DOLAR

32,5337

-0.05%
EURO

34,8047

-0.2%
ALTIN(gr)

2.425,22

-0,18%
BİST 100

%
Kredi Sicilinin Bozulması Nedir?

Kredi Sicilinin Bozulması Nedir?

Özellikle de bankalardan kredi red kararı ile karşı karşıya kalan kişilerin sıklıkla duydukları bankacılık terimlerinden biride kredi sicili terimidir. Peki, kredi sicilinin bozulması nedir?

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:20
Kredi Sicilinin Bozulması Nedir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kredi Sicili Nedir?

Bankalar üzerinden kullanılan kredili ürünlerin tutarı ve ödeme performanslarının gösterildiği kayıtların bütününe kredi sicili adı verilmektedir. Daha önce bankalardan kredi kartı kartı, kredi ya da kredili mevduat hesabı gibi hiçbir kredili ürün kullanmamış olan kişilerin değerlendirilecek bir geçmişleri bulunmadığı için kredi sicil kayıtları da bulunmaz.

Kredi Sicilinin Bozulması Ne Demek?

Bankalar için en büyük öncelik kullandırmış oldukları kredileri vadelerinde düzenli olarak tahsil edebilmektir. Son yapılan yasal düzenlemeler ile bankaların borcunu ödeyemeyen kişilere uygulayabilecekleri yasal yaptırımlar azaltılmış olmakla beraber buna karşılık olarak bankalar kredi notu sistemini hayata geçirmiştir.

Findeks kredi notu sistemi kişinin bankalara olan ödemelerini ve kredili ürünlerini temel alarak yapılan ortalama hesabıdır. Kişinin kredi ödemesinde gecikmeye düşmesi ya da daha kötüsü banka borcu nedeni ile yasal takip altına girmesi durumuna kredi sicilinin bozulması adı verilmektedir.

Kredi Sicili Nasıl Temizlenir?

Kredi sicilinin bozulması kişinin bankalardan kredi onayı alması sürecinde sıkıntı yaşayacağı anlamına gelir. Bu nedenle kredi sicili mümkün olduğunca iyi durumda tutulmaya çalışılmalıdır.

Ne yazık ki bozulan kredi sicilinin temizlenmesi için yapılabilecek hiçbir müdahale yoktur. Kredi sicili 5 yıllık periyodlar halinde temizlenmekte olup bunun yanı sıra hükümet tarafından çıkarılan kredi sicil affı düzenlemelerinin beklenmesi gerekir. Kaynak: finans365.com

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP