Emeklilik Hesaplama (Ne Zaman Emekli Olabilirim)

Emeklilik Hesaplama (Ne Zaman Emekli Olabilirim)

Geçim derdi ile başbaşa olan insanımız emekliliğine çok zaman olsa bile merak edip emekliliğe kalan süresini araştırıyor. Ne zaman emekli olabileceğinizi öğrenmek istiyorsanız yapmanız gerekenleri sizler için derledik.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:28
Emeklilik Hesaplama (Ne Zaman Emekli Olabilirim)
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Emekliliğin hesaplanabilmesi için öncelikle kişinin sigortasının hangi yılda başladığının ve kesintilerin yaşanmış olup olmadığının bilinmesi gerekmektedir. Emeklilik sistemleri ülkeden ülkeye farklılıklar gösterebilmektedir. Ancak hemen her ülkenin emeklilik için belirli bir yaş sınırı bulunmaktadır. Bunun yanında belirlenmiş olan gün boyunca primlerin yatırılmış olunması gerekmektedir.

Ancak kişinin çeşitli sebeplerle çalışamadığı ya da çalışmadığı günlerin de emeklilik hesaplamasında hesaba katılmaları önemlidir. Türkiye’de emekli olabilmek adına gerekli olan süre geçtiğimiz yıllarda artış göstermiştir. 1999 tarihine kadar Türkiye’deki kadınların 38 yaşında, erkeklerinse 43 yaşında emekli olabildikleri görülmektedir. Ancak bundan sonra değiştirilen kanunlarla birlikte vatandaşların emeklilik yaşları da değişmiştir. 2018 yılı itibariyle kişilerin emekli olabilmeleri için 65 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir. Kişilerin emeklilik hakkı kazanabilmeleri için yatırmaları gereken prim miktarıysa sigorta güvencesi olarak hangi statüde olduklarına göre değişiklik göstermektedir.

Farklı Sosyal Güvenlik Sistemine Göre Farklı Prim

Türkiye’de kişilerin farklı alanlardaki çalışmaları farklı sigortalar tarafından güvence altına alınmaktaydı. Eski isimleriyle Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve SSK günümüzde toplanarak SGK çatısı altında birleştirilmişlerdir. Ancak yine de, güvence durumuna göre yatırılacak primlerin miktarına göre bu sigortalar kanunen farklı statülere sahiptir. Günümüzde bu statüler 4/a, 4/b ve 4/c olarak anılmaktadırlar.

Kişilerin emeklilik haklarını hesaplarlarken bu hangi statüde olduklarını dikkate almaları bu konuda önem arz edecektir.

4/b Veya Bağ-Kur Emekliliğinin Hesaplanması

Bağ-Kur emeklilik hesaplama 2018 tarihi itibariyle 4/b sigorta statüsündeki kimseleri kapsamaktadır. 4/b statüsünde yer alan kişiler kendi iş yeri olan doktorlar, manavlar, kasaplar, avukatlar, mimarlar ve noterler olabilir. 4/b statüsü genellikle kişinin kendi iş yerini işlettiği durumlarda geçerlidir. Bunun yanında çiftçilerin de 4/b statüsü kapsamında oldukları unutulmamalıdır.

4/c Veya Emekli Sandığı Emeklilik Hesaplanması

Emekli sandığı emeklilik hesaplama dan günümüzde 4/c statüsünde kabul edilen kimseler faydalanmaktadır. Kamu dairelerinde ve kamu idarelerinde kadrolu olarak çalıştıkları halde 4/a, yani SSK, statüsünde sigortalanmamış olan kişilerin, kısaca devlet memurlarının 4/c sigorta statüsünde, yani emekli sandığında, oldukları unutulmamalıdır. 4/c statüsüne dahil olan meslekleri saymak gerekirse bunlar meclis üyeleri, Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları, devlet okullarındaki öğretmenler, bakanlık çalışanları ve devlet hastanesinde faaliyet göstermekte olan doktorlardır.

Finans365.com Özel İçerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP