DOLAR

32,3305

0.24%
EURO

35,0980

-0.09%
ALTIN(gr)

2.293,85

0,73%
BİST 100

%
Askerlik Borçlanması 2019 (Prim Borcu Sorgulama ve Ödeme)

Askerlik Borçlanması 2019 (Prim Borcu Sorgulama ve Ödeme)

Askerlik borçlanmasının 2019'da ne kadar olduğunu, nasıl başvuru yapılacağını inceleyebilirsiniz.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:43
Askerlik Borçlanması 2019 (Prim Borcu Sorgulama ve Ödeme)
0

BEĞENDİM

ABONE OL

2019 yılı askerlik borçlanması hesabı sigortalı kimseler ile hak sahiplerinin prim esasına göre günlük kazançlarının alt ve üst sınırları arasında kazancının %32’si üzerinden yapılır.

Peki askerlik borçlanması nedir? Askerlik borçlanması SGK kayıtlarında sigortası tescil edilmiş kişilerin, er, erbaş veya yedek subay olarak Türk Silahlı Kuvvetleri’nde askerlik yaptıkları sürenin tamamının yahut bir kısmının yazılı talepte bulunarak borçlandırılmasıdır.

Borçlandırma için yapılacak yazılı dilekçe başvurusunu Sosyal Güvenlik Kurumuna sigortalı kişinin kendi ya da ölüm halinde hak sahipleri yapabiliyor. Askerlikten muaf kişiler ile askerlik yapmayanlar askerlik borçlanması yapamıyorlar.

Askerlik Borçlanması Nasıl Yapılır?

Sosyal Güvenlik Kurumu resmî web sitesi, İl Sosyal Güvenlik Müdürlüğü veya Sosyal Güvenlik Merkezlerinden temin edilecek ‘Askerlik Borçlanma Belgesi’nin, ikametin olduğu yer askerlik şubesinden tasdik ettirilmesi gerekiyor.

Askerlik borçlanma belgesi tasdik ettirildikten sonra dosya İl Sosyal Güvenlik Müdürlüğü’ne ya da Sosyal Güvenlik Merkezi’ne verilir ve yapılan hesaplamaların ardından ödenmesi gereken prim borcu tutarı ödenir ve işlemler tamamlanır. Yapılan askerlik hizmetinin sadece bir kısmının borçlanması da mümkündür. Emeklilik için sadece bir kısmı yetiyorsa yeten kısmı borçlanılabilir.

Askerlik Prim Borçları Ne Zaman Ödenir? Ödenen Primler Geriye Alınabilir Mi?

SGK tarafından hesaplamaları yapıldıktan sonra sigortalı hakkında çıkarılan prim borçları sigortalıya tebliğ edildikten sonra bir ay içerisinde ödenmesi gerekiyor. Bir aylık süre geçirilmişse cezai bir yaptırımı olmadan yeniden başvuru yapılabiliyor.

Askerlik borçlanması taksitle ödenir mi? Prim borçları SGK tarafından hesaplandıktan sonra tamamının bir ay içerisinde ödenmesi gerekiyor. Bu yüzden taksitle ödemek mümkün olmuyor. Ancak bankalardan ihtiyaç kredileri gibi bir kredi çekilerek ödeyip kredi taksiti ödemek mümkündür.

Askerlik borçlanma primi ödendikten sonra geri alınamaz. Sigortalının askerlik borçlandırması yapması emekliliği etkilemiyor olsa bile prim ödemesini geri almak mümkün olamıyor.

Askerlik Borçlanması İçin Ne Kadar Ödenir?

2019 yılında askerlik borçlanması ne kadar? Askerlik borçlanmasının en düşük günlük borçlanma ücreti 2019 yılı için 21,65 TL olarak belirlenmiştir. Buna göre askerliğinden asgari olarak 1 aylık borçlanan kişi 649,50 TL olarak öder. 12 aylık borçlanmada asgari 7794 TL, 24 ay borçlanmada asgari 15588 TL olarak ödenir.

Finans365.com Özel İçerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP