DOLAR

32,2053

-0.22%
EURO

35,1156

-0.22%
ALTIN(gr)

2.498,17

1,32%
BİST 100

%
Muvazaa nedeniyle tapu iptal davası nedir, nasıl açılır?

Muvazaa nedeniyle tapu iptal davası nedir, nasıl açılır?

ABONE OL
21 Mart 2023 22:07
Muvazaa nedeniyle tapu iptal davası nedir, nasıl açılır?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Muvazaa, bir hukuki ilişkinin tarafları arasında yapılan ve gerçek iradeyi yansıtmayan, üçüncü kişileri aldatmak amacıyla yapılan bir görünüş yaratma işlemidir. Taraflar, muvazaa işlemi ile gerçek sözleşmeyi gizlemek ve üçüncü kişileri aldatmak amacı taşırlar. Bu durumda irade ve beyan arasındaki uyumsuzluk bilerek ve isteyerek yaratılır. Muvazaalı işlemlerde, söz konusu işlemin geçersiz sayılması söz konusudur.

Muvazaa işleminin sonuçları, türüne göre değişebilir. Bu nedenle muvazaanın türü oldukça önemlidir. Muvazaanın iki türü vardır: nisbi muvazaa ve mutlak muvazaa.

Nisbi muvazaa, tarafların gerçek sözleşmeyi gizleme amacı ile başka bir sözleşmenin yapılmış gibi gösterilmesi anlamına gelir. Bu durumda taraflar gerçekte var olan sözleşme yerine başka bir sözleşmeyi gösterirler. Mutlak muvazaa ise 3. kişileri aldatma amacı taşıyan işlemlerdir ve gerçekte var olmayan sözleşmelerdir. Taraflar, söz konusu işlemin kendilerini bağlamayacağı konusunda anlaşırlar.

Muvazaanın üç unsuru vardır: tarafların gerçekte istedikleri ile yaptıkları işlem arasında bilerek yarattıkları uyumsuzluk, üçüncü kişileri aldatma amacı ve tarafların muvazaa anlaşması yapmaları. Bu unsurların herhangi biri varsa, muvazaa işlemi söz konusu olur.

Tapu iptal davası ise muvazaalı işlemlerin geçersiz sayılması durumunda açılabilir. Bu davada, muvazaa işlemi yapılan tapu işlemi geçersiz sayılır ve tapu iptal edilir.

Muvazaa Nedeniyle Tapu İptali Nedir?

Muvazaanın sonucu olarak gerçek iradeyi yansıtmayan danışıklı işlemlere imza atan taraflar, üçüncü kişileri aldatma amacıyla kendi aralarında geçersiz anlaşmalar yapabiliyorlar. Bu duruma muvazaa deniyor ve muvazaalı işlemler geçersiz kabul ediliyor. Muvazaalı işlemler arasında tapu tescili de yer alıyor ve bu durum tapu iptal davası açılmasına sebep olabiliyor.

Tapu iptal davası, tapuda tescil edilmiş bir işlemin muvazaalı olması sonucu açılan bir dava türüdür. Muvazaalı işleme dayanarak tapuda yapılan tesciller yolsuz kabul ediliyor ve tapu iptal ediliyor. Tapu iptal davası, muvazaalı işlem tespit edildiğinde yolsuz tescili iptal etme hakkı veriyor.

Muvazaalı anlaşmalar sonucunda kişilerin hakları ihlal edilebiliyor. Bu nedenle muvazaa sebebiyle hak kaybına uğrayan kişiler, tapu iptal davası açma hakkına sahip oluyorlar. Miras muvazaası adı verilen durumda her mirasçı, muvazaalı anlaşma sebebiyle tapu iptal davası açabiliyor.

Tapu iptal davası açabilmek için belli şartların yerine getirilmesi gerekiyor. İlk olarak, tapu tescilinin muvazaalı olması gerekiyor. Ayrıca, muvazaalı anlaşmanın konusu olan şeyin tapuya tescil edilmiş olması gerekiyor. Muvazaa nedeniyle hak kaybına uğramış kişiler tapu iptal davası açma hakkına sahip oluyorlar ve zamanaşımı süresi bulunmuyor.

finans365.com özel içerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP