kadar yüksek farklarla ürünlerin satılmadığını gösteriyor. Bu rakamdan pazarlama, genel yönetim, finansman gibi giderler de düşürülünce kâr marjının daha düşük çıkacağı anlaşılıyor. Brüt kâr marjı verisi, 2021’in aynı döneminde ise yüzde 18,7 idi. Bu yüzden bu veri bu yıl gerçekten düşmüş durumda.

finans365.com özel haber

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP