DOLAR

32,3162

0.2%
EURO

35,1419

0.02%
ALTIN(gr)

2.292,48

0,67%
BİST 100

%
Green Card Nedir? Başvurular Ne Zaman Alınır?

Green Card Nedir? Başvurular Ne Zaman Alınır?

2019 yılı Green Card başvuruları her yıl ekim ve kasım ayları arasında yapılmaktadır. Başvuru yapmak isteyen kişilerin Green Card internet sitesi üzerinden başvuru formunu doldurmaları gerekir. Başvurular sadece internet üzerinden yapılabilir.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:45
Green Card Nedir? Başvurular Ne Zaman Alınır?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Green Card Nedir?

Amerika Birleşik Devletleri göçmen bürosuna her sene çekiliş ile Green Card aracılığı ile ülkesine vatandaş kabul etmektedir. Ülkenin bunu yapma sebebi nüfusundaki kültür çeşitlerini arttırmaktır. Green Card kazananlar vatandaşlar Amerika’da göçmen olarak yaşamayı hak kazanır aynı zamanda Amerika vatandaşlarının yararlandığı birçok haktan da faydalanma sahibi olur. Green Card çekilişi tüm dünya genelinde yapılmaktadır ve toplam yaklaşık 55000 kişi yabancı ülkelerden Green Kart kullanabilmek için seçilir.

Green Card Başvuruları Ne Zaman?

Green Card müracaatları her sene Ekim ayının ilk haftasında başlamaktadır. 1 ay süreyle devam eden başvurular Kasım ayının ilk haftasında son bulur. Başvuru sonuçları ise her sene Mayıs ayında açıklanır. Başvuru yapıldıktan sonra konfirmasyon numarası alınmasına dikkat edilmelidir.

Green Card sahibi olmanın en önemli özelliği Amerika Birleşik Devletleri’nde sürekli olarak oturma izni ve çalışma izni alınmasıdır. ABD’de oturma ve çalışma izni almak diğer ülkelere göre daha zordur. Bu sebeple Green Card çekilişleri yoğun ilgi görmektedir.

Ayrıca Green Card sahibi kişiler seçildikten 5 yıl sonra Amerika vatandaşlığına başvurabilirler ve böylece Amerika vatandaşı olurlar.

Green Card Başvuru Sonuçları Ne Zaman Açıklanır?

Başvurular her yıl yeniden yapılır. Tüm sene boyunca başvuru yapılabileceği söylense de bu bilgi doğru değildir. Green Card başvuruları her sene Ekimin ilk haftası ile Kasımın ilk haftası arasında yapılır. Seçilen kişilerin listesi ise Mayıs ayında açıklanmaktadır.

Green Card Alma Şartları

Öncelikle Green Card sahibi olabilmek için her sene yapılan Green Card çekilişine katılmak gerekmektedir. Ayrıca vatandaşların Green Card çekilişine katılmaya uygun ülkelerden birinin vatandaşı olması gerekir. Her sene Amerikan hükümeti tarafından çekilişe uygun olan ülkelerin listesi yayınlanır. Green Card başvuru kriterleri şu şekildedir:

  • Green Card başvurusu yapacak olan kişilerin en az lise veya lise denginde bir okuldan mezun olması gerekir. Başvuru yapacak olan aday lise mezunu değilse son 5 yıl içerisinde tecrübe kazanacağı bir alanda en az 2 yıl çalışmış olması gerekir.
  • Green Card’a başvurabilmek için herhangi bir yaş sınırı bulunmaz. Ancak yine de 18 yaşından büyük kişiler başvuru yapabilmektedir.
  • Ülkemiz Green Card çekilişine katılmaya uygun ülkelerdendir.
  • Başvuru yapacak kişilerde İngilizce şartı aranmaz. Ancak çekilişin olumlu çıkması durumunda Amerika’da yaşayacak kişilerin yaşayacağı zorlukları göz önünde bulundurması gerekir.
  • Normal şartlarda Amerika’ya seyahat edebilmek için bile kişilerin banka hesaplarında belli miktar bir para olması gerekir. Green Card çekilişi başvurularında kişinin herhangi bir mal varlığı veya hesabında belli miktarda bir para olması gerekmez.
  • Tüm işlemlerin elektronik ortama taşınması ile birlikte Green Kart başvuruları da internet üzerinden yapılır. Posta ile yapılan başvurular kabul edilmez bu yenilik 2005 senesinden itibaren uygulanmaktadır.
  • Eğer başvuru yapan kişi evli ise eşlerin Her ikisinin de başvuru yaptığı durumlarda eşlerden birinin kazanması ailenin tüm fertlerinin kazanması anlamına gelir.

Green Card Çekilişi Nasıl Yapılır?

Çekiliş tarihlerini yayınlanmasının ardından kişiler internet üzerinden Green Card çekişlerine başvuru yapar. Sonrasında tüm başvurular Amerika’da bulunan çekiliş merkezinde toplanır. Çekilişler bilgisayar üzerinden yapılmaktadır. Bilgisayarda bulunan çekiliş uygulamalarıyla her bölgeden adaylar seçilir. Yani Green Card kurası tüm adaylar eşit şansa sahiptir.

Green Card başvurusu olumlu sonuçlanan kişilere posta yoluyla bilgilendirme yapılmaz. Sonuçlar Amerika göçmenlik bürosunun internet sitesi üzerinden yayınlanır. Başvuru esnasında verilen konfirmasyon numarası ile çekilişin durumu sorgulanabilir. Kazanan kişilerin neler yapması gerektiği İngilizce olarak internet sitesinde anlatılır. Bu sebeple İngilizce bilen birinden yardım almak faydalı olacaktır.

Green Card çekilişinin sonuçları hiçbir kurum ve kuruluşa verilmez. Çekilişi kazanamayanlara ise konuyla ilgili herhangi bir bilgi verilmez.

Çekilişi Kazananlar Amerika’ya Yerleşmek Zorunda Mı?

Green Card çekilişini kazananlar Amerika’ya yerleşmek zorunda oldukları düşünseler de bu doğru değildir. Amerika’ya yerleşme yerleşmemek kişinin kendi tercihine bırakılmıştır. Ancak kişinin Green Kart hakkını kaybetmemesi için belli süreler içerisinde Amerika’ya giriş yapması gerekir. Green Card vizesini aldıktan sonra 6 ay içerisinde en az bir kez Amerika’ya giriş yapılmalıdır. Bundan sonraki senelerde ise yılda en az bir kez Amerika’ya giriş yapılmalıdır. Ayrıca Green Card sahibi kişilerin Amerika’da kalma süreleri ile ilgili herhangi bir sınır bulunmaz.

Green Card Çekilişi İle İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler

Green Card başvuruları yapılırken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta bulunmaktadır. Öncelikle Green Kart başvuruları sadece internet üzerinden yapılır. Green Card başvurusunu başvuru süreleri içerisinde yapmaya dikkat edilmelidir. Herhangi bir şekilde başvuru tarihinin kaçırıldığı durumlarda tekrar başvuru yapabilmek için bir sonraki senenin beklemesi gerekir. Ayrıca başvuru esnasında bilgilerin doğru olarak girildiğini dikkat edilmelidir. Çünkü herhangi bir şekilde başvuru yenileme imkanı yoktur.

Neden Green Card Sahibi Olunmalı?

Herkesin bildiği gibi Amerikan vatandaşı olmak hiç kolay değildir. Green Card fazla bir çaba gerektirmeden Amerikan vatandaşı olmanın bir yoludur. Green Card sahibi olmanın birçok avantajı bulunur.

Green Kart sahibi olan kişiler süresiz olarak Amerika‘da oturma ve çalışma iznine sahip olur. Ayrıca Green Card sahibi olan kişilerin ABD’de seçme ve seçilme hakkı vardır. Tüm bu hakların yanı sıra Green Card sahipleri Amerika’da kendi şirketlerini kurabilir.

Kart sahipleri öğrenimlerini Amerika’da devam edebilirler. Ayrıca ABD’nin vermiş olduğu öğrenim kredisi ve burs su gibi imkanlardan da yararlanma şansları vardır.

Green Card sahipleri Amerika’da sürücü belgesi alabilir. Ayrıca diğer eyaletler arasında yolculuk etme hakkına da sahiptir.

Green Card Kazandıktan Sonra Evlenirse Ne Olur?

Şartlarda gri kazanan kişi eğer evli ise kişinin hem eşi hem de çocukları Green Card kazanmış gibi düşünür ve tüm haklardan faydalanma şansı onlara da verilir. Eğer kişi Green Card kazandığı dönemde evli değilse Green Card kazandıktan sonra evlendiyse bu durumda ne zaman evlendiği önemlidir Çünkü Green Card kazandıktan sonraki 6 aylık süre geçiş süresi olarak tanımlanır. Bu 6 aylık süreç içerisinde ölen kişilerin eşi ve çocukları tüm imkanlardan faydalanabilir. Eğer Green Card kazanmanın üzerinden 6 aydan fazla bir süre geçtiyse ve evlendi iseniz eşinizin bu imkanlardan faydalanabilmek için 3-4 yıl arası beklemesi gerekir.

Green Card Sahibi Olan Kişiler Türk Vatandaşlığından Çıkarılır Mı?

Green Kart sahibi olan kişiler hem Türk vatandaşı sayılar hem de Amerikan vatandaşlarının sahip olduğu çoğu haktan faydalanabilir. Bu sebeple kişinin Türk vatandaşlığından çıkması gibi bir durum söz konusu değildir. Green Card sahibi olduktan 5 yıl sonra hisse Green kartın iptal olması için herhangi bir durum gerçekleşmezse kişi Amerikan vatandaşı olmaya hak kazanır.

Green Card Çekilişine Hangi Ülkeler Katılamaz?

Green Card çekiliş yapılmadan önce her sene bu çekilişe katılabilecek ülkelerin listesi yayınlanır. Bazı ülkeler Green Card çekiliş kapsamına alınmaz. Son 5 yıl içerisinde toplam 50 binden fazla göç veren ülkeler bu fırsattan yararlanamazlar. Çekilişe katılamayan ülkeler Çin Hindistan Filipinler Kanada Kolombiya El Salvador Dominik Cumhuriyeti harita Meksika Pakistan Güney Kore Rusya birleşik krallık Adaları gibi ülkelerdir.

Green Card Masrafları

Green Card başvurusu yapıldıktan ve çekilişten olumlu sonuç alındıktan sonra Green Kart vizesi alabilmek için bazı evrakların teslim edilmesi gerekir. Bu evraklardan bazıları biraz fazla masraflı olabilmektedir. Yani Green Card başvuruları ücretsiz olsa da başvurudan sonra Green Card ücretleri devreye girer.

Green Card Başvurusunda Gerekli Belgeler

Green Card çekilişinden isminiz çıktıktan sonra konsoloslukla görüşmeye gitmeden önce bazı evrakları bir araya getirmeniz gerekir. Konsolosluğa teslim edilmesi gereken Green Card başvuru evrakları şu şekildedir:

  • Pasaport Fotokopisi (Pasaportun Kimlik bilgilerini içeren ve Pasaportun veriliş tarihlerini gösteren sayfalarının fotokopisi çekilmelidir. Yani pasaportun tamamının fotoğrafını çekilmesine gerek yoktur. Ayrıca pasaportun ABD seyahat etmek için uygun olması gerekir. Pasaportun aslı kesinlikle gönderilmelidir. Konsolosluğa girilen görüşmede pasaportu aslı gösterilir.)
  • Pasaportun teslim alınma yerinin kaydı (
  • Diploma/iş deneyim belgeleri ( kuraya başvuran kişinin son diplomasının fotokopisini konsolosluğa göndermesi gerekir Eğer Kural kazanan kişi en az lise mezunu değilse son 5 sene içerisindeki çalışma tecrübesine bakılır. Bunun için de kişinin iş tecrübeleri ile ilgili belgelerini göndermeleri gerekir.
  • Nüfus kayıt örneği
  • Evli olanlar için evlilik cüzdanı (Evli olan kişilerin nüfus cüzdanlarının tüm sayfalarının iki fotokopisinin çekilmesi ve konsolosluğa gönderilmesi gerekir Türkiye dışında yapılan evlilikler için evlilik cüzdanının İngilizcesi gerekir.)
  • Boşanma belgesi veya ölüm kayıt örneği (Eşinden boşanan kişilerin evliliğinin nasıl sona erdiğinde dair boşanma belgesi vermesi gerekir. Ayrıca eşi vefat eden kişilerin de eşlerine ait ölüm kayıt örneklerinin teslim edilmesi gerekir.)
  • Mali geçim kanıtları
  • Adli sicil kaydı
  • Askerlik belgesi
  • Mahkeme ve hapis belgeleri ( Herhangi bir suçtan ceza olan kişilerin cezası affedilmiş veya para cezasına çevrilmiş olsa bile mahkeme kayıtlarının kopyalarını konsolosluğa göndermeleri gerekir. Ayrıca bu belgelerin asılları konsoloslukta gerçekleştirilecek görüşme sırasında gösterilecektir.)
  • 2 adet vesikalık fotoğraf ( Teslim edilecek olan fotoğrafın son 6 ay içerisinde çekilmiş olması gerekir Ayrıca kişinin yüzü fotoğrafını %50 sini kaplamalıdır fotoğrafın arka fonu beyaz olmalıdır fotoğraf boyutları 50’ye 50 şeklinde olmalıdır. Biyometrik fotoğraf kriterleri istenen fotoğrafın kriterlerini karşılar.)

Teslim edilecek belgelerin İngilizce veya Türkçe ‘den farklı olan herhangi bir dille yazılmış olması durumunda yeminli tercüman tarafından Türkçe ‘ye çevir dillerini yapılması gerekir. Çevirisi yapılmayan belgeler kabul edilmeyecektir. Bu tercümelerin notere onaylatılmasına gerek yoktur.

Sağlık Raporu Ücreti

İstenen belgeler arasında olan sağlık raporu ücreti 250 dolar ile 400 dolar arasında değişmektedir. Sağlık raporu sadece Ankara’da bulunan “Doctorun” isimli yerden alınabilmektedir. Bunun dışında sağlık raporu veren herhangi bir kurum bulunmamakta. Başka bir kurumdan sağlık raporu alınsa bile konsolosluk bu raporu kabul etmiyor. Sağlık raporu ücretleri arasında 45 dolar doktor ücreti 25 dolar röntgen ücreti 100 dolar Genel Sağlık raporu ücreti ve 20 ile 220 dolar arasında değişen aşı ücretleri bulunur. Aşı ücretleri genel olarak 100 dolardan az olmamaktadır.

Konsolosluk Ücreti

Tüm evraklar toparlandığında teslim edilmek üzere konsolosluğa gidilir. Green Card’ı teslim alabilmek için konsoloslukta 330 dolar ücret ödemeniz gerekir. Konsolosluğa verilen ücretler TL üzerinden verilememektedir. Bu sebeple konsolosluğa gitmeden paranın dolara çevrilmesi gerekir.

Toplamda Green Card alabilmek için Konsolosluk masrafı dahil yaklaşık 1100 dolar bir masraf ödemek gerekir. Bu masraf sadece bir kereye mahsus olarak ödenmektedir.

Kaynak: Finans365.com

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP