DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

%
Merkez Bankasından Yıl Sonu Enflasyon Tahminine İlişkin Açıklama Yaptı
  • Finans 365
  • Finans
  • Merkez Bankasından Yıl Sonu Enflasyon Tahminine İlişkin Açıklama Yaptı

Merkez Bankasından Yıl Sonu Enflasyon Tahminine İlişkin Açıklama Yaptı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya açıklamsında, Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 13,4'ten yüzde 23,5'e yükselttiğini belirtti. Konu ile ilgili detaylar haberimizde..

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:27
Merkez Bankasından Yıl Sonu Enflasyon Tahminine İlişkin Açıklama Yaptı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Başkan Çetinkaya yaptığı açıklamalarında, “Yılın ikinci çeyreğinde ivme kaybeden küresel iktisadi faaliyete dair görünüm temmuz enflasyon raporuna kıyasla sınırlı ölçüde olumsuza döndü. Euro Bölgesi’nde iktisadi faaliyetteki yavaşlama daha belirgin hale geldi. Küresel finansal koşullar bir önceki enflasyon raporu dönemine göre sıkılaştı. Gelişmekte olan ülkelerden portföy çıkışlarının hızlandığı bir konjonktürde döviz piyasalarında ağustosta yaşanan dalgalanma, alınan tedbirler ve Eylül ayındaki güçlü parasal sıkılaştırmayı takiben zayıfladı.” ifadelerini kaydetti.

Bunun yanı sıra Başkan Çetinkaya, enflasyon beklentileri ve risk primindeki artış nedeniyle piyasa faizleri yüksek seviyesini koruduğumu belirtti. Bu gelişmeler doğrultusunda bankaların fonlama maliyetlerinde artış kaydedildiği bildirildi. Kredilerin büyüme hızındaki yavaşlama üçüncü çeyrekte daha belirgin hale geldiği kaydedildi. Gelişen ülkelerin risk primlerinin yükseldiği, para birimlerinin değer kaybettiğini vurguladı. Küresel finansal koşullar bir önceki rapor dönemine göre sıkılaştığı, küresel ekonomideki yavaşlamanın gelişmekte olan ülkelerden kaynaklandığını vurguladı.

TÜRK LİRASINDAKİ OYNAKLIK EYLÜL VE EKİM AYINDA GERİLEDİ

Ayrıca Başkan Çetinkaya, “Türkiye’de ağustosta yaşanan dalgalanma tedbirlerle zayıfladı. Kredilerin büyüme hızında yavaşlama 3 çeyrekte belirgin. İç talep koşulları 3. çeyrekte enflasyonu düşürücü etki gösterdi. İktisadi faaliyetteki yavaşlamanın 3. çeyrekte devam ettiğini öngörüyoruz. Türk Lirası’nda oynaklık eylül ve ekim ayında geriledi. Kredilerin büyüme hızındaki yavaşlama 3. çeyrekte daha belirgin hale geldi. Enflasyondaki artışın alt gruplar geneline yayılması ve döviz kuru geçişkenliği görece düşük olan ürün gruplarında dahi yüksek fiyat artışları kaydedilmiş olması, fiyatlama davranışının belirgin şekilde bozulduğuna işaret etmektedir.” ifadelerini kaydetti.

Başkan Çetinkaya açıklamalarının devamında, “Üretici enflasyon kaynaklı maliyet baskıları tüketici enflasyonu üzerinde belirleyici olmakta. TL’nin ima edilen oynaklığını alınan tedbirlerin ve güçlü parasal sıkılaştırmanın etkisiyle son dönemde gerilemiştir. Enflasyon eğilimi ve fiyatlama davranışına ilişkin takip edilen göstergeler enflasyonun ana eğilimindeki kayda değer bir bozulmaya işaret etmiştir. İthalat talebi daralıyor, net ihracatın büyümeye katkısının 3.çeyrekte de artarak devam edeceğini bekliyoruz. 2017 yılı boyunca gerileyen işsizlik oranı 2018 yılı ikinci çeyreğinden itibaren tekrar artış eğilimine girdi. Gıda fiyat enflasyonu tahminini 2018 için yüzde 13’ten yüzde 29,5’e yükselttik. 2019 sonu için gıda enflasyon tahmini yüzde 10’dan yüzde 13’e güncellendi.”diyerek açıklamalarını tamamladı.

Önemli gelişmelerden ve son dakika haberlerinden anlık bildirim almak için uygulmamızı indirin:

Android Mobil Uygulamamızı indirmek için TIKLAYIN.

İOS Mobil Uygulamamızı indirmek için TIKLAYIN.

Finans365.com

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP