Uzman isim ortalığı yıktı geçti! Tarih verdi: Dolar 6 TL birden artacak!
  • Finans 365
  • Döviz
  • Uzman isim ortalığı yıktı geçti! Tarih verdi: Dolar 6 TL birden artacak!

Uzman isim ortalığı yıktı geçti! Tarih verdi: Dolar 6 TL birden artacak!

ABONE OL
13 Ocak 2023 10:24
Uzman isim ortalığı yıktı geçti! Tarih verdi: Dolar 6 TL birden artacak!
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Piyasayı karıştıracak olan açıklamalar geldi. Ünlü ekonomist Evren Devrim Zelyut dolar kuruna dair ilgi çeken tahminde bulundu. Dolar kurundaki hareketliliğin sonrasında ünlü ekonomist Evren Devrim Zelyut’tan yeni dolar kuru tahmini geldi. Zelyut, doların 6 TL aniden artarak 25 TL’ye çıkacağını öne sürdü.

Zelyut’un tahmini şu şekilde:

Ülkemizde döviz kıtlığı yaşıyoruz bunun sebebi ise ihracatımızın güçlü olmaması. Daha doğru bir ifade ile, AKP yönetiminin eğitim sistemini bozması ile teknoloji oluşturmaktan uzak kaldık. Firmalar rekabetten uzak, yetersiz kaldı. Bu güçsüzlük ihracatı zayıflattı, firmalarımız ülkeye döviz getiremedi.

2022 gibi dinamik geride bıraktığımız bir senede 254 milyar dolar ihracat, 364 milyar dolar dışalım. yaparak senesi -110 milyar dolarla bitirdik. Şimdi dışarıda daha sıkışık geçmeye aday bir senede vereceğimiz açığın gerilemesini beklemiyoruz.

Açığın yaratacağı kur baskısının bütün mali tamponların harcandığı düşünülecek olursa fakat IMF gibi küresel bir kaynak ile yapılacak uyuşma ile hafifleyeceğini, aksi takdirde kurun 2023 sonbaharında 25 liraya ulaşacağını ön görü ediyoruz.

Bu tahmini bize yaptıran bir gerekçe de Türkiye’de enflasyonun baz etkileri balonunu patlatacak olmasıdır. Enflasyon yukarıya gittikçe Lira’daki değer kaybının istikrarlı bir şekilde devam edeceğini düşünüyoruz.

Dolar/TL kuru bugün 18,93 liradan alınırken, 18,97 liradan satışa sunuluyor. Dün dolar endeksi 103,17 civarında iken, bugün değer kaybederek 101,948 civarında prosedür görüyor. Aynı dakikalarda euro/TL kuru ise 20,57 liradan satılıyor.

Editörün notu: Burada yer alan değerlendirmeler ve bilgiler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP