DOLAR

32,3400

-0.07%
EURO

34,8790

0.06%
ALTIN(gr)

2.392,77

-0,15%
BİST 100

%
Toplu sözleşme ödeneği nedir, nasıl hesaplanır?

Toplu sözleşme ödeneği nedir, nasıl hesaplanır?

ABONE OL
14 Mart 2023 09:11
Toplu sözleşme ödeneği nedir, nasıl hesaplanır?
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Toplu sözleşme ödeneği, kamu görevlileri ve sendikalarına üye olanları kapsayan bir ödeneğin tanımıdır. Bu ödeneğin aylığından veya ücretinden üyelik ödentisi alınan kamu görevlileri bu kapsamda yer almaktadır. Toplu sözleşme ödeneği uyarınca ödeme veya damga vergisi hariç herhangi bir kesinti yapılamaz. Tazminat, zam, ödenek veya ikramiye gibi benzer durumlar hesapta dikkate alınmaz.

Toplu sözleşme ödeneği nedir?

Toplu sözleşme ödeneğinin miktarı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenmektedir. Bakanlık, bu ödeneğin örgütleme düzeyi %1’i kapsayan sendikaların yararlanabileceğini belirtmektedir.

Toplu Sözleşme Ödeneğinin Verildiği Sıklık

Toplu sözleşme ödeneği, ilgili kurumların sendika üyesi olup olmadığına bağlı olarak hesaplanmaktadır. Aylık ücretlerinden belirli bir aidat kesintisi yapılan kamu görevlileri, yılda dört kez bu ödeneği alabilmektedir.

Toplu sözleşme ödeneği, her yılın ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında ödenmektedir. Bu ikramiyenin verilmesindeki ana amaç, sendika üyesi olan görevlilerin ilgilendiren toplu sözleşme ikramiyelerinin işveren tarafından kesilmemesidir.

Toplu Sözleşme Ödeneği ile İlgili Yapılan Düzenleme

Toplu sözleşme ödeneği ile ilgili düzenlemeler aşağıda yer almaktadır. Bu düzenlemeler özellikle bu ödeneği alanları kapsamaktadır:

  • Mevcut alınmış tediye ikramiyelerine ek olarak hem mart hem de eylül aylarında otuzar günlük bir ödeme sözleşmesi bulunmaktadır.
  • Toplu sözleşme ile ilgili yapılan düzenlemede, bir sendikaya üye olan memurlara son imzalanmış sözleşme ikramiyesi teslim edilecektir.
  • Toplu sözleşme ödeneği, sendika üyesi olan ve olmayan kişiler arasında büyük bir fark oluşturmaktadır.

finans365.com özel haber

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP