En Uzun Vadeli Ev / Konut Kredisi

En Uzun Vadeli Ev / Konut Kredisi

Konut kredisi çekerken dikkat edilmesi gerekenlerden biride en doğru kredi vadesini belirlemektir. Gereksiz yere vadeyi uzatmak fazladan faiz ödenmesine neden olurken, kısa vadeli kredilerde ise aylık taksit ödemesi yükselmektedir.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:46
En Uzun Vadeli Ev / Konut Kredisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bu nedenle kişinin aylık ödemesini rahatlıkla yapabileceği en kısa vadede kredi çekmeye çalışması gerekir. Yani amacınız konut kredisi taksit tutarı için zorlanmadan ödeme yapabileceğiniz limiti belirleyerek buna göre kredi kullanmak olmalıdır. Konut kredisi vadesi uzadıkça ödeyeceğiniz kredi faizi katlanarak artmaktadır,

Konut Kredisinde En Uzun Vade Ne Kadar?

Bankalar genelde 10 yıl vadeli konut kredisi olarak ta anılan 120 ay vadeli konut kredisi kullanımına onay vermektedir. Bankanın amacı kredi vadesini yaymadan faiz geliri elde edebilmektir. Günümüzde en uzun vadeli konut kredisi 360 ay vadeli konut kredisi olarak bilinen 30 yıl vadeli konut kredisi paketidir. Ancak bu paket hem tüketiciler hem de bankalar için çok cazip seçenekler sunmadığı için genelde hem bankalar hem de “konut kredisi çekmek istiyorum” diyen kişiler tarafından tercih edilmemektedir.

Bir diğer seçenek ise 240 ay vadeli konut kredisi yani 20 yıl vadeli konut kredisi paketidir. En fazla Şekerbank tarafından kullandırılan bu kredi paketinde kredi faiz oranları yükseldiği için ödenen kredi faiz tutarı ne yazık ki katlanarak artmaktadır. Bu nedenle seçim yapılırken çok dikkatli olunmalı ve sadece mecbur kalındığında tercih edilmektedir.

Bu tip uzun vadeli konut kredisi paketlerinde ne yazık ki aylık taksit tutarı çok düşük miktarlarda azalırken ödenen toplam kredi faizi katlanarak yükselmektedir. Örneğin 200 bin lira konut krediis çekmek istediğimizi farzedersek

120 ay vadeli 200 bin lira konut kredisi kullanılması durumunda aylık taksit tutarı 3.465,82 lira, toplam kredi geri ödeme tutarı 417.198,53 lira olurken;

240 ay vadeli 200 bin lira kontu kredisi kullanılması durumunda aylık taksit tutarı 3.086,62 lira, toplam kredi geri ödeme tutarı 742.098,53 lira olarak hesaplanmaktadır.

Yani 20 yıl vadeli konut kredisi kullanılması durumunda 120 ay vadeli konut kredisi taksit tutarı sadece 379,20 lira azalmakta ancak bankaya ödenecek toplam konut kredisi tutarı ise adeta katlanarak 324 bin 900 liraya çıkmaktaır. Yani kredi vedesini gereksiz yere uzatmak nerede ise kullandığınız kredi tutarı kadar faiz ödemenize neden olacaktır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP