Kimler Bu Yıl Erken Emekli Olabilir? 2020 Erken Emeklilik Hakkı Kimlere Tanındı?

Kimler Bu Yıl Erken Emekli Olabilir? 2020 Erken Emeklilik Hakkı Kimlere Tanındı?

Kimler erken emeklilikten faydalanabilir? Son çıkan yasalara göre emeklilik ve erken emekli olabilme konularında birçok bilinmeyen var. Kimler ne zaman emekli olabiliyor? Erken emeklilik hakkı tanınanlar kimler? Erkek ve kadın için emeklilik yaşı kaç? Bu konular sıkça kafa karışıklığına sebep olan sorular. İşte bu soruların cevapları.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:19
Kimler Bu Yıl Erken Emekli Olabilir? 2020 Erken Emeklilik Hakkı Kimlere Tanındı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Emekli olma yaşının belirlenmesi için sigortalıların işe ilk giriş yaptıkları tarihler değerlendirilmektedir. 2008 yılından sonra sigorta başlangıcı yapan çalışanlar, emekli olmak için 65 yaşını beklemek zorundadır. Kişilerin malullük ve çocuk durumlarına göre, 61 yaşından sonda emekli olma hakları oluşabilir. 2000 yılından daha önce sigorta başlangıcı yapan kişilerin emeklilik yaşı , 2000 yılı sonrasında işe başlayan kişilerden daha erkendir.

Emekli Olmak İçin Belirlenen Koşullar Nelerdir?

Emekli olma şartları şu şekilde sıralanabilir:

  • 4A yani SSK sigorta koluna bağlı olarak çalışan işçilerin emeklilik hakkı kazanmaları için, en az 7200 gün / 20 yıl boyunca pim ödemesi yapmaları gerekir.
  • 4B (BAĞ-KUR) v 4C (Emekli Sandığı) sigorta koluna bağlı olan çalışanların, emeklilik hakkı elde edebilmek için en az 9000 gün yani 25 yıl prim ödemesi yapması gerekir.
  • Emeklilik için belirlenen prim gün ödemelerinin topluca ödenmesine izin verilmez. Sadece 65 yaşına yaklaşan kişiler ve doğum borçlanması hakkı bulunan çalışanlar, kalan prim ödemelerini topluca yapabilirler.
  • Emekli olmak için gerekli prim gün ödemesi tamamlansa da kişilerin yaş süresini beklemesi gerekir. Emeklilik yaşı doldurulmadığı sürece, emeklilik hakkı devreye girmeyecektir.

Emeklilik Yaşının Hesaplanmasında Etkili Olan Faktörler Nelerdir?

Emeklilik yaşının belirlenmesi için etkili olan koşullar aşağıda detaylıca açıklanmıştır:

  • Emekli olma yaşının hesaplanması esnasında, kişilerin işe başlama tarihleri ve cinsiyetlerine göre değişiklikler görülmektedir.
  • İşe başlama tarihi 2000 yılından sonra olan çalışanlar için 65 yaşından sonra emeklilik hakke elde etme kanunu düzenlenmiştir.
  • Çalışanların 65 yaş kanununa denk gelmesi durumunda, sigortalı olarak kalmaları gereken sürelerde de değişiklik görülmektedir.
  • Kadın çalışanların çocuklarının her biri için doğum borçlanması oluşturulmaktadır. Doğum borçlanması bulunan kadın çalışanlar, belirtilen süreden daha erken yaşta emeklilik hakkı elde edebilirler.

Kimler 60 Yaşından Sonra Emekli Olacaktır?

60 yaşından sonra emeklilik hakkı elde eden kişilerin işe başlama tarihleri şu şekildedir:

  • 4A / SSK Erkek Çalışanlar : 01.01.2006 tarihinden sonra işe başlayan SSK çalışanlarının, emeklilik hakkı elde edebilmek için en az 61 yaşında olmaları gerekir. Çalışanların ödemesi gereken prim borcu, 7200 gün olarak belirlenmiştir. Kişiler 65 yaşını tamamladıkları zaman, emekliliğe ayrılmak zorundadır.
  • 4B / SSK Kadın Çalışanlar : SSK’lı olarak işe başlaması 01.01.2020 tarihinden sonra olan kadın çalışanlar, en erken 61 yaşında emeklilik hakkı elde etmektedir. Emeklilik hakkı kazanmak için 7200 gün prim ödemesi yapılır. Kadın çalışanların hayattaki çocuklarının her biri için 7200 günlük primden indirim yapılmaktadır.
  • 4B ve 4C Erkek Çalışanlar : 01.01.2011 tarihinden sonra sigorta girişi yapan erkek çalışanların emeklilik yaşları, en az 61 olacak şekilde hesaplanmıştır. Kişiler, 65 yaşını tamamladıkları zaman emekliliğe ayrılmak zorundadır.
  • 4B ve 4C Kadın Çalışanlar : 01.01.2015 tarihinde işe başlayan kadın çalışanlar, 61 yaşından önce emeklilik hakkı elde edemezler. 4B ve 4C sigorta kolundan emekli olabilmek için 9000 günlük prim ödemesi yapılmalıdır.

Emeklilik Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Emeklilik hakkı sorgulaması yapmak için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ya da e-devlet resmi sayfasının kullanılması gerekir. Emeklilik ve emekli maaşı sorgulaması esnasında belirtilen bilgiler aşağıdaki gibidir:

  • Emeklilik sorgulaması yapmak için www.turkiye.gov.tr adresi kullanılmalıdır.
  • Ana sayfada yer alan “Sisteme Giriş Yap” butonuna tıklandıktan sonra, e-devlet şifresi ve T.C. kimlik numarası yazılmalı ve “Giriş Yap” butonuna tıklanmalıdır.
  • E-devlet ana sayfasında yer alan “E-Hizmetler” bölümü üzerinden “SGK” hizmetleri tercih edilmelidir.
  • “4A – 4B – 4C” sigorta kollarından hangisinin sorgulanacağı belirlendikten sonra, emeklilik sorgulaması yapılabilir.

Finans365.com / Özel İçerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP