Kara Listedekilere Kredi Veren Bankalar (Kırmızı Kalemlilere, İcralıklara)
  • Finans 365
  • Kredi
  • Kara Listedekilere Kredi Veren Bankalar (Kırmızı Kalemlilere, İcralıklara)

Kara Listedekilere Kredi Veren Bankalar (Kırmızı Kalemlilere, İcralıklara)

Kara listede olanlara, kredi puanı (notu) düşüklere kredi veren bankalar hangileridir? Başvuruda hangi evraklar istenmektedir?

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:58
Kara Listedekilere Kredi Veren Bankalar (Kırmızı Kalemlilere, İcralıklara)
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kara listede olup bankalardan kredi alamayacak olanlar için bazı bankalar kredi imkanı verebilmektedir. Kara liste adıyla kastedilen aslında kişinin ekonomik sicilinin bozuk olması ve daha önceki banka borçlarının yasal takibe alınması anlamına gelmektedir. Akbank, Denizbank, Garanti Bankası, Finansbank, Fibabanka, İş Bankası, TEB, Yapı Kredi Bankası, ING Bank, ICBC Bank, Odeabank, Ziraat Bankası ve Aktif Bank, Sicili bozuk olanlara kredi veren bankalardır.

Kimler Kara Listeye Düşer?

Bankaların kara liste olarak adlandırdıkları listeler, kişilerin ödeme yükümlülüklerinde meydana gelen aksamalar sebebiyle yasal takibe düşmeleri neticesinde gerçekleşmektedir.

  • Birbirini izleyen iki taksit ödemesinin yapılmaması durumunda, borçluya süre verilip işlem başlatılmaktadır.
  • Kişiye tebliğ edilen yasal süreç başladıktan sonra 30 günlük sürede ödeme yapılmaması durumunda yasal takip başlatılmaktadır.
  • Ödeme yapılmayan 2 ay ve tebliğ süresiyle birlikte 90 gün ödeme yapılmaması neticesinde kişi kara listeye alınır.
  • Ancak kredi veren kurum bu süreye ek olarak mühlet tanıyabilmektedirler.

Kara Listeden Nasıl Çıkılır?

Bankaların kara listelerinde olup bu listelerden çıkmak isteyenler öncelikle bankalara olan borçlarının tamamını ödeyerek kapatmaları gerekir. Tüm banka borçları kapatılmadan kara listeden çıkmak mümkün değildir.

Tüm borçlar kapatıldıktan sonra bankalar kişilerin ödeme geçmişlerini ve yasal süreçlerini takip etmeye devam ettiklerinden dolayı takip eden 5 yıl boyunca hiçbir finansal kredi ödemesinde bankalarla sorun yaşanmamalıdır.

Beş yıl içerisinde kara listede olanlara kredi imkanı tanıyan bankalar vasıtasıyla düşük miktarlarla da olsa kredi kullanılıp düzenli ödemeler yapılarak bankalara düzenli ödemeler yapılarak kredi notu yükseltilmelidir.

Yanlış bir inanış olarak beş yıl boyunca bankalarla çalışılmadığı zaman kara listeden çıkmak mümkün değildir. Bu süre zarfında kişi hiçbir işlem yapmadığından kredi notu aynı kalmakta olup kara listede olmaya devam edecektir.

Kara Listede Olduğunuzu Nasıl Öğrenebilirsiniz?

Kara listede olup olmadığınızı öğrenmenin en garantili yolu kredi notunuzu öğrenmektir. Kredi notları Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından oluşturulmaktadır. KKB üyesi kurum ve kuruluşlardan kredi notunuzu küçük miktarda sorgulama ücretleri karşılığında öğrenebilirsiniz. Yine bankalar vasıtasıyla da kredi notunuzu öğrenebilmeniz mümkündür.

Finans365.com Özel İçerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP