DOLAR

32,5350

-0.02%
EURO

34,9784

0.35%
ALTIN(gr)

2.430,77

0,33%
BİST 100

%
Kahramanmaraş depreminden sonra İstanbul’da deprem olacak mı, bekleniyor mu? Deprem profesöründen panik yaratan açıklama
  • Finans 365
  • Gündem
  • Kahramanmaraş depreminden sonra İstanbul’da deprem olacak mı, bekleniyor mu? Deprem profesöründen panik yaratan açıklama

Kahramanmaraş depreminden sonra İstanbul’da deprem olacak mı, bekleniyor mu? Deprem profesöründen panik yaratan açıklama

ABONE OL
7 Şubat 2023 11:56
Kahramanmaraş depreminden sonra İstanbul’da deprem olacak mı, bekleniyor mu? Deprem profesöründen panik yaratan açıklama
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Deprem profesöründen panik yaratan açıklama… Kahramanmaraş depreminden sonra İstanbul’da deprem olacak mı, bekleniyor mu? Tüm Türkiye’yi yasa boğan Kahramanmaraş odaklı gerçekleşen ve 10 kentte büyük bir yıkıma sebep olan 7.78ve 7.6’lık deprem, Cumhuriyet tarihinin en büyük ikinci depremi biçiminde söyleniyor. Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde saat 4.17’de 7,8; Elbistan ilçesinde saat 13.24’te 7,6 büyüklüğünde; Gaziantep’te de büyüklükleri 6,4 ile 6,5 olarak belirlenen iki deprem yaşandı. Kahramanmaraş odaklı oluşan depremlerden sonra arama-kurtarma çalışmaları da bütün süratiyle devam etmekte.

AFAD Derem Risk Azaltma Müdürü Orhan Tatar, husus hakkında yaptığı son dakika açıklamasında, şu ana kadar 285 artçı deprem ortaya geldiğine ve her an bu sayının arttığına ilgi çekti. Hasarlı binalardan uzak durulması durulması gerektiğini vurgulayan Orhan Tatar, şu ana kadar 3.381 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 20 bin 426 vatandaşın yaralı bulunduğunu, 5 bin 775 binanın da yıkıldığını açıkladı. Tüm bu gelişmelerin ardından İstanbul depremi de yeniden gündem oldu. ‘İstanbul için deprem bekleniyor mu? İstanbul depremi yakında olur mu? Maraş depremi İstanbul depremini tetikler mi?’ sorularının yanıtları merakla araştırılmaya başlandı.

Kahramanmaraş Depreminden Sonra İstanbul’da Deprem Olacak Mı?

Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, FOX TV Ana Haber’e katıldı ve burada Kahramanmaraş depremi başta olmak üzere, İstanbul depremine ve riskli illere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kahramanmaraş depremini önceden bilen Prof. Dr. Naci Görür, Marmara’nın tehdit altına girdiğinin atlını çizdi ve “İstanbul’daki binaların yüzde 75’i gelecek depreme dayanmaz. 400 binden fazla insanın can güvenliği yok. İstanbul’daki yapı stoku bundan iyi mi sanıyorsunuz?” açıklamasında bulundu. Naci Görür, İstanbul’un depreme hazırlanması gerektiğini vurguladı.

Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul’un deprem açısından korkuttuğuna, 400 binden fazla insanın can güvenliğinin olmadığına dikkat çekerek, “Marmara tehdit altına girdi. KİPTAŞ ve İBB’nin yaptığı araştırmalara göre, İstanbul’daki binaların yüzde 75’i gelecek depreme dayanmaz ifadelerini kullandı.

İstanbul’un depreme hazır olmadığının altını çizen Görür, “Hükümet ile İBB bir arada çalışması lazım çekişerek olmaz. İstanbul bizi korkutuyor. Son evreleri oynuyoruz” dedi ve “2029’a kadar her an olmak kaydıyla deprem olma şansı yüzde 62” açıklamasını yaptı.

Haber Global yayınında konuşan Prof. Ahmet Ercan ise Kahramanmaraş’taki depremin; büyük Marmara depremine etkisi olup olmayacağına ilişkin “Herkes merak ediyor çünkü 5 kişiden biri İstanbul’da yaşıyor. Bu deprem, İstanbul’da bir depremi tetiklemez. Marmara gergin değil. Marmara’nın deprem için  6 milyar gigatonluk bir güce ihtiyacı var” açıklamasında bulundu.

Bu gücün Marmara’da henüz toplanmış olmadığına dikkat çeken Ahmet Ercan, “O nedenle 24 yıldır benim dışımdaki arkadaşlar her an deprem olabilir demesine rağmen bu deprem olmadı çünkü gergin değil Marmara…” şeklinde konuştu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP