14 Mayıs seçim öncesi Kapalıçarşı’yı ters düz eden gelişme! Döviz bozdurmak isteyen Kapalıçarşı’ya koşuyor!
  • Finans 365
  • Döviz
  • 14 Mayıs seçim öncesi Kapalıçarşı’yı ters düz eden gelişme! Döviz bozdurmak isteyen Kapalıçarşı’ya koşuyor!

14 Mayıs seçim öncesi Kapalıçarşı’yı ters düz eden gelişme! Döviz bozdurmak isteyen Kapalıçarşı’ya koşuyor!

ABONE OL
9 Nisan 2023 20:33
14 Mayıs seçim öncesi Kapalıçarşı’yı ters düz eden gelişme! Döviz bozdurmak isteyen Kapalıçarşı’ya koşuyor!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Döviz bozdurmak isteyen Kapalıçarşı’ya koşuyor! 14 Mayıs seçim öncesi Kapalıçarşı’yı ters düz eden gelişme! Döviz piyasalarında seçimler öncesinde hareketlilik yaşanıyor. Döviz kurlarındaki fark, Kapalıçarşı ile bankalar arası piyasa arasında giderek açılıyor. Döviz bozdurmak isteyenler Kapalıçarşı’da işlem yapmayı tercih ederken, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) ise dolar kurundaki sert hareketleri önlemeye çalışıyor.

Kapalıçarşı esnafı bankalara göre dövizi daha yüksek fiyattan bozar iken, dolarını Türk Lirasına çevirmek isteyenler de Kapalıçarşı’ya yöneliyor. Cebindeki doları herhangi bir bankada TL’ye çevirmek isteyenler en fazla 19,02 TL civarında bir kura ulaşırken, Kapalıçarşı’da bu rakamın 19,66 TL’ye kadar yükseldiği belirtiliyor.

Bloomberg’in haberine göre, dolar kuru Kapalıçarşı’da, bankalar arası piyasadaki kura göre yaklaşık %2 daha yüksek seviyelerde. Bu oran son 9 ayın en yüksek seviyeleri olarak kaydedilmiştir.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası artış beklentisi söz konusu. Dinamik Yatırım Başekonomisti Enver Erkan, döviz alım satım fiyatları arasında açılan makas ve düzenleme baskısı sebebiyle vatandaşların seçim öncesinde artan fiziki dolar talebiyle birlikte daha kolay işlem yapabileceği Kapalıçarşı’ya yöneldiğini dile getirdi.

Türk Lirası’nın liralaşması yönünde atılan sıkı adımlar da yapay fiyatlamalara ve farklı kurların ortaya çıkmasına sebep oluyor. Seçimler öncesinde Merkez Bankası da döviz talebini kısıtlamaya yönelik düzenlemeler yapmaya başladı. Kur korumalı mevduatta faiz ve vade sınırının kaldırılması en dikkat çekici olan düzenlemelerden birisi. Ayrıca TL mevduat payını yüzde 60’ın üzerine çıkaramayan bankalara ek menkul kıymet alım zorunluluğu getiriliyor. Şirketlerin 100 bin dolarlık talepleri de Merkez Bankası tarafından karşılanmayacak.

Kapalıçarşı’da döviz bozdurmak isteyenlerin sayısının artması ile birlikte döviz kurlarında farklılıklar yaşanmaktadır.

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (2)
  • Selim İleri

    Vatandaş enayi mi, gidip bankaya döviz bozdursun! Gerçek fiyatlama kapalı çarşıda oluşuyor.

  • Selami Demir

    Hükümetin yanlış ” Liralaşma politikası ” sebebiyle bankalara uygulanan regülasyonlar ve baskı sebebiyle düşük tutmaya çalışıyorlar. Gerçek fiyat ise serbest piyasada şekilleniyor. Bu kadar basit. Seçimden sonra hepsi değişecek, değişmek zorunda aksi çok ama çok kötü olacaktır.


HIZLI YORUM YAP