DOLAR

32,3659

0.14%
EURO

34,9705

-0.31%
ALTIN(gr)

2.323,94

0,21%
BİST 100

%
İşsizlik Oranları ve Olumsuz Beklentiler

İşsizlik Oranları ve Olumsuz Beklentiler

İşgücündeki ana eğilimleri görmek ve aylık bazda karşılaştırmalar yapabilmek için mevsimsel etkilerden arındırılmış istatistiklere bakmamız gerekiyor.Mevsimsellikten arındırılmış veriler, işsizlik ve tarım dışı işsizlik oranlarının sırasıyla yüzde 11,2 ve yüzde 13,0 olarak gerçekleştiğine işaret etmektedir.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:36
İşsizlik Oranları ve Olumsuz Beklentiler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İşgücündeki ana eğilimleri görmek ve aylık bazda karşılaştırmalar yapabilmek için mevsimsel etkilerden arındırılmış istatistiklere bakmamız gerekiyor.

Mevsimsellikten arındırılmış veriler, işsizlik ve tarım dışı işsizlik oranlarının sırasıyla yüzde 11,2 ve yüzde 13,0 olarak gerçekleştiğine işaret etmektedir.

İşsizlik oranlarının şu anki durumu ne kadar endişe verici?

TÜİK haber bülteninde işgücü verilerini 2005 yılından itibaren açıklıyor. 2005 yılı Ocak ayından 2018 yılı Ağustos ayına kadarki dönemin işsizlik ortalaması yüzde 10,0. Şu anki işsizlik oranı tarihsel ortalamanın yüzde 1,2 puan üstünde. Ağustos ayı işsizlik oranı 2009 yılı Nisan ayında yüzde 13,9 ile en yüksek düzeyine ulaştığı tarihsel zirvenin ise 2,7 puan altında. Öte taraftan, işsizlik oranı 6 aydır üst üste artış gösteriyor. 2018 yılı Şubat ayında yüzde 9,9 olan işsizlik oranı Ağustos ayında yüzde 11,2 olmuş. Bu demek oluyor ki, işsizlik aylık olarak ortalama yüzde 0,2 puan artış gösteriyor.

Bu verilere göre, işsizlik oranında seviye olarak henüz alarma geçecek noktada olmadığımızı ancak son dönemde yaşanılan artış trendinin endişe verici olduğunu söyleyebiliriz.

İstihdam beklentisi ne durumda?

Kasım ayının ortasındayız, neredeyse yılın son çeyreği bitecek ama bizim yukarıda değerlendirdiğimiz veriler üçüncü çeyreğe ait. Şu an işgücü verilerinin ne durumda olduğunu veriler açıklanmadan bilemeyiz, ancak bize çıkarımda bulunmamızı sağlayacak verilere bakabiliriz. Bu çerçevede, gerek reel kesimin gerekse hizmetler sektörünün anket yoluyla firmalardan toplanan gelecek üç aylık dönemdeki istihdam beklentilerini inceledim.

Ankette firmalara gelecek üç ayda toplam çalışan sayısı beklentisi soruluyor. 100 değerinin üstü toplam çalışan sayısında artış beklentisini, 100 değerinin altı ise düşüş beklentisini göstermektedir. Grafikte de görüleceği üzere hizmetler sektörü 2018 yılı birinci çeyreğinden beri 100 değerinin altında iken reel sektör ise 2011 yılından bu yana ilk defa Ekim ayında 100 değerinin altına gerilemiştir. Hizmetler sektörü özellikle inşaat sektörü kaynaklı olmak üzere gelecek 3 ayda çalışan sayısında azalma bekliyor. Başka deyişle, bu sektörün gelecek 3 ayda (Kasım-Aralık-Ocak döneminde) işten çıkarmalar planladığını gösteriyor. Öte yandan, reel sektör firmaları da ilk defa gelecek 3 ayda istihdamlarını azaltmayı planlıyor. İstihdamdaki olumsuz beklentilerin reel sektöre de sıçraması kaygı verici.

Özetle, ekonominin genelinde firmaların daha az çalışan istihdam etmeyi planladıklarını görüyoruz. Bu durum, hâlihazırda olumsuz seyreden işsizlik oranlarında henüz en kötüyü görmediğimizi daha da yüksek oranlarla karşılaşabileceğimizi gösteriyor.

Haber Kaynağı: Finans365.com / Kağan Taşlamaz –

Her türlü soru görüş ve öneri için kagan.taslamaz@finans365.com

NOT: BU HABERİN İZİNSİZ, AKTİF LİNK VERİLMEDEN, BİR BÖLÜMÜNÜN ALINMASI VEYA TAMAMININ KOPYANIP KULLANILMASI DURUMUNDA HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILACAKTIR…”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP