DOLAR

32,3400

-0.07%
EURO

34,8790

0.06%
ALTIN(gr)

2.392,77

-0,15%
BİST 100

%
Tapudan mesaj geldi ne yapmalıyım?

Tapudan mesaj geldi ne yapmalıyım?

ABONE OL
9 Mart 2023 23:11
Tapudan mesaj geldi ne yapmalıyım?
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Tapu işlemleri, Türkiye’de emlak sektöründe yer alan ve herhangi bir gayrimenkulün mülkiyeti, satışı veya devriyle ilgili yasal prosedürlerin yapıldığı önemli bir süreçtir. Bu nedenle, tapu işlemleriyle ilgili doğru bilgilere sahip olmak oldukça önemlidir.

Tapudan Mesaj Geldi Ne Yapmalıyım?

Tapu işlemleri sırasında, tapu müdürlükleri tarafından ilgili taraflara SMS yoluyla randevu bilgisi ve harç makbuzu numarası gönderilir. Randevu gününde alıcı ve satıcının veya yetkili temsilcilerinin tapu müdürlüğüne gitmesi gerekmektedir. Tapu işlemleri sırasında gerekli olan evraklar hazırlandıktan sonra, tapu harcının yatırılması ve randevu alınması gerekmektedir. Tapu devir işlemleri sırasında, alıcı ve satıcının imzalaması gereken sözleşme noter tarafından düzenlenir.

Hisseli taşınmazlarda, hissedarların satış işlemi yapmak istemeleri durumunda öncelikle diğer ortaklara satışa ilişkin bir ihtarname çekilmelidir. Diğer ortaklar, hisse satın almak istemiyorlarsa bu durum yazılı olarak bildirilmelidir. Hisseli taşınmazlarda satış işlemi gerçekleşmeden önce bir hissedarın kendi hissesini satması durumunda, diğer hissedarlar satışın iptali için dava açabilirler.

Tapusuz bir gayrimenkulün satışı hukuki bir dayanağa sahip olmadığı gibi resmi bir geçerliliği de yoktur. Bu nedenle, bir mülkün satış işlemi yapılabilmesi için resmi bir tapunun olması gerekmektedir. Hisseli tapuların satışında herhangi bir engel bulunmamaktadır ve sözleşme noter tarafından düzenlenebilir. Ancak hissedarların önalım hakları olduğu için pay sahiplerine öncelik tanınmalıdır.

Tapu devir işlemleri sırasında, tapu müdürlükleri tarafından belirlenen evrakların hazırlanması ve tapu harcının yatırılması gerekmektedir. Ayrıca, tapu işlemleri için randevu alınması zorunludur ve randevu gününde alıcı ve satıcının veya yetkili temsilcilerinin tapu müdürlüğüne gitmesi gerekmektedir. Satış işleminde satıcının vekil, vasi veya kayyım gibi kanuni temsilcileri de vekalet belgesi alarak işlem yapabilirler.

finans365.com özel içerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP