DOLAR

32,2556

-0.08%
EURO

35,1610

0.09%
ALTIN(gr)

2.464,83

-0,02%
BİST 100

%
Miras kalan gayrimenkuller için hangi işlemler yapılır?

Miras kalan gayrimenkuller için hangi işlemler yapılır?

ABONE OL
5 Nisan 2023 22:50
Miras kalan gayrimenkuller için hangi işlemler yapılır?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Miras yoluyla kalan gayrimenkullerin tescil işlemleri için yapılması gerekenler arasında, veraset ilamı almak, veraset beyannamesi vermek ve tapuda tescil işlemi yapmak yer alıyor. Bu işlemler arasında süreli olan tek işlem, beyanname vermek kısmıdır ve bu süre ölüm tarihinden itibaren dört aydır. Veraset ilamı almak ve gerektiğinde mirasçılar adına tescil talebinde bulunmak için herhangi bir süre kısıtlaması bulunmamaktadır.

Ancak veraset ilamının verilmesi geciktirildiğinde, tapuda işlem yapma problemi yaşanabiliyor. Bu nedenle ilk fırsatta veraset ilamı alınmalı ve dört ay içinde veraset beyannamesi verilip, tapuda da tescil yaptırılmalıdır. Veraset ilamı verilmeden de beyanname vermek mümkün olsa da tapuda işlem yapma problemi yaşanabilir.

Veraset vergisinde mirasçıların değişen oranlarda muafiyeti bulunması nedeniyle vergi ödeme durumu da değişebiliyor. Ancak vergi ödeme durumuna bakılmaksızın, tüm işlemlerin eksiksiz yerine getirilmesi öneriliyor. Bu nedenle miras yoluyla gayrimenkul intikalinde, veraset ilamı ve veraset beyannamesi işlemlerinin zamanında tamamlanması ve tapu tescil işlemlerinin de dört ay içinde yapılması büyük önem taşıyor.

Eskiden veraset ilamı sadece mahkemelerden alınabiliyordu ve bu nedenle zaman kaybına neden olabiliyordu. Ancak noterlerden de veraset ilamı alınabildiğinden dolayı bu işlem daha hızlı ve kolay bir şekilde tamamlanabiliyor. Sadece aile tablosunda bazı problemler varsa, noter ekranlarında problem yaşanabiliyor ve bu durumda dava yoluna başvurulması gerekiyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP