DOLAR

32,5403

-0.04%
EURO

34,8101

-0.2%
ALTIN(gr)

2.434,00

0,18%
BİST 100

%
Merkez Bankası Kasım Ayı Enflasyon Değerlendirme Raporunu Yayımladı
  • Finans 365
  • Finans
  • Merkez Bankası Kasım Ayı Enflasyon Değerlendirme Raporunu Yayımladı

Merkez Bankası Kasım Ayı Enflasyon Değerlendirme Raporunu Yayımladı

T.C. Merkez Bankası TCMB Kasım ayı Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu yayımlandı. Kasım ayı enflasyon değerlerinin açıklanmasının ardından değerlendirmelerde bulunan Merkez Bankası enflasyon rakamlarında yaşanan düşmeye ve nedenlerine ilişkin açıklamalar yaptı.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:11
Merkez Bankası Kasım Ayı Enflasyon Değerlendirme Raporunu Yayımladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Merkez Bankası TCMB Kasım ayı Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu açıklandı. TÜİK tarafından 3 Aralık tarihinde açıklanan enflasyon oranlarına ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı raporda, Kasım ayı içerisinde tüm enflasyon gruplarında yaşanan düşmeye dikkat çekildi,

Raporda Kasım ayında yaşanan fiyat azalışlarının temel nedeni vergi indirimi olarak gösterilirken enflasyona etki eden Türk lirasındaki değer kazancı ve dönemsel indirimlerinin de etkilerinin hissedildiği bildirildi.

MERKEZ BANKASI’NDAN ENFLASYON DEĞERLENDİRMESİ

Merkez Bankası tarafından yayımlanan TCMB Kasım ayı Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu’nda Kasım ayında tüketici fiyatları yüzde 1,44 azaldığı ve yıllık enflasyonun 3,62 puan gerileyerek yüzde 21,62 seviyesine indiği ifade edildi. Kasım ayında tüm ana gruplarda düşüş yaşandığının vurgulandığı Merkez Bankası raporunda indirim yaşanan kalemlere dair bilgiler verildi.

”Gıda enflasyonundaki gerilemede taze meyve ve sebze fiyatları öne çıkmıştır. Enerji fiyatları, petrol fiyatlarındaki düşüş ve Türk lirasındaki değerlenmeye istinaden azalmıştır. Geçici vergi indirimlerine bağlı olarak dayanıklı tüketim malları kanalıyla temel mal grubu yıllık enflasyonu belirgin bir düşüş kaydetmiştir. Bu dönemde hizmet enflasyonu sınırlı da olsa gerilemiştir. Kasım ayı enflasyon verilerinde vergi indirimleri, Türk lirasındaki değer kazancı ve petrol fiyatlarındaki düşüşün etkilerinin yanı sıra iktisadi faaliyetteki zayıflamaya bağlı olarak talep yönlü etkiler de hissedilmiştir. Bu görünüm altında çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonu ve ana eğilimi gerilemiştir.”

MERKEZ BANKASI DEĞERLENDİRMELERİ

Kasım ayında B ve C endekslerinin yıllık değişim oranları sırasıyla 3,16 ve 3,62 puan azalarak yüzde 21,21 ve 20,72 olarak gerçekleşti. Alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları bir önceki aya göre tüm alt gruplarda azalırken, en belirgin düşüş 2,06 puan ile temel mallar grubunda gözlenmiştir. Gıda, enerji, alkol-tütün-altın ve hizmet gruplarının katkıları ise sırasıyla 0,76, 0,50, 0,21 ve 0,09 puan gerilemiştir. İşte o değerlendirmeler.

Yİ-ÜFE DEĞERLENDİRMESİ

Merkez Bankası TCMB Kasım ayı Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporunda Yurt içi üretici fiyatları Kasım ayında yüzde 2,53 oranında düştüğü belirtildi. Yaşanan bu azalma ile yıllık enflasyonu 6,47 puan azala Yİ-ÜFE yüzde 38,54 seviyesine geriledi. Endeks genelinde Türk lirasındaki değerlenme ve petrol fiyatlarındaki düşüşün olumlu yansımaları izlendiğinin bildirildiği rapora dair şu tablolar yayımlandı.

Son Dakika Finans habelerinden anlık haberdar olmak için bizi takip edin.

Andorid uygulamamız için TIKLAYINIZ

İOS uygulamamız için TIKLAYINIZ

Facebook Sayfamız için TIKLAYINIZ

Finans365.com

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP