DOLAR

32,3400

-0.07%
EURO

34,8790

0.06%
ALTIN(gr)

2.392,77

-0,15%
BİST 100

%
Prefabrik ev için ruhsat gerekli mi? Prefabrik ev için izin gerekir mi?
  • Finans 365
  • Gündem
  • Prefabrik ev için ruhsat gerekli mi? Prefabrik ev için izin gerekir mi?

Prefabrik ev için ruhsat gerekli mi? Prefabrik ev için izin gerekir mi?

ABONE OL
25 Şubat 2023 18:45
Prefabrik ev için ruhsat gerekli mi? Prefabrik ev için izin gerekir mi?
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Prefabrik evler son yıllarda Türkiye’de oldukça popüler hale geldi. İnşaat sektöründeki teknolojik gelişmeler ve ekonomik sebepler prefabrik evlerin tercih edilme nedenleri arasında yer alıyor. Ancak, bir prefabrik ev inşa etmeden önce, birçok insan prefabrik ev için izin veya ruhsat gerekip gerekmediği konusunda kafası karışık olabiliyor. Bu yazımızda, prefabrik evler için izin veya ruhsat gerekip gerekmediği hakkında detaylı bilgi vereceğiz.

Prefabrik Ev İçin Ruhsat Gerekli Mi?

İmar Kanunu’nun 21. Maddesine göre, bütün inşaatlar için yapı ruhsatı alınması mecburidir. Ama 3194 sayılı İmar Kanunu’na göre bazı durumlarda bazı yapılar için ruhsat alınmasını zorunlu tutulmaz.

Ruhsat Gerektirmeyen Yapılar Hangileridir?

-İmar Kanunu’nun 21. Maddesi gereğince; derz, iç ve dış sıva, boya, badana, oluk, dere, doğrama, döşeme ve tavan kaplamaları, elektrik ve sıhhi tesisat tamirleri ile çatı onarımı, kiremit aktarılması gibi unsuru etkilemeyen diğer tadilatlar ve tamiratlar ruhsata tabi olmaz.

-İmar Kanunu’nun 27. maddesine göre; belediye ve mücavir alanlar dışında köylerin köy yerleşik alanları, civarında ve mezralarda yapılacak konut, entegre tesis niteliğinde olmayan ve imar planı gerektirmeyen tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile köyde oturanların ihtiyaçlarını karşılayacak bakkal, manav, berber, köy fırını, köy kahvesi, köy lokantası ve köy halkı tarafından kurulan ve işletilen kooperatiflerin işletme binası gibi yapılar için yapı ruhsatı istenmez gereği yoktur.

-Şantiye binaları, ruhsat alınarak yapısına başlanılan esas binanın bitmesinden sonra ve yapı kullanma izni verilmesinden önce yıkılmak üzere esas binanın yapımı için gerekli nitelikte ve büyüklükte inşa edilen geçici nitelikte yapılar oldukları için ruhsata tabi tutulmamaktadır. Ancak Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’ne göre, şantiye binasının inşaat tamamlandıktan sonra kullanılabilmesi için, mevzuat içerisinde yer alan yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni düzenlenmesi gerekmektedir.

Prefabrik Ev İçin İzin Gerekir Mi?

Prefabrik evlerin yapımında, öncelikle inşaat ruhsatı alınması gerekmektedir. İnşaat ruhsatı alabilmek için ise, yerel yönetimlerin ilgili birimlerine başvurmanız gerekmektedir.

Prefabrik evlerin yapımında, diğer yapılarda olduğu gibi imar planı, mimari proje, statik proje, çevre düzeni ve temel projesi gibi belgelerin hazırlanması gerekmektedir. Bu belgelerin hazırlanması için mühendis ve mimarlarla çalışmanız önerilir.

Prefabrik evlerin yapımında, kullanılacak malzemelerin kalitesi de oldukça önemlidir. Kaliteli malzemeler kullanılarak yapılan prefabrik evler, uzun yıllar boyunca güvenle kullanılabilir.

finans365.com özel içerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP