DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

%
Martı GMYO (MRGYO) Hisselerinde Manipülasyon Yapılıyor İddiası!
  • Finans 365
  • Borsa
  • Martı GMYO (MRGYO) Hisselerinde Manipülasyon Yapılıyor İddiası!

Martı GMYO (MRGYO) Hisselerinde Manipülasyon Yapılıyor İddiası!

Borsada manipülasyon nasıl yapılıyor? MRGYO Hisselerinde manipülasyon yapılıyor mu? Son zamanlarda yatırımcılar manipülasyon yapıldığını sosyal medya hesaplarından sıkça ifade ediyorlar. SPK' nın manipülasyonu yapanlar hakkında işlem yapması için şikayette bulunuyorlar. İşte detaylar.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:16
Martı GMYO (MRGYO) Hisselerinde Manipülasyon Yapılıyor İddiası!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Borsa İstanbul korona virüsünün verdiği ağır tahribata direnmeye çalışırken bir de manipülasyonlarla mücadele ediyor. Bazı tahtalarda manipülasyonlar yapıldığı küçük yatırımcı diye tabir edilen yatırımcı kesimi tarafından sıklıkla dile getiriliyor. Peki nedir bu manipülasyon?

MANİPÜLASYON NEDİR? NASIL YAPILIR?

Finansal manipülasyon, insanları kandırarak bir menkul kıymeti almaya, satmaya sevk etmeye yönelik davranışlar olarak tanımlanıyor. Menkul kıymet piyasalarında arz ve talebin karşı karşıya gelerek fiyatların belirlemesine sebep olan işleyişin kasıtlı olarak, bilerek engellenme durumudur.

İddia: Tahtaya hakim grup tarafından üst kademelere bilinçli olarak yüksek lotlar yazılarak küçük yatırımcı bezdirilip yatırım yapmış oldukları hisse senetlerini aldıkları fiyatın altından bir fiyata zararına satıp çıkıyor. Buna keriz silkeleme yöntemi de deniyor.

Aşağıda görünmekte olan anlık derinlikte satış kademelerinin alış kademelerine oranla ne denli şişkin durduğunu görebilirsiniz. Küçük yatırımcı da bu konudan şikayetçi. Hisse ucuz olmasına rağmen bu baskı neden uygulanıyor diye soruyor.

Kasıtlı Yapılıyor!

Endeksin pozitif olduğu günlerde bile ucuz olan bu hissenin satış kademelerinin bu denli şişirilmesini küçük yatırımcı kasıtlı bir hareket olarak yorumluyor.

MRGYO Hissesinin Anlık Derinlik Görüntüsü

UCUZ OLMASINA RAĞMEN BASKI YİYOR!

Yıl içerisinde 1.86 fiyatını görmüş olan MRGYO hissesi şu an 0.91 fiyattan işlem görüyor. PD / DD oranı ise 0.32, yani ederine göre çok ucuz fiyattan işlem görüyor.

YETKİLİ MERCİİ OLAN SPK’YA ŞİKAYETLER YAPILIYOR

Twitter’da MRGYO hisselerine yatırım yapmış olan yatırımcılar üst kademelere yüksek adette lotlar yazılarak hissenin baskılandığını ve konuyu SPK’ya şikayet ettiklerini ifade ediyorlar.

SOSYAL MEDYADA YATIRIMCISI VERYANSIN EDİYOR

SPK’nın bu şikayetleri işleme alıp almayacağı ise merak ediliyor. Küçük yatırımcı konunun takipçisi olacağını ifade ediyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP