SGK Engelli Raporu Sorgulama Nasıl Yapılır, Nereden Öğrenilir?

SGK Engelli Raporu Sorgulama Nasıl Yapılır, Nereden Öğrenilir?

SGK engelli raporu sorgulama birçok farklı yolla yapılabilmektedir. 2019 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 80 milyonluk ülke nüfusunun 10 milyonu engelli bireylerden oluşmaktadır. Bu engellerin bir kısmı doğuştan gelen durumlar olmakla beraber geri kalanı sonradan geçirilen kaza, hastalık vb. durumlar sonucu oluşmaktadır.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:12
SGK Engelli Raporu Sorgulama Nasıl Yapılır, Nereden Öğrenilir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tüm bu engelli vatandaşların topluma kazandırılması için devlet tarafından yasalar çerçevesinde birçok hak tanınmaktadır. Tüm bu haklardan yararlanmak için engelli raporu bulundurmak gerekmektedir. Yani kişinin engeli olmasına rağmen engelli raporu yoksa sağlanan haklardan yararlanamaz. Engelli olan kişilerin haklardan yararlanabilmesi SGK engelli raporu ile sağlanabilmektedir.

Engelli Raporu Nedir?

Engelli sağlık kurul raporu olarakda adlandırılan rapor yetkili sağlık kuruluşları tarafından engellilerin engel oranlarını sınıflandırılmasında kullanılan resmi belgedir. Bu raporda kişinin engel durumu, engel oranı ve süresi gibi detaylı bilgiler içermektedir. Devlet tarafından engellileri topluma kazandırmak için sağlanan pozitif ayrımcılıktan yararlanabilmek için engelli raporu olması gerekir.

SGK Engelli Raporu Sorgulama E-Devlet İle Yapılır Mı?

E-devletten SGK engelli raporu sorgulama yapılabilir. Gelişen teknoloji ile 2018 yılı itibariyle Sosyal Güvenlik Kurumu birçok kanaldan engelli raporu sorgulama için seçenekler sunmaktadır. Bu seçeneklerden biri de e-devlet aracılığıyla sorgulamadır. Engelli raporunuzun onaylanıp onaylanmadığını e-devlet kapısına giriş yaparak SGK hizmetleri arasında bulunan engelli raporu işlemleri ile öğrenebilirsiniz.

SGK Engelli Raporu Telefon İle Sorgulanır Mı?

Telefonla engelli rapor durumu sorgulama da yapılabilmektedir. Fakat bunun için tek bir numara söylemek mümkün değildir. Bu sorgulamayı yapmak için rapor için başvurduğunuz kuruluşu aramanız gerekmektedir. Sağlık kuruluşunun iletişim hattını kullanarak raporunuzun çıkıp çıkmadığını öğrenebilirsiniz.

Engelli Sağlık Raporu Kaç Günde Çıkar?

Engelli raporu ne zaman çıkar sorusuna cevap olarak belirli bir süre vermek mümkün değildir. Çünkü almak istenilen sağlık kuruluşuna göre farklı süreler söz konusudur. Heyet toplanarak çıkartılan bir rapor olduğundan heyetin toplanma aralığı bu sürede etkili olacaktır. Ayrıca eğer küçük bir yerde yaşıyorsanız ve hastane kalabalık değilse raporu daha hızlı almanız mümkün olacaktır. Ancak İstanbul, Ankara gibi kalabalık şehirlerde bu raporun alınması yoğunluk nedeniyle 2 aya kadar uzayabilmektedir.

Engelli Raporu Alma

Sağlık kurulu engelli raporu almak sağlanan ayrıcalıklardan yararlanmak için önemlidir. Ancak devlet tarafından sağlanan tüm hizmetler için engel durumunun raporla belgelenmesi gerekmektedir. Bu belgeyi almak için yapılması gereken yetkili sağlık kuruluşlarına aşağıda belirttiğimiz belgeler ile başvurmak gereklidir. Başvuru sonucu %40 engellilik söz konusu ile engelli haklarından yararlanılabilmektedir.

Engelli Raporu Almak İçin Gerekli Belgeler

Sağlık kuruluşuna engelli raporu için teslim edilmesi gerekli evraklar vardır. Tüm bu evraklar teslim edildikten sonra yukarıda anlattığımız e-devletten veya telefondan SGK engelli raporu sorgulama yapılmaktadır. Bu belgeler;

  • T.C. Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi,
  • Vesikalık fotoğraf,
  • Başvuru dilekçesi (İnternet üzerinden veya başvuru yaptığınız sağlık kuruluşundan temin edebilirsiniz. )

Yukarıdaki belgeler ile sağlık kuruluşuna başvuru yapıldığında heyet raporu muayene belgesi düzenlenir. Başvurunuzu bu evraklarla üniversite veya devlet hastanelerine yapılabilmektedir. Başhekim imzası bulunmayan raporların geçerliliği yoktur.

Engelli Raporu Sorgulama İçin Gerekli Bilgiler

Heyet rapor sonucu sorgulama için farklı platformalrı kullanabileceğinizden yukarıda bahsetmiştik. İki farklı yöntem içinde sorgulama işleminde bilmeniz gereken bilgiler bulunmaktadır. İlk olarak e-devlet üzerinden sorgulama yapacaklar için gerekli bilgiler şu şekildedir:

  • E-devlet giriş bilgileri
  • Nüfusa kayıtlı bulunduğunuz il
  • Doğum tarihi
  • Nüfus cüzdanı cilt numarası

Yukarıdaki bilgiler ile e-devletten rapor sorgulama yapabilirsiniz.

Diğer bir seçenek olan telefon ile sorgulama içinde başvuru yaptığınız hastanenin iletişim bilgileri ve kimlik bilgileriniz gerekmektedir. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan yabancı uyruklu kişiler de e-devletten bu işlemi yapabilirler. Yabnacı uyruklu kişiler için gerekli bilgiler ise şu şekildedir:

  • İkamet tezkere numarası
  • Doğum tarihi

Engelli Maaş Sorgulama Nasıl Yapılır?

Engelli aylık sorgulama için e-devlet kullanılabilir. Ancak bu sorgulamayı maaşlarını PTT ve Ziraat Bankasından alanlar yapabilmektedir. Diğer bankalardan maaş alanlar ise o bankaların internet veya mobil şubelerini kullanabilirler. E-devlet üzerinden sorgulama yapacakların e-devlet kapısına giriş bilgileri girmesi ve ilgili hizmeti kullanması yeterlidir.

Engel oranına bağlı olarak aylık ücreti belirlenen ve 3 ay ile 3 yıl arasında sağlanan bu ödenek 2022 sayılı Kanun gereğince muhtaçlık sınırında olan engellilere ödenmektedir.

SGK Engelli Maaşı Almaya Hak Kazanılan Durumlar Nelerdir?

Devlet tarafından engelli vatandaşların hayatlarını sürdürmelerinin zorluğunun farkında olarak bu vatandaşlara SGK emekli aylığı verilmektedir. Bunlardan en önemli ise kişilere aylık bağlamaktır. Böylece engelli vatandaşlar maddi olarak birtakım getiriler elde ederek daha sosyal ve kültürel aktivitelerde bulunabilmektedirler. Ancak engelli maaşı hak elde edebilmek için SGK bazı şartların yerine getirilmesini istemektedir. Aşağıdaki maddelerde bu hakların neler olduğu anlatılmaktadır.

  • Engel oranın yüzde 40 ve üzerinde olması,
  • Engel oranın belirlenmesinde hastane heyetinin tespitinin bulunması,
  • Engel oranın tespiti yapan hastanenin SGK tarafından yetkili hastane olarak belirlenmesi gerekmektedir.
  • Özellikle raporun çıktısında hastane başhekiminin imzasının bulunması son derece önemlidir.
  • T.C vatandaşı olması ve belirli bir kimlik numarası bulunması,
  • 18 yaşından küçük olan engelli bireylerin ise ( vücudunda en az yüzde 40 engel olması durumunda ) maaşları ailelerine ödenmektedir.

2019 Engelli Maaşı Ne Kadar?

2019 yılı engelli maaşı ücreti geçen yıla oranla artış gösterdi. Yeni zamlara göre %40-%69 oranında engeli bulunan bir kişi 480.22 TL, %70 ve üzeri olan kişiler ise 720.73 TL olarak belirlenmiştir. Buna ek 65 yaş üstü kişilere verilen 65 aylığı da 601 TL’ye yükselip ödeme planı değişti. Daha önceden 3 ayda 1 ödenen 65 aylığı yeni düzenlemeler ile birlikte artık her ay düzenli olarak ödenecektir.

Engelli Maaşı Nereye Yatar?

Engelli maaşları nereden çekilir sorusunun cevabı PTT’dir. 2022 engelli maaşı olarak da bilinen bu maaş PTT bankasına engelli kişinin adına yatırılmaktadır. Maaşınızı PTT şubelerinden çekmek için kimlik dışında herhangi bir belgeye ihtiyacınız yoktur. Ayrıca bu maaşlar PTT şubelerinde yaşanabilecek yığılmaları engellemek için doğum günü baz alınarak belirli tarihlere ayrılmıştır. Buna göre;

  • Doğum yılının sonu 0 ve 5 ile bitenler her dönemin 5. günü
  • Doğum yılının sonu 1 ve 6 ile bitenler her dönemin 6. günü
  • Doğum yılının sonu 2 ve 7 ile bitenler her dönemin 7. günü
  • Doğum yılının sonu 3 ve 8 ile bitenler her dönemin 8. günü
  • Doğum yılının sonu 4 ve 9 ile bitenler her dönemin 9. günü

ödemelerini bankadan çekebileceklerdir.

Engelli Raporu Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

Heyet raporu geçerlilik süresi her kişi ve durum için değişebilmektedir. Heyet eğer engelli kişinin engelinin sürekli olduğuna hüküm verirse bunu raporda belirtir. Bu durumda kişi her yıl rapor alma zorunluluğundan kurtulmuş olur. Bazı durumlarda da heyet kişinin engellinin belirli bir zaman aralığı içerisinde değişebileceğini düşünerek belirli bir tarih oluşturmaktadır. Bu tarihe kadar tekrar heyet raporu almanıza gerek yoktur ancak bu tarihten sonra hasta tekrar heyet raporu almak zorundadır. Şunu da belirtmekte fayda var eğer sürekli engeli bulunan bir kişi eğer engel oranı yükselirse tekrar heyet raporu isteyebilir. Yani engel derecesi arttıysa alınan maaşı arttırmak için bu yöntem tercih edilebilir.

Engelli Raporuna İtiraz Nasıl Yapılır?

Bazı durumlarda heyet tarafından hazırlanan engelli raporu beklenen derecede olmadığında engelli raporuna itiraz etme gerekebilir. Bu tarz durumlarda düşünmeden bir hamle yapmak yanlış olacaktır. Çünkü yapılan itiraz sonucunda istenilen sonuç çıkabileceği gibi verilen oran daha da düşebilir. Yani yapmış olduğunuz itiraz sonucu raporunuzun derecesi artmayabilir hatta düşme tehlikesi ile karşı karşıya kalabilir. Eğer bu riski alarak engelli raporuna itiraz etmek istiyorsanız itirazınızı İl Sağlık Müdürlüğü’ne yapmalısınız. İtiraz sonrası müdürlük hastayı hakem hastaneye sevk ederken buradan çıkacak rapor nihai rapordur. Yani çıkan rapora itiraz edilememektedir.

Engelli Sağlık Raporu Yükseltme Nasıl Yapılır?

Engelli sağlık raporunda çıkan oran ile beklediğiniz oran arasında fark fazla veya hastanın engelinde değişen bir durum söz konusu ise engelli sağlık raporı oranının yükseltilmesi için başvuruda bulunabilirsiniz. Eğer hakem heyeti tarafından belirlenen oran beklentinizin altında ise itiraz edebilirsiniz. İtiraz konusuyla ilgili detaylı bilgiyi “Engelli raporuna itiraz nasıl yapılır?” başlığı altında bulabilirsiniz. Eğer hasta rapor aldıktan sonra engel derecesinde artış olduğuna inanıyorsanız aynı engelli raporuna itirazda olduğu rapora itiraz ederek yeniden değerlendirme talep edebilirsiniz. Ancak burada da raporda ki engellilik oranı artabileceği gibi azalabileceği riski de göze alınmalıdır.

Engelli Raporunun Faydaları Nelerdir?

Sosyal bir devlet olmamızın gereği olarak engelli vatandaşlarımıza verilen engelli raporu almanın faydaları ve engelli hakları tüm engelli vatandaşlar tarafından bilinmesi gerekmektedir. Herhangi bir engeli olan vatandaşlar hakem heyetinden alınacak engelli raporuyla birlikte bir çok vatandaşa göre daha avantajlı konuma gelecektir. SGK engelli raporu bulundurma avantajlarına, engelli kimlik kartı, engelli maaşı, evde bakım ücreti, kamu veya özel sektörde engelli kadrosuna girme fırsatı, gelir vergisi, ÖTV ve MTV de indirim veya muhafiyet, H sınıfı ehliyeti örnek verebiliriz.

Kaynak: Finans365.com

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP