Damızlık Düve Alım Desteği (Şartlar, İstenen Belgeler)
  • Finans 365
  • Kredi
  • Damızlık Düve Alım Desteği (Şartlar, İstenen Belgeler)

Damızlık Düve Alım Desteği (Şartlar, İstenen Belgeler)

Damızlık düve alımı için devlet desteğinin şartları nelerdir, nereye başvurulur, istenen evraklar hangileridir?

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:08
Damızlık Düve Alım Desteği (Şartlar, İstenen Belgeler)
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Damızlık düve alırken devlet desteğinden yararlanmak isteyen çiftçilikle uğraşan vatandaşlara ve hayvancılıkla uğraşan şirketleşmiş tüzel kişiliklere çeşitli imkan ve kolaylıklar sunulmuştur. Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü 2018 yılında “Düve Alım Desteği Uygulama Rehberi” ile başvuru şartları, hibe kapsamı gibi konuları düzenlemiştir.

Damızlık Düve Destekleme Konuları ve Hibe Oranları

2018 Düve Desteği belli yatırım konularını kapsamaktadır. Hayvancılık Genel Müdürlüğü’nün hazırlamış olduğu rehbere göre yeni yatırımlara ve kapasite artırımında bulunacak çiftçi ve şirketleri %50 oranında hibe desteği sağlanacaktır. Ayrıca hayvan alımı yapan çiftçi ve tüzel kişilere damızlık dişi buzağı alımlarında %50 yem karma makinası ve gübre sıyırıcı gibi makine alet ve ekipman alımlarında %50’lik hibe desteği sağlanacaktır.

Hibe Desteğine Kimler Başvurabilir?

Damızlık düve alım desteğinden;

  • Gerçek kişiler
  • Tüzel kişiler
  • Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’ne üye ve TÜRKVET sistemine en az 3 yıl kayıtlı aktif sığır işletme sahibi gerçek veya tüzel yatırımcılar

Başvuru yapmak suretiyle bu desteklerden yararlanabilir. Müracaatlar Tarım ve Ormancılık Bakanlığı’na bağlı il ve ilçe tarım ve hayvancılık müdürlüklerine yapılmaktadır.

Damızlık Düve Desteği İçin Aranan Şartlar Nelerdir?

Damızlık düve hibe desteği alabilmek için başvuru sahiplerinin aşağıda belirtilen şartlara uygun olmaları gerekmektedir:

  • Başvuru sahibinin damızlık sığır yetiştiricileri birliğine üye olduğunu ve TÜRKVET sistemine son 3 yıldır üye olduğunu ve güncel olarak devam ettiğini gösterir belgeleri başvuru sırasında sunması gerekmektedir.
  • Gerçek ve tüzel kişilerden devlet memurları, kamu işçileri veya üniversitelerde görevli öğretim görevlileri bu desteklerden yararlanamazlar.
  • Yatırım yapmayı planlayan kişiler de bu teşviklerden yararlanabilir.
  • Tüzel kişiler yetkili kurumlarından alacakları karar ile desteklemelere başvuru yapması gerekmektedir.
  • Aynı parselde faaliyet yürüten çiftçi ya da yatırımcılardan 2. müracaat sahibinin başvurusu işleme alınmamaktadır.

%30 Damızlık Düve Desteği Uygulaması

Yukarıda saydığımız destekler tüm ülke geneline verilmekle birlikte bazı bölgelere özel kırsal kalkınma kapsamında mera alanı yaygın olan illere %30’luk damızlık düve desteği verilmektedir. Bu iller; Artvin, Ardahan, Ağrı, Bitlis, Bingöl, Bayburt, Elazığ, Çorum, Çankırı, Erzurum, Erzincan, Giresun, Iğdır, Gümüşhane, Kars, Kırşehir, Kayseri, Kastamonu, Muş, Malatya, Ordu, Sivas, Samsun, Rize, Tokat, Şırnak, Trabzon, Tunceli, Trabzon, Van ve Yozgat’tır.

Bu desteklerden yararlanabilmek için yukarıda sayılan illerde hayvancılıkla uğraşmak dışında damırlık sığır yetiştiricileri birliğine ve TÜRKVET’e üye olmak gerekir. 20 baştan 100 başa kadar damızlık düve alımı yapılabilir. Bu hibeden yararlananların işletmelerinde satın alacakları hayvanlara uygun yer bulundurmaları şarttır. 18 yaşından büyük gerçek kişiler ile ilgili kurullarından karar alan tüzel kişiler yüzde 30 düve desteği uygulamasından yararlanabilir. Müracaatlar İl/ilçe Tarım Hayvancılık Müdürlükleri’ne yapılmaktadır.

Finans365.Com Özel İçerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP