Morgan Stanley dolar için bomba tahmini açıkladı! Türkiye’de millet veya cumhur ittifakı kazanırsa ekonomi ve dolar ne olur, rakam verildi
  • Finans 365
  • Döviz
  • Morgan Stanley dolar için bomba tahmini açıkladı! Türkiye’de millet veya cumhur ittifakı kazanırsa ekonomi ve dolar ne olur, rakam verildi

Morgan Stanley dolar için bomba tahmini açıkladı! Türkiye’de millet veya cumhur ittifakı kazanırsa ekonomi ve dolar ne olur, rakam verildi

ABONE OL
5 Şubat 2023 19:21
Morgan Stanley dolar için bomba tahmini açıkladı! Türkiye’de millet veya cumhur ittifakı kazanırsa ekonomi ve dolar ne olur, rakam verildi
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’de millet veya cumhur ittifakı kazanırsa ekonomi ve dolar ne olur, rakam verildi! Morgan Stanley dolar için bomba tahmini açıkladı! ABD odaklı yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye’de mayıs ayında yapılması plan edilen seçimlere dair mümkün senaryolarını sahibi olan bir rapor yayımladı. Morgan Stanley, Türkiye bağlamında 3 değişik seçim senaryosu yazdı. Ekonomistler, Erdoğan ve Cumhur İttifakı’nın kazanması, muhalefet adayı ve millet ittifakının kazanması ve cumhurbaşkanlığı ile parlamentoyu değişik kanatların kazanması halinde dolar ve enflasyonun hangi seviyelerde olma ihtimalini aktardı.

Türkiye’de Seçim Sonrası Ekonomi Ve Dolar Ne Olur, Rakam Verildi

Hande Küçük ve Alina Slyusarchuk gibi ekonomistlerin kaleme aldığı senaryolarda banka, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın net zaferi halinde lirada kademeli değer kaybı, düşük faizlerin devamı ve regülasyonların artırılmasını öngördü.

Muhalefetin zaferi halinde ise beklenti regülasyonların yürürlükten kaldırılacağı, Merkez Bankası bağımsızlığının güçlendirileceği ve faizlerin sert bir şekilde yükseltilmesi yönünde.

Cumhurbaşkanlığını Erdoğan’ın, parlamentoyu muhalefetin kazandığı senaryoda ise belirsizliğin ve kurda oynaklığın yükselmesi öngörüldü.

 

Senaryo 1: Cumhur İttifakı Kazanırsa

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tekrar seçilmesi ve Cumhur İttifakı’nın parlamentoda salt fazlalığı elinde tutması durumunda yaşanacaklar:

Düşük faiz tercihi devam eder. Geleneksel olmayan araçlara ve düzenlemelere daha çok yaslanılır. Döviz kurlarına dair seçimden sonra makro ayarlamadan daha çoğu yapılabilir.

Düzenleyici kontroller ve aktif rezerv yönetimi, girişlerin sürekliliğine bağlı olarak dövizde kademeli bir ayarlamaya izin verebilir. Kalıcı yüksek enflasyon ve ortalamanın altında büyüme gerçekleşir.

Bu senaryoda 2024 senelik enflasyon tahmini aşağı yukarı yüzde 35-40 seviyesinde. TL’nin, 2023’teki değer kaybı yüzde 20 seviyesinde. Dolar/TL içinse sene sonu tahmini 23-24 seviyesinde.

Senaryo 2: Millet İttifakı Kazanırsa

Cumhurbaşkanlığını Millet İttifakı’nın ortak adayının kazanması ve Millet İttifakı’nın mecliste salt çoğunluk elde etmesi durumunda yaşanacaklar:

Politika tersine çevrilerek devamlılık hedeflenecek. Geleneksel siyasetlara dönüş ve güçlendirilmiş merkez bankası bağımsızlığı bu senaryoda kaçınılmaz. Regülasyonlar aşamalı olarak kaldırılacak.

Politika faizi, tam teşekküllü bir makro devamlılık programının bir parçası olarak mühim ölçüde yükselecek. Talepte daralma ve daha yüksek yabancı girişleri gerçekleşecek. 2024’te enflasyonda anlamlı bir düşüş gerçekleşecek.

Üç çeyreklik bir durgunluğun sonrasında 2024’te süratli bir toparlanma yaşanacak. Bu senaryoda 2024 senelik enflasyon tahmini ise yüzde 15-20.

Bu senaryoda dolar/TL’de evvelce düşüş, senenin geri kalanında ise kademeli artış öngörülürken Dolar/TL’nin senesi 20-21’de kapatması öngörülüyor.

Senaryo 3: Bölünmüş Sonuç

Görevdeki Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tekrar seçilmesi, fakat Cumhur İttifakı’nın mecliste salt çoğunluğa ulaşamaması durumunda yaşanacaklar:

Politika çerçevesi ile ilgili belirsizlik artacak. Artan siyasi belirsizlik nedeniyle düzenlemeler büyük ölçüde değişmeyecek. Politika faizi bir oran ayarlama ile uzlaşmacı bir çözümle değişebilir. Bu da kurda büyük bir oynaklığa niçin olabilir.

Başlangıçta daha yüksek enflasyon ve daha keskin durgunluk yaşanacak. Bir makro siyaset çerçevesi üstünde uyuşma sağlanamazsa mümkün seçimler tekrar yapılabilir.

Bu senaryoda, dolar/TL senesi 25 seviyesinde bitirebilir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP